Walka z gołębiami

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Walka z gołębiami

Postprzez MRP200 » 2 listopada 2010, 14:05

Swego czasu gościł u mnie rasowy gołąb. Przez dwa tygodnie tak się zadomowił, że nawet razem z kurami zasuwał do żarcia. Zresztą sąsiad hoduje gołębie i również nie ma z nimi problemów. Jednak co innego gołębie hodowlane a co innego tzw. miejskie gołębie, bo te to naprawdę lubią bałaganić. Osobny problem to dokarmianie tych gołębi przez ludzi, bo gołębie bardzo szybko się do tego przyzwyczajają. Kilka late temu w Poznaniu w jednym bloku na Grochowskiej widziałem balkon, ma którym były porobione z kartonów budki dla gołębi miejskich. Syf na balkonie był gorszy niż na moim podwórku. Nie chciałbym mieć takiego sąsiada nawet trzy balkony dalej.
Ostatnio edytowano 3 listopada 2010, 12:23 przez MRP200, łącznie edytowano 1 raz
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Re: Gniazda bocianów na słupach energetycznych..

Postprzez FOX » 2 listopada 2010, 15:14

DocBrown napisał(a):Ale spudgun i amunicja rozpryskowa to takze bdb pomysl :)

Również nie przepadam za gołębiami w mieście ale jeszcze bardziej wkurza mnie jak ktoś propaguje znęcanie się nad zwierzętami!
Zastanów się co piszesz!! Wszytko ci przeszkadza od zwierząt po nowe oprawy... Myślisz że taki gołąb nie odczuwa bólu i ktoś dał ci prawo od tak do nich strzelać ?
Niestety Polska to taki śmieszny kraj gdzie zwierzęta są traktowane jak zwykłe meble. Często więc słyszy się o tym że ktoś np wyrzucił przez okno psa czy podpalił kota.. Kary za coś takiego powinny być bardzo wysokie ale niestety mało kto się tym przejmuje i są bardzo niskie albo nie ma ich wcale...
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 2 listopada 2010, 15:16

Dzięki za zgłoszenie postu. Sprawa zostanie wyjaśniona.
Dlatego popieram siatki i kolce a nie takie rzeczy, może za słabo wyrażałem tę opinię.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez lampawls » 2 listopada 2010, 18:22

Ja trzymam 5 gołębi pocztowych,siadają na łyżkę którą zawiesiłem na słupie drewnianym i jakoś nie narzekam na gołębie ;)
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez Whites86 » 2 listopada 2010, 18:24

lampawls napisał(a):Ja trzymam 5 gołębi pocztowych,siadają na łyżkę którą zawiesiłem na słupie drewnianym i jakoś nie narzekam na gołębie ;)

sfoc ten slup z ta lyzką ;)
ale co jak co tym golębiom na to napewno bym niepozwolil :P
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 2 listopada 2010, 20:04

Kolce na oprawie wyglądają kiepsko, chyba, żeby były jakieś krótkie, by ich z dołu nie było widać. Ale oprawy powinny wytrzymywać ptasie guano i nie korodować od tego zanadto. Co innego samo sąsiedztwo gołębi miejskich, z tym to jest problem. Byłem w dawnej wieży ciśnień wrocławskich wodociągów. Ale tam syf od tych gołębi jest w środku... MEGA syf.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Robbert90 » 2 listopada 2010, 21:22

FOX napisał(a):
DocBrown napisał(a):Ale spudgun i amunicja rozpryskowa to takze bdb pomysl :)

Również nie przepadam za gołębiami w mieście ale jeszcze bardziej wkurza mnie jak ktoś propaguje znęcanie się nad zwierzętami!
Zastanów się co piszesz!! Wszytko ci przeszkadza od zwierząt po nowe oprawy... Myślisz że taki gołąb nie odczuwa bólu i ktoś dał ci prawo od tak do nich strzelać ?
Niestety Polska to taki śmieszny kraj gdzie zwierzęta są traktowane jak zwykłe meble. Często więc słyszy się o tym że ktoś np wyrzucił przez okno psa czy podpalił kota.. Kary za coś takiego powinny być bardzo wysokie ale niestety mało kto się tym przejmuje i są bardzo niskie albo nie ma ich wcale...

W 100% popieram twoje zdanie FOX ! Ostatnio gdzieś w internecie widziałem filmik nagrany jak koleś zabił psa jakimś pustakiem, czy czymś podobnym, bo ten na niego szczekał bez przerwy. Ja osobiście gdybym dorwał tego k...sa, to sam bym mu na głowie coś rozwalił, i jeszcze w morde napluł ! Jak można nieszanować życia zwierząt, one tak samo czują ból. Dla mnie tacy są najgorszym tworem, bo nie moge ich nazwać ludzmi !
Lubie łyżki, a szczególnie te z pierścieniem :-)
Robbert90

Zdjęcia: 89

Postprzez MRP200 » 3 listopada 2010, 12:27

Prawda jest jednak taka, że walka z gołębiami miejskimi przypomina trochę walkę z wiatrakami. Nawet jak jakiś obiekt zabezpieczymy przed nimi, one upodobają sobie następny. Ale wynika to też z postępów cywilizacji. Zimą w centrach wielkich miast jest o 2-3 st. cieplej, więc nie ma się co dziwić, że ptactwo nie ma zamiaru się z miasta wynosić. Do tego łatwość zdobycia pożywienia. Światła uliczne również nie pozostają bez znaczenia, bo wiele ptaków może być wtedy dłużej aktywna w ciągu doby, a i łatwiej niektórym gatunkom polować na owady gromadzące się wieczorem wokół latarń ulicznych, do tego stopnia, że zmieniły tryb aktywności na nocny.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez kapiwit » 24 listopada 2010, 15:32

Whites86 napisał(a):
amisiek napisał(a):Nie miałbym cierpliwości do spudguna. Walczyłem ze sr..chami gołębiami dość długo, goniłem je w cholerę, w końcu powiesiłem cienką siatkę, która rozwiązała problem - nie siadają już i nie sr... . Siatka kosztowała 30 zł na Allegro, pożyczyłem porządną młotowiertarkę Makity, powierciłem otwory i zainstalowałem całość. Teraz spokój jest.

najlepsze są te niewidoczne cienkie kolce :mrgreen: jak goląb raz na nie usiadzie wiecej nie sprubuje :mrgreen:

Podobno kilka ptaków się na to nabiło :roll:
kapiwit

Postprzez Jorgus » 24 listopada 2010, 20:45

DocBrown napisał(a):Ale spugdun i amunicja rozpryskowa to takze bdb pomysl :)

Widzę,że odziedziczyłeś to słowo po Twoim przodku ...trudno.

Lepiej pokombinować nad elektronicznymi odstraszaczami zwierząt,to nie zrobi im krzywdy.
Jorgus

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic