Wymiana pojedynczych uszkodzonych słupów

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Wymiana pojedynczych uszkodzonych słupów

Postprzez neon44 » 27 maja 2010, 08:58

Whites86 napisał(a):
mateusz napisał(a):Widzę, że dostałeś pracę, o której marzyłeś :D

no tak nie do konca ;) chcialem sie dostac do oświetleniowki a dostalem sie do pogotowia energetycznego zajmującego sie głownie konserwacją sieci, ale moze pozniej da rade sie przenies :)

Gratulacje Whitesie. To nic, że nie do końca. Ważne, że zrobiłeś krok do przodu :)
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez elektryk » 27 maja 2010, 14:09

Czy to ENERGA :?:
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Whites86 » 27 maja 2010, 18:29

Michal napisał(a):
Whites86 napisał(a):
mateusz napisał(a):Widzę, że dostałeś pracę, o której marzyłeś :D

no tak nie do konca ;) chcialem sie dostac do oświetleniowki a dostalem sie do pogotowia energetycznego zajmującego sie głownie konserwacją sieci, ale moze pozniej da rade sie przenies :)

U sieciowców jest super robota,czasami się trochę na kopiesz łopatą,ale zdobędziesz doświadczenie w budowie i eksploatacji linii napowietrznych.Powiem Ci szczerze,że dzisiaj praca w oświetleniu przy eksploatacji to już nie jest tak jak kiedyś tylko naprawa opraw,wymiana żródeł światła,itp.Teraz masz przeglądy punktów świetlnych i linii kablowych ,mycie kloszy,opraw,grupowa wymiana żródeł światła,malowanie słupów,konserwacja wnęk w słupach,pomiary rezystancji izolacji kabli,itp.Są to prace bardzo monotonne i nudne,szczególnie jeśli widzisz przed sobą rząd dwustu słupów czy wysięgników do pomalowania i kloszy do umycia ;)

po czesci masz racje ;) ale i tak wolalbym oświetlenie ;)
u mnie zadko kiedy zdaza sie ze wymieniany jest słup razem z oprawą ;) no i z samymi źrólami światla mam dosc malo do czynienia

dzis kolejne 3 fotki ktore jakos udalo mi sie zrobic, mialem troche roboty wiec czasu zbytnio na to nie ma

tymrazem widok nowo wstawionego słupa z podnośnika ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Michal » 27 maja 2010, 20:08

Widzę,że to koniec linii,albo odgałęzienie-słup mocny,podnośnik koszowy PMT 21 Bumar- Koszalin ;)
P.S A dlaczego uziemiacz nie założony na linię tylko leży na podnośniku :D :?:
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Whites86 » 27 maja 2010, 20:22

Michal napisał(a):Widzę,że to koniec linii,albo odgałęzienie-słup mocny,podnośnik koszowy PMT 21 Bumar- Koszalin ;)
P.S A dlaczego uziemiacz nie założony na linię tylko leży na podnośniku :D :?:

zalozone zalozone ;) po jednej stronie i po drugiej w tym jeden widoczny z miejsca pracy ;) tak jak przepisy karzą ;) a te na podnosniku to poprostu nadmiar niewykozystanego sprzętu ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez neon44 » 27 maja 2010, 22:48

Jestem ciekawy ile kosztuje ustawienie takiego słupa. A gdyby ktoś chciał mieć w ogrodzie kwiatek opraw :?: Ciekawe czy jakaś firma podjęłaby się takiego zadania.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez MRP200 » 28 maja 2010, 06:53

Mogę rzucić jakimiś kwotami, jeżeli kogoś to interesuje, tylko dokopię się do odpowiedniego kosztorysu albo cennika. Uprzedzam, że operujemy kwotami powyżej tysiąca złotych.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Jorgus » 28 maja 2010, 14:49

Michal napisał(a):U sieciowców jest super robota,czasami się trochę na kopiesz łopatą,ale zdobędziesz doświadczenie w budowie i eksploatacji linii napowietrznych.Powiem Ci szczerze,że dzisiaj praca w oświetleniu przy eksploatacji to już nie jest tak jak kiedyś tylko naprawa opraw,wymiana żródeł światła,itp.Teraz masz przeglądy punktów świetlnych i linii kablowych ,mycie kloszy,opraw,grupowa wymiana żródeł światła,malowanie słupów,konserwacja wnęk w słupach,pomiary rezystancji izolacji kabli,itp.Są to prace bardzo monotonne i nudne,szczególnie jeśli widzisz przed sobą rząd dwustu słupów czy wysięgników do pomalowania i kloszy do umycia ;)

po kilku takich akcjach można dostać szału i rozwalić karton lampek :mrgreen:
wiem, widziałem monterów przy malowaniu wysięgników ,niestety chyba niepatrzyli w dół na ludzi i sypali tym swoim słownictwem :lol:
Jorgus

Zdjęcia: 0

Postprzez stanley » 1 czerwca 2010, 23:12

neon44 napisał(a):Jestem ciekawy ile kosztuje ustawienie takiego słupa. A gdyby ktoś chciał mieć w ogrodzie kwiatek opraw :?: Ciekawe czy jakaś firma podjęłaby się takiego zadania.

Haha, dokładnie to samo sobie pomyślałem :D - Żeby uratować trójmiejski kwiat 10x OURW 2250 i postawić w ogrodzie, i się bawić :P

Ale to trzeba mieć ogródek przeznaczony specjalnie do takich celów - mało realne ;)

Pozdrawiam
stanley

Zdjęcia: 74

Postprzez slaweklampy » 2 czerwca 2010, 09:36

W Pelplinie na drodze 230 (ulica Wybudowanie) wymieniono zdewastowane słupy drewniane na betonowe. Oprawy LEDa oczywiście pozostały.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego