Jak wiecie, nie jestem kolekcjonerem. Kupiłem lampę, która niebawem będzie świecić u mnie w kuchni. Na razie nie mogę jej odpalić, bo nie mam osprzętu, ale stan ten niebawem się zmieni. Przedstawiam Wam MH Osram HQI-T 250W/D.
Dzięki, używam obiektywu z opcją makro 1:1, wtedy 1 cm obiekt ma rozmiar 1 cm na matrycy. Podobny efekt można osiągnąć za pomocą przejściówki na M42, pierścieni pośrednich i ruskiego obiektywu od Zenita. Potrzeba dużo światła, ale odpalenie kilku MH załatwia sprawę.
Dawno nie wrzucałem fotek zawartości pewnego pudła: CDM-Td 150/830 (dwustronnie trzonkowana, trzonek Rx7s-24) Mam też wersję 942, wygląda tak samo, ale świeci o wiele lepiej.
CDM-T Elite 50W/930 (dzięki toomm) - to już nowy jarznik Philipsa, zauważcie jak sprytnie obeszli patent firmy Osram:
A teraz lampka Osram HCI-T 35/NDL (wersja NDL niestety Ra=88)
Teraz jedna ze starszych lamp - HQI-TS 70/NDL - lampa kwarcowa, słabe Ra, mała sprawność, ale mimo to nadal używana
Nowość, dziś odebrana z paczkomatu: to jest najnowsza seria, z grubszym zewnętrznym balonem, oraz ampułką zapłonową
Porównanie wielkości - u góry HCI-T 150/NDL, u dołu Philips CDM-T 70/930. Obie lampy mają taki sam trzonek G12. 150W ma grubszy balon i jest dłuższa o kilka mm.
Teraz to samo z inną lampą - u góry HCI-T 150/NDL u dołu Philips CDM-T 250/942. Obie lampy w G12.
Jutro podmiana źródełek w oświetleniu głównym, bo jest to lampka, która będzie codziennie eksploatowana. Stara CDM-T 150/942 już ma dość zaczerniony jarznik.
Ta ampułka zapłonowa, ona się jakoś świeci przy starcie? Bo z tego co rozumiem ma emitować UV, ale i czy coś widzialnego z niej się potrafi wydobyć? Nigdy nie miałem w łapkach lampy z takim dodatkiem więc trochę mnie te ampułki zastanawiają.