KaszeL napisał(a):Czy ja wiem czy taka niezbyt imponująca? 78lm/W przy Ra = 85 to parametry daleko poza zasięgiem rur T12 i klasycznych rtęciówekSwoją drogą, to musi być jakaś absolutna nowość, wcześniej tego nie było. Z innej strony mają też świetlówki HE Eco wyciągające 114lm/W przy Ra = 85. Zasadnicze pytanie brzmi co komu potrzebne.
LUMILUXDELUXE napisał(a):KaszeL napisał(a):Czy ja wiem czy taka niezbyt imponująca? 78lm/W przy Ra = 85 to parametry daleko poza zasięgiem rur T12 i klasycznych rtęciówekSwoją drogą, to musi być jakaś absolutna nowość, wcześniej tego nie było. Z innej strony mają też świetlówki HE Eco wyciągające 114lm/W przy Ra = 85. Zasadnicze pytanie brzmi co komu potrzebne.
No tak ale porównujesz świetlówki standardowe T12 z trójpasmowymi T5. A gdyby istniały trójpasmowe T12, mogłyby mieć nawet 100 lm/W.
Jak na świetlówkę trójpasmową 78lm/W to niewiele. Choć zgadza się, że w pewnych zastosowaniach takie rury mogą się przydać.
LUMILUXDELUXE napisał(a):KaszeL napisał(a):Czy ja wiem czy taka niezbyt imponująca? 78lm/W przy Ra = 85 to parametry daleko poza zasięgiem rur T12 i klasycznych rtęciówekSwoją drogą, to musi być jakaś absolutna nowość, wcześniej tego nie było. Z innej strony mają też świetlówki HE Eco wyciągające 114lm/W przy Ra = 85. Zasadnicze pytanie brzmi co komu potrzebne.
No tak ale porównujesz świetlówki standardowe T12 z trójpasmowymi T5. A gdyby istniały trójpasmowe T12, mogłyby mieć nawet 100 lm/W.
Jak na świetlówkę trójpasmową 78lm/W to niewiele. Choć zgadza się, że w pewnych zastosowaniach takie rury mogą się przydać.
andrzejlisek napisał(a):LUMILUXDELUXE napisał(a):KaszeL napisał(a):Czy ja wiem czy taka niezbyt imponująca? 78lm/W przy Ra = 85 to parametry daleko poza zasięgiem rur T12 i klasycznych rtęciówekSwoją drogą, to musi być jakaś absolutna nowość, wcześniej tego nie było. Z innej strony mają też świetlówki HE Eco wyciągające 114lm/W przy Ra = 85. Zasadnicze pytanie brzmi co komu potrzebne.
Myślę, że porównanie T5 z T8 wydaje się być bardziej sensowne.
amisiek napisał(a):Takie T5 HO 80W daje 7 tys lm w typowej temperaturze eksploatacji i to jest wartość zmierzona w labie.
Do tego są całkiem niezłe świetlówki T5 HO 54W 940 (86 lm/W - też nieźle), deklarowany wg PN strumień to 3550lm w temp 25 st.c, maksymalnie może osiągać 4250lm (35 stopni C). Ra > 90 ale nie w górnym zakresie tego przedziału. Do naprawdę ładnych zdjęć z idealnymi barwami trzeba pokombinować z balansem bieli, ale się da.
Świetlówka taka działa sensownie tylko na stateczniku elektronicznym ze wstępnym podgrzewem skrętek, trwałość użytkowa 16 tys h, na końcu przedziału strumień spada do 81% (dobry wynik).
A że wygląda śmiesznie? Ale za to dobrze świeci.
Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości