Oświetlenie pojazdów kolejowych

Oświetlenie we wszelkiego typu pojazdach takich jak: samochody, autobusy, ciężarówki

Re: Oświetlenie pojazdów kolejowych

Postprzez trojmiejski » 11 maja 2026, 15:47

Taka ciekawostka, wagon Avmz 109.3 odkupiony przez SKPL od DB posiada oświetlenie świetlówkowe zasilane częstotliwością 50Hz lub 100Hz, z zapłonem świetlówek poprzez zapłonnik bimetaliczny, dający pokaz błyskania podczas startu. Jakkolwiek temat zasilania niską częstotliwością jest mi znany, to nie wiedziałem, że te Avmz też mają takie oświetlenie i wreszcie samemu mogłem odpalić świetlówkę w wagonie z widocznym mryganiem:
Obrazek

Film z odpalania:

W półkach na bagaże zaś są świetlówki PL (niestety nie działały), też odmiana od stosowanych u nas żarówek i LEDów:
Obrazek

Oświetlenie świetlówkowe w EN76, jedna z nich utraciła rtęć:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

SD85:
Obrazek

Wagon panoramiczny Kolei Szwajcarskich:
Obrazek

Pociąg papieski EN61:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słowacki wagon Aeer, oświetlenie w postaci trzech świetlówek 18W. Oświetlenie można regulować w trzech trybach. 1 to pełna moc świetlówek, w trybie 1/2 same świetlówki są ściemniane choć wszystkie pozostają zapalone (podobnie jak w naszych 140A zmodernizowanych przez Pesę), tryb 0 to nocne żarówki:
Obrazek

Czeska jedynka Ampz143:
Obrazek

Czeska dwójka Bpee231
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czeski jedynko-bar ARmpee829 z oświetleniem LED:
Obrazek

Obrazek

Czeski restauracyjny WRmz815 ze świetlówkami i żarówkami w kulach przy stolikach:
Obrazek

Railjet:
Obrazek

Pod półkami też jest oświetlenie w postaci takich kwadratów:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z1B po modernizacji przez FPS Cegielski:
Obrazek

Obrazek

Wagon konferencyjny 508A, oprawy na świetlówki PL bocznego oświetlenia dodatkowego:
Obrazek

Obrazek

Przedział z halogenami i świetlówkami:
Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Poprzednia strona

Powrót do Oświetlenie w motoryzacji