Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Dyskusje na temat izolatorów, bezpieczników, rozdzielnic, urządzeń sterujących itp

Re: Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Postprzez cieszyn » 27 czerwca 2010, 19:29

Nieśmiało powiem, że powoli już 2 Stachów interesuje sie windką korbową. . . . obym sie nie mylił 8-)

pokazane kółko odciągowe na elewacji istotnie jest śladem obecności mechanizmu wciągarkowego, czyli windki korbowej

co do tych innych pozostałości, to ta rurka jest elementem meechanizmu opuszczania markiz sklepowych - takich jakby baldachimów przed wystawą.

Ostatnie 2 elementy z 3 szpilkami to trudno cos powiedzieć, gdyby one były niżej, to może by to miało jakiś związek z wiwndkami, ale w tej sytuacji, gdy wiszą one wysoko, to naprawdę nie wiem, do czego to służyło. Trzeba by znaleźć jakieś starsze zdjęcia tego samego miejsca, może wtedy coś by sie wyjaśniło ?

Dziękując Staszkowi chciałem go zachęcić do dalszych poszukiwań śladów windek, bo jak sądzę, w Gdańsku powinny się gdzieś jeszcze uchowac resztki tego mechanizmu, jest tylko kwestia czasu, kiedy je - z pomocą Stanleya - odnajdziemy :roll:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Whites86 » 27 czerwca 2010, 20:01

ostatnie elementy to uchwyty od wysięgnika , tam kiedys wisiala ORZ 1 ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez stanley » 29 czerwca 2010, 01:43

cieszyn napisał(a):Nieśmiało powiem, że powoli już 2 Stachów interesuje sie windką korbową. . . . obym sie nie mylił 8-)

Niewątpliwie sprawa wind korbowych jest ciekawa, dzięki temu forum dowiedziałem się o istnieniu takich mechanizmów. Wcześniej przeczytałem co nieco w książce nawiązującej do powstania warszawskiego, jak to chłopaki z batalionu Zośki "opuszczali latarnie", by Niemcom trudniej było się przemieszczać - głowiłem się, o co dokładnie chodziło (windki i może łamane słupy?) Dodatkowego zapału dodaje fakt, iż temat jest już dość odległy czasowo i znalezienie czegokolwiek stanowi większe wyzwanie :geek:

Dziękuję Wam Staszku i Adamie za analizę zdjęć z tymi resztkami na ścianie budynku. Ha, nie przypuszczałem, że tam wisiała ORZ-1 :) Masz może jakieś zdjęcie z nią Adamie?

Pozdrawiam
stanley

Zdjęcia: 74

Postprzez Whites86 » 29 czerwca 2010, 14:37

stanley napisał(a):
cieszyn napisał(a):Nieśmiało powiem, że powoli już 2 Stachów interesuje sie windką korbową. . . . obym sie nie mylił 8-)

Niewątpliwie sprawa wind korbowych jest ciekawa, dzięki temu forum dowiedziałem się o istnieniu takich mechanizmów. Wcześniej przeczytałem co nieco w książce nawiązującej do powstania warszawskiego, jak to chłopaki z batalionu Zośki "opuszczali latarnie", by Niemcom trudniej było się przemieszczać - głowiłem się, o co dokładnie chodziło (windki i może łamane słupy?) Dodatkowego zapału dodaje fakt, iż temat jest już dość odległy czasowo i znalezienie czegokolwiek stanowi większe wyzwanie :geek:

Dziękuję Wam Staszku i Adamie za analizę zdjęć z tymi resztkami na ścianie budynku. Ha, nie przypuszczałem, że tam wisiała ORZ-1 :) Masz może jakieś zdjęcie z nią Adamie?

Pozdrawiam

problem w tym ze niestety nie mam :/ ogolnie w gdansku troche naszukalem sie tych mechanizmó ale bez wiekszego skutku :roll: jesli byly tam stosowane to pewnie doszczetnie wykonczyły je remonty kamienic, w Tczewie zachowalo sie ich dosc sporo
Whites86

Postprzez cieszyn » 29 czerwca 2010, 17:14

stanley napisał(a):

Pozdrawiam

Oj, cieszyn cieszy :D

jak się dwóch Staszków weźmie za szukanie windek, to ło! zaraz cos znajdą :o :idea: :lol:
Poleecam Ci Stanley przestudiować wątek od samego początku, tam pisze o różnych wersjach i różnych śladach
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez stanley » 30 czerwca 2010, 00:22

Cieszynie, wątek studiowałem jakieś półtorej godziny 8-)

Dziś pojeździłem sobie rowerem po fragmencie starego miasta, niestety nic specjalnego nie znalazłem. Tak jak mówi Whites, dużo kamienic zostało odnowionych. Skoro dużo takich ciekawostek jest w Tczewie, to rób im zdjęcia dalej! ;)
Podczas tej małej wyprawy znalazłem dużo takich tajemniczych detalików na ścianach domów, którego przykład zaprezentowałem wcześniej pisząc o ulicy Lawendowej:

Obrazek

Może służyło to do wieszania flag?

A tu zagadka - co to? :) :

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
stanley

Zdjęcia: 74

Postprzez MRP200 » 30 czerwca 2010, 11:35

Na poprzecznik mi to nie wygląda. Raczej to jakiś element ozdobny budynku.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Whites86 » 30 czerwca 2010, 14:46

ostatnio ten dziwny wysiegnik focilem razem z docem ;)
Whites86

Postprzez cieszyn » 30 czerwca 2010, 17:29

Ja tu śladów windek nie widze, ale super, Stachu, szukaj dalej, na pewno sie cos znajdzie. Kółka odciągowe są z reguły dość wysoko na elewacji, i to często na skraju budynku, nie na środku.

Zaś ślady montażu bębna windki to z reguły 3 wystające, nagwintowane szpilki w układzie trójkąta. Tego szukaj, to będziemy wiedzieć, co tam kiedyś było
Ale sa tez czasem stosowane takie potrójne płaskowniki - to pewnie wystudiowałeś z mojego wątku :P
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez cieszyn » 6 lipca 2010, 23:57

Ktoś wie, czemu cieszyn pokazuje tu takie foto?

Obrazek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny