No nie! Ja nie mogę
Amiśku mój Amiśku
Gdy Amisiek Niemce zwiedza,
W przekonaniu mnie utwierdza
Że choć windki mało znane
W Niemcach jeszcze używane![ ... ]
[ ... ]
Tak mi się rzuciło ma mózg, że popełniłem szybko wierszyk taki ...
Dzięki wielkie!
Zawsze powtarzałem, że gospodarskie narody, jak Czesi, Niemcy czy Anglicy tak łatwo nie wyrzucają starych mechanizmów na szmelc!!!! To tylko u nas jest takie bezmózgowie
PRzecież tu mamy kompletny widok sprzęgła mech-elektr będącego najwyżej położonym elementem całego mechanizmy windy korbowej! Widzę (oby nie oczyma wyobraźni) linkę idącą blisko wysięgnika w dół, szkoda, ze w dole nie widać już zbyt wyraźnie, bo tam właśnie musi być bęben nawojowy z zapadką i dziurą na korbę - chyba to szczyt marzeń, żeby Amisiek kiedykolwiek tam jadąc, sfocił te bębny na dole słupa ?????
Oprawa z daleka przypomina ORZ-1, a właściwie OPR 400 lub też dość mocno czeskie oprawy na dworcu kolejowym w Czeskim Cieszynie (tu wielokrotnie pokazywane na forum)
Czyli jak coś jest funkcjonalne i proste, to wystarczy to tylko konserwować i będzie służyć laaaaaaata caaaaaaaaaaałe! Tak samo windki te służą do dziś na kolei brytyjskiej! Mój znajomy z GB posłał mi kiedyś fotki a ja Wam, nie mogę go jakoś namówić, żeby sfilmował taką windkę w akcji! To by był 1-szy taki film jaki byśmy ujrzeli! To idealne zastosowanie tego mechanizmu! Między torami nie ma miejsca na dźwig, zwyżkę, czy cokolwiek innego, poza tym wyjazd w górę na czymkolwiek grozi z bliskim spotkaniem z siecią trakcyjną! To się może źle skończyć, i właśnie tutaj z pomocą przychodzą stare, dobre mechanizmy windek korbowych. Ciekawe, ile tego jeszcze jest w RFN?
Szkoda, że to tak daleko, bo bym się tam wybrał i poprosił ichniejszych kolejarzy o pokręcenie korbą i zjazd oprawy
PS 1 - w wątku "Wierszyki ..." popełniłem jeszcze kilka innych zwrotek tego wierszydła - zainteresowanych odsyłam tutaj:
http://www.lighting-gallery.pl/viewtopic.php?f=27&t=787&p=101677#p101677PS 2 - A czy mogę Amiśku pokazać te Twoje 2 korbowe foty na innym forum w Polsce?