Podswietlane znaki drogowe

Dyskusje na temat sygnalizatorów świetlnych na skrzyżowaniach, podświetlanych znakach drogowych i wszelkich innych podświetlanych oznaczeniach na zewnątrz

Re: Podswietlane znaki drogowe

Postprzez cieszyn » 19 czerwca 2010, 20:06

Poznań też ma takie znaki - tylko tu 3 znaki doświetla halopak :lol: , widocznie nikomu się nie chce naprawiać tych starych znaków

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Michal » 19 czerwca 2010, 20:21

Świetne fotki znaków przed hotelem Polonez.Kiedyś z CDMem chcieliśmy je w czynie społecznym uruchomić :)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez cieszyn » 19 czerwca 2010, 20:38

Michal napisał(a):Świetne fotki znaków przed hotelem Polonez.Kiedyś z CDMem chcieliśmy je w czynie społecznym uruchomić :)

dzięki Michał - sorry, nie pamiętam, że już je tu pokazałeś :P

Widać na tych znakach, że z tyłu są zamontowane jakieś puszki połączeniowe, czy coś ? Może to jakaś przeróbka? Normalnie chyba takich "dodatków" te znaki nie mają, tak? Co to może być ?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Michal » 19 czerwca 2010, 20:41

cieszyn napisał(a):
Michal napisał(a):Świetne fotki znaków przed hotelem Polonez.Kiedyś z CDMem chcieliśmy je w czynie społecznym uruchomić :)

dzięki Michał - sorry, nie pamiętam, że już je tu pokazałeś :P

Widać na tych znakach, że z tyłu są zamontowane jakieś puszki połączeniowe, czy coś ? Może to jakaś przeróbka? Normalnie chyba takich "dodatków" te znaki nie mają, tak? Co to może być ?

CDM je pokazywał.Te znaki są podłączone pod oświetlenie parkingu,ale czy dochodzi do nich napięcie tego nie sprawdzaliśmy.
Michal

Postprzez cieszyn » 19 czerwca 2010, 20:52

Czyli te puszki, czy kostki z tyłu znaków, są po to, żeby te znaki podłączyć pod linię zewnętrzną zasilającą?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Michal » 19 czerwca 2010, 20:57

cieszyn napisał(a):Czyli te puszki, czy kostki z tyłu znaków, są po to, żeby te znaki podłączyć pod linię zewnętrzną zasilającą?

Tak,do tych puszek podłącza się zasilanie,np. przewód wychodzący ze słupka czy ze słupa oświetleniowego na którym znak jest powieszony. ;)
Michal

Postprzez cieszyn » 19 czerwca 2010, 21:00

Jasne. To chyba moje pierwsze sfocone znaki podświetlane, bo przecież dobrze je pamiętam, gdy były czasy ich świetności 8-)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez leon0785 » 19 czerwca 2010, 21:27

Takie znaki to było bardzo fajne rozwiązanie. Ostatni raz widziałem działające takie coś w Warszawie w latach 90 tylko panowie nie pamietam co świeci w srodku :?: chyba świetlówka ale czy kołowa czy liniowa to tego już nie wiem :?
leon0785

Postprzez cieszyn » 21 czerwca 2010, 20:32

Czy to, co pokazuję, to znak drogowy ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tak i nie:
- nie, bo go chyba w kodeksie drogowym kiedyś nie było
- tak, bo przecież stał zawsze przy drogach: albo na przystankach, albo na słupach albo na elewacjach budynków, tyle, że z reguły był to znak z blachy!

To, co znalazłem w Poznaniu, na Towarowej (i zaraz tuż obok parę metrów wisiała w placu ta ORZ-1 z rastrem), to właśnie wersja na elewację, tyle, że podświetlana

W środku widać resztki drutów, oraz widać kostkę przyłączeniową, takie to gniazdo to mocowania neonówki

ZNak jest duży i robi wrażenie - obok nieco dalej wisi kolejny, mniej zdewastowany, ale czy świeci?

Może Wy - drodzy poznaniacy - zrobicie sobie tam wieczorem wycieczkę? Ujrzelibyście nie tylko ten znak razy 2, ale też świecące ORZ-1 (kilka sztuk!) i trumienkę, co wisi wysoko, bardzo wysoko nad tym naszym PKS-em :lol:

To jak - pomożecie ?????
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez DocBrown » 22 czerwca 2010, 11:37

Te znaki (co prawda nie drogowe, ale podświetlane) to widziałem nie raz, bo kiedyś korzystałem z transportu publicznego, natomiast wiaderka z rastrem i tej trumny nie zauważyłem :(
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sygnalizacja i oznakowanie