Lampy wyladowcze stosowane na ,,wlasny uzytek,,.

Lampy rtęciowe, sodowe, metalohalogenkowe

Lampy wyladowcze stosowane na ,,wlasny uzytek,,.

Postprzez bartek380V » 8 września 2010, 08:50

Otoz tutaj chcialbym poruszyc temat stosowania roznych wysokopreznych zrodel swiatla w Waszych domach ,garazach itd. Moj pokoj oswietla naswietlacz wewnetrzny z lampa HCI TS 70W , jej strumien swiatla kieruje w bialy sufit dzieki czemu mam mila iluminacje i prawie w kazdym miejscu na podlodze 250lx . W garazu swieci LRF 80W wysoko nad stolem. Nie uzywam tego swiatla do tokarki ,wiadomo czemu. W ogrodzie swieci zaprojektowna przeze mnie lampa na wzor OCP 125 (z kapeluszem od niej) SHP T 70W Sylvania. w przyszlosci bedzie CDO TT dodam jeszcze ze zrodla swiatla jest na 4metrach i w promieniu 4 metrow od lampy mam 12 lx a w promieniu 10 m -4,5 lx wiec nie jest zle. :) A co swieci u Was??
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Re: Lampy wyladowcze stosowane na ,,wlasny uzytek,,.

Postprzez mosfetkiler » 8 września 2010, 11:33

U mnie na razie świeci MASTERColour CDM-TD 70W/942 Philips, zestaw statecznik elektron. + oprawka z lampą +
+ boczne osłonki z blachy Al położone w kuchni (niecałe 10m2) na wiszącej szafce w połowie dłuższej ściany.
Jest jasno, w przyjemnym kolorze, światło odbite od ścian powyżej szafki i od sufitu daje w sumie efekt praktycznie
bezcieniowego oswietlenia.
Próby zastosowania zupełnie odsłoniętego źródła światła jw. zawieszonego pod sufitem wykazały, że przy tej mocy
i intensywności jest zbyt jaskrawo.
Zobaczę co będzie, gdy dostanę lampkę 35W.
mosfetkiler

Zdjęcia: 3

Postprzez elek » 8 września 2010, 12:12

U mnie w warsztacie doswietlam się aktualnie HPI-T 400W na osprzecie rtęciowym ale tak prawde mówiąc pasowało by coś mocniejszego , jak potrzebuje oswietlenia tylko stołu to podłaczam CDM-T 70W albo 150W 830.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez amisiek » 8 września 2010, 14:12

U mnie: w kuchni MH 70W/942 Osram jako główne oświetlenie na sufit, doraźnie drugi MH 70W (obecnie HQI ale zmienię na coś lepszego). Wieczorem 35W /930 CDM-Tm w Lival Mini albo biała soda SDW-T 50W. W pokoju 70W /942 Philips na stateczniku elektronicznym (oprawa UniCone). Czasami te 6500 lm z 70W to za mało...
Szkoda oczu na kiepskie światło, naprawdę.
Widzę, że coraz więcej forumowiczów świeci dobrymi MH, jest to sensowny wybór i warto promować te źródła światła, mimo ich oczywistych wad (powolny start i konieczność odczekania po wyłączeniu w typowych źródłach i oprawach).
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez bartek380V » 8 września 2010, 20:51

Fajnie fajnie :) Ja jednak chcialbym zmniejszyc tetnienie swiatla bo wszystko bylo by ok gdyby nie dokuczliwy stroboskop. Chcialbym w przyszlosci zastosowac drogie jak dotad stateczniki elektroniczne.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez amisiek » 8 września 2010, 21:51

Poluj na Allegro. Trzeba uważnie sprawdzać aukcje ze sprzedażą halogenów i MH, czasami sprzedawca opycha za grosze lampę, która ma statecznik elektroniczny. Trzeba się pytać i sprawdzać w katalogach. Mały hint - jesli w oprawie jest lampa z trzonkiem PGJ5 (35W) albo G8,5 o mocy 35W i 70W to prawie na 100% jest tam statecznik elektroniczny. Dobre stateczniki elektroniczne trafiają się na Allegro po ok. 50-80 zł sztuka.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Powrót do Wysokoprężne lampy wyładowcze