leon0785 napisał(a):Jarek napisał(a):cieszyn napisał(a):Jarek - skoro oprawa zapomniana, może zagadaj z właścicielem, może Ci ją odda ? Tylko jak ją zdejmiesz ???
Chętnie bym ją stamtąd zdjął, bo ona prędzej tam się rozleci, niż kiedykolwiek zaświeci.
Ciekawy jestem, czy jest sprawna, i jakie rury są w środku?
Skoro nie świeci ze 30 lat to na 99% są tam rury T12. Ten OUKS trzyma się całkiem nieźle jak na tyle lat i na zdjęciach widać, że jest kompletny
Myślę, że gdzieś tak tyle czasu nie świeci. Mieszkam w pobliżu od dawna, a OUKS-a bardzo dobrze widać z przystanku, gdzie wsiadam. Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek świeciła. Niedaleko, bliżej ulicy stał taki sam słup, z tym, że bez oprawy, a usunięto go przy przebudowie ulicy kilka lat temu. Możliwe, że na tym terenie było kiedyś więcej tych opraw.
Co do zdjęcia go, to teoretycznie jest to wykonalne. Trzeba ustalić właściciela terenu, zapytać czy się zgodzi i za ile. A potem to chyba tylko wynajęcie podnośnika. Pytanie, czy da się tam dojechać, bo to zaraz przy ogrodzeniu jest. No i pytanie, jakie koszty byłby całej operacji. Choć myślę, że warto by było.