Odrestaurowywanie starych opraw oświetleniowych

Wasze oprawy oświetleniowe

Re: Odrestaurowywanie starych opraw oświetleniowych

Postprzez andrzejlisek » 22 marca 2009, 12:52

DocBrown napisał(a):A ja widziałem gdzieś foty trumienek w ocynku bez żadnej farby, jak poszukam, to wstawie.

A może ktoś właśnie tak sobie ocynkował, albo była jakaś krótka seria :D
Z tego, co słyszałem, da się to w domu zrobić.

Jakby nie było, pokrycie metalem nieulegającym korozji to też dobre zabezpieczenie.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez DocBrown » 22 marca 2009, 13:37

andrzejlisek napisał(a):
DocBrown napisał(a):A ja widziałem gdzieś foty trumienek w ocynku bez żadnej farby, jak poszukam, to wstawie.

A może ktoś właśnie tak sobie ocynkował, albo była jakaś krótka seria :D
Z tego, co słyszałem, da się to w domu zrobić.

Jakby nie było, pokrycie metalem nieulegającym korozji to też dobre zabezpieczenie.

Z tego co ja wiem, to każda trumienka była z blachy ocynkowanej, tyle że ten ocynk był słaby, byćmoże w fabryce trumienki były dodatkowo malowane ?
Choć to nonsens jeśli mamy farbe ocynkowaną.
DocBrown

Postprzez Whites86 » 22 marca 2009, 13:58

no moja oryginalna trumna miala farbe ;) ale poczekamy az sie wypowiedzą specjalisci :mrgreen:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Michal » 29 marca 2009, 22:47

Whites86 napisał(a):no moja oryginalna trumna miala farbe ;) ale poczekamy az sie wypowiedzą specjalisci :mrgreen:

Trumienki na 99% były wykonane ze zwykłej blachy i malowane farbą dlatego bardzo szybko korodowały.Nowsze modele były pokryte emalią piecową-młotkową ,ale także na" gołą" blachę co również powodowało ich szybką korozję,niemniej jednak była taka seria trumienek gdzieś z końca lat siedemdziesątych,na których były tylko lekke oznaki korozji,lecz czy to była blacha ocynkowana pokryta farbą nie umiem odpowiedzieć,napewno trumienki nigdy nie były wykonane z czystej blachy ocynkowanej,w każdym razie ja nigdy się z tym nie spotkalem. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Bartek » 7 lipca 2009, 13:25

Odnośnie restaurowania starych opraw-remontuję kanałówę, prezentowaną kiedyś chyba na tym forum. Czy jak pomaluję wnętrze komory lampowej emalią ftalową, to czy ta emalia nie odlezie od temperatury LRF 125 :?:
Wysokoprężne rtęciówki są dobre, bo są tanie i DOBRE
Bartek

Zdjęcia: 10

Postprzez Whites86 » 7 lipca 2009, 15:19

Bartek napisał(a):Odnośnie restaurowania starych opraw-remontuję kanałówę, prezentowaną kiedyś chyba na tym forum. Czy jak pomaluję wnętrze komory lampowej emalią ftalową, to czy ta emalia nie odlezie od temperatury LRF 125 :?:

jak odpalisz tam LRFa to ona zacznie się kopcic ;) zrobi sie cala czarna przy tym bedziesz mial mocny smród :twisted:
Whites86

Postprzez Bartek » 8 lipca 2009, 10:21

Wobec tego jaką farbę tam zastosować :?: Spriej 660 stopni się nada :?:
Wysokoprężne rtęciówki są dobre, bo są tanie i DOBRE
Bartek

Zdjęcia: 10

Postprzez Whites86 » 8 lipca 2009, 17:10

Bartek napisał(a):Wobec tego jaką farbę tam zastosować :?: Spriej 660 stopni się nada :?:

LRF wytwarza jakies 300 stopni więc nada się spokojnie ;)
Whites86

Postprzez DoubleSuper8 » 3 maja 2010, 22:27

Może i się powtórzę bo zrobiłem już o tym swój wątek ale im więcej to zobaczy tym lepiej.

Posiadam OUS 400 "kwadratówkę" i ona właśnie przechodzi remont. Pokażę wam jak wyglądała oraz jak zaczynam wyprowadzać ją ze stanu ruiny.

Na początku jak ją dostałem w środku rozmontowany był układ do zapłonu WLSów a zamiast WLSa była tam spalona żarówka. Podłączyłem to tak jak było kupiłem WLSa podłączyłem i nic. Usterką był TUZ. Kupiłem nowy i lampa ożyła. Sama oprawa wyglądała tak:

9360 9361 9365 9368

Postanowiłem że odpicuję ją jak należy i zabrałem się za robotę. Najpierw wybebeszyłem wszystko i przygotowałem do odrdzewiania. Kupiłem 1l odrdzewiacza i zacząłem po kolei wszystko chemicznie czyścić. Tak to wygladało podczas demontażu - ogólny syf kiła i mogiła:

9770 9771 9772 9773 9774

9775

Po demontażu zacząłem wszystko co stalowe po kolei odrdzewiać. Największe obawy miałem ze statecznikiem czy uda się ocalić napisy ale pomyślałem że zrobię ekseryment z fosolem i jak sie uda będzie git a jak się nie uda no cóż trudno się mówi. Smarowałem go fosolem przy użyciu pędzla i zostawiałem na ok. 1h a potem znowu. Samą obudowę oprawy po demontażu wyszorowałem proszkiem IZO (dobry jest do takich historii). Tam gdzie było grubo rdzy pozostały ślady (wżery) ale to nic nie przeszkadza. Oto kolejna porcja zdjęć:

9960 9961 9962 10318 10319

Co dalej? Wszystkie stalowe elementy trafią niedługo do ocynkowania. Ja w tym czasie biorę się za malowanie korpusu. Muszę wyczyścić z rdzy komorę lampy (zaszła dyfuzja bo była tam stalowa blacha) i prawdopodobnie machnąć ją na biało. Wierzch pomaluję szarym Hammerite'm i myślę że będzie to jakoś wyglądało. Muszę też dorobić uszczelkę i kupić do niej nowy klosz bo ten jest przytopiony i popękany. A jak dobrze pójdzie to może będę miał drugą zdemolowaną kwadratówkę i wykorzystam z niej osłonę osprzętu oraz TUZ.
Każdy lampiarz z forum wie
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe
Każdy lampiarz z forum wie

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287

Postprzez KaszeL » 3 maja 2010, 23:56

Trzymamy kciuki. Przy takiej ilości pracy będzie chyba wyglądała lepiej niż nówka :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wasze kolekcje