Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez DoubleSuper8 » 21 maja 2010, 20:33

To dziwne bo ja do nich pisałem nawet wysłałem linka z oprawą i powiedzieli że mają takie więc jak to jest? Choć przyznam że w tej firmie jest lekki burdel - napisałem maila do działu kontakt to zaraz dostałem odpowiedź że ta osoba co się tym zajmuje już od listopada 2009 tam nie robi i dali drugi adres. Napisałem pod ten drugi to najpierw odpisał ktoś zupełnie inny podając cenę tego klosza a potem jeszcze ktoś inny z działu zamówień z jeszcze inną ceną. I szczerze to ja już nie wiem jak ja mam to zamówić i czy przyślą mi to co trzeba :x
Każdy lampiarz z forum wie
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287

Postprzez qba » 22 maja 2010, 11:59

Obrazek
Gdańsk, ok. 1970r.

Historia pewnego kwiata z Kołobrzegu. Niedawno ten maszt całkiem zniknął, a był to jeden z moich ulubionych kwiatów w mieście.
Obrazek
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez DoubleSuper8 » 22 maja 2010, 16:09

W Świdnicy na pl. Wolności w jednym miejscu stał piękny betonowy słup a na nim swego czasu był kwiat z Kwadratówkami. Później zastąpili je SGSami. Jakoś chyba 2 lata temu robili remont tego placu i kwiat zniknął a zastąpili go duetem z jakimiś dwoma oprawami (ni to Luna ni Malaga). Wiem że miałem takie zdjęcie chyba na jakiejś pocztówce albo w albumie ale niestety nie znalazłem :(

Odnośnie klosza do Kwadratówki to podali mi nawet nr katalogowy: "EK-WC0000-33 Klosz duży do oprawy OUS". Czy robią na zamówienie czy mają zapas to mnie nie interesuje - mogą go nawet wyczarować :P . Piszą że mają to znaczy że mają i już :P
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Postprzez Whites86 » 22 maja 2010, 18:04

szkoda ze tak malo zdjęc jest z gdanska z tego okresu kiedy na kwiatach wisialy te OUR 400 , to byl dopiero czad gdy wszystkie sie zapalaly w nocy
zobaczcie te kwiaty to bylo mistrzostwo... teraz calosc jest zniszczona i zeszpecona dosłownie :evil:
zaluje ze niemoge jzu zobaczyc takiego widoku takiej ilosci bialego światla jak na tych fotkach :| :(
Obrazek

Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez oskard » 22 maja 2010, 20:47

Taa... wszystko zniszczą, to wiadomo :| Myślą tylko żeby było nowocześnie, funkcjonalnie, a historia polskiej techniki oświetleniowej... kogo to obchodzi poza nami ? Nawet nie ma muzeum, nie licząc tego, które ma Michał w garażu (dzięki Bogu, są tacy pasjonaci wśród nas :) )
Wiesz, jak będzie MH, a prędzej czy później się pojawi, to białe światło wróci w takich ilościach, na warszawskim placu Na Rozdrożu już od paru lat są kwiaty na oprawy z MH, z zimnym odcieniem światła. Ale MH choć fajne, to już nie to co rtęć... Świeci świetnie, ale to jak porównanie muzyki słuchanej z winyla i z płyty CD... Rtęć ma tak zwaną "duszę" :|
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Whites86 » 22 maja 2010, 20:50

oskard napisał(a):Taa... wszystko zniszczą, to wiadomo :| Myślą tylko żeby było nowocześnie, funkcjonalnie, a historia polskiej techniki oświetleniowej... kogo to obchodzi poza nami ? Nawet nie ma muzeum, nie licząc tego, które ma Michał w garażu (dzięki Bogu, są tacy pasjonaci wśród nas :) )
Wiesz, jak będzie MH, a prędzej czy później się pojawi, to białe światło wróci w takich ilościach, na warszawskim placu Na Rozdrożu już od paru lat są kwiaty na oprawy z MH, z zimnym odcieniem światła. Ale MH choć fajne, to już nie to co rtęć... Świeci świetnie, ale to jak porównanie muzyki słuchanej z winyla i z płyty CD... Rtęć ma tak zwaną "duszę" :|

jesli MH powróci to juz nie w takiej ilości... 10 ramiennych kwiatów juz nikt nie uzywa, tam w gdansku sa poscinane na 6 ramienne i oszpecone przez to, fakt ze 10 opraw tam to przegięcie solidne ale widzac te stare fotki jak to wszystko kiedys swiecilo to musze przyznac bylo to mistrzostwo...
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez neon44 » 22 maja 2010, 22:53

Na tych kwiatach z Gdańska są albo OUR 400 albo OUR2x400
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez DoubleSuper8 » 22 maja 2010, 23:20

Nie powiem iluminacje niezłe... tylko że teraz oszczędza się prąd i redukuje liczbę opraw nie mówiąc już że na niektórych ulicach wyłącza się je w nocy a włącza rano jak ludzie idą do pracy...
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Postprzez OBp » 22 maja 2010, 23:23

Wyłączanie opraw w nocy to moim zdaniem jest mega kretynizm :| :roll:
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez DoubleSuper8 » 22 maja 2010, 23:41

Żebyś wiedział. Nie każdy mając II zmianę robi do rana i potem jak ma dojść np. na przystanek? Z latarką? Ja akurat problemu nie mam bo mam samochód no ale nawet źle się jedzie w takich warunkach. A ponieważ jest ciemno jak nie powiem gdzie to ja to za przeproszeniem pieprzę i włączam długie (można ich używać na nieoświetlonych terenach w obszarze zabudowanym) bo w końcu mam prawo widzieć nie? Wkurza mnie jedna rzecz u mnie w mieście: rynek jest oświetlony (mówię o kamienicach) iluminacje jak cholera i buja się to przez całą noc gdzie i tak nikt tego nie ogląda a jak ktoś idzie to pewnie wraca z imprezy i ma to gdzieś a tam gdzie oświetlenie jest potrzebne to wyłączają. Jakbym się dowiedział kto takie coś wymyślił to dostałby ode mnie za ten pomysł w mordę :evil:
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne