Nieznane stare oprawy

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: Nieznane stare oprawy

Postprzez oskard » 20 czerwca 2010, 21:46

Tak, i tak samo jak kiedyś tu pokazane - ma spaw/zakład wzdłuż górnej krawędzi. Więc chyba to była jakaś seryjna, choć krótka produkcja :?: :?
Co do fotki Kwazora, to jest pewien na 100% że te oprawy (a na pewno ta z prawej) to te same, co w pierwszym poście na tej stronie (post Michała - skan z karty katalogowej). Czyli jakaś oprawa przemysłowa na bazie OŻk :)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Whites86 » 21 czerwca 2010, 21:09

nieznany mi naświetlacz na mixa lub LRFa, nie moglem znalesc tabliczki znamionowej
Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez chudy » 22 czerwca 2010, 17:23

Witam szanownych kolegów. Mam olbrzymią prośbę, chodzi mianowicie o zidentyfikowanie oprawy prezentowanej na zdjęciu poniżej. Interesuje mnie jakaś fachowa nazwa oraz w przybliżeniu rok produkcji.
Załączniki
6.jpg
6.jpg (4.98 KiB) Przeglądane 1146 razy
chudy

Postprzez elektryk » 22 czerwca 2010, 17:46

Witam kolegę :!: Jest to oprawa podobna do OBs, ale to nie to. Produkcję szacuję na lata 50. Oprawa do zwykłych żarówek.
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez chudy » 22 czerwca 2010, 18:08

elektryk napisał(a):Witam kolegę :!: Jest to oprawa podobna do OBs, ale to nie to. Produkcję szacuję na lata 50. Oprawa do zwykłych żarówek.

Fakt, podobna jest. Jednak według opinii starego energetyka jest to jakaś oprawa jeszcze z okresu między wojennego, którego wzorzec przywędrował do Polski z Niemiec. 8-) No i tu jest pies pogrzebany. Mam jednak cichą nadzieję, że któryś z forumowiczów już się gdzieś zetkną z tą oprawą i będzie umiał mi pomóc.
chudy

Postprzez Whites86 » 22 czerwca 2010, 18:14

chudy napisał(a):
elektryk napisał(a):Witam kolegę :!: Jest to oprawa podobna do OBs, ale to nie to. Produkcję szacuję na lata 50. Oprawa do zwykłych żarówek.

Fakt, podobna jest. Jednak według opinii starego energetyka jest to jakaś oprawa jeszcze z okresu między wojennego, którego wzorzec przywędrował do Polski z Niemiec. 8-) No i tu jest pies pogrzebany. Mam jednak cichą nadzieję, że któryś z forumowiczów już się gdzieś zetkną z tą oprawą i będzie umiał mi pomóc.

na 80% ta oprawa niejest starsza niz z okresu lat 50-tych, widzialem juz takie, z tego co pamietam posiadaly one przezroczysty klosz , niestety typu niepamietam :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Michal » 22 czerwca 2010, 20:50

To jest oprawa OZż,jest gdzieś tu na forum wątek o tej oprawie.W oprawie ze zdjęcia brakuje klosza i siatki.Lata produkcji to lata sześćdziesiąte i początek siedemdziesiątych XX wieku.Przesyłam skan z katalogu.

Obrazek
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez cieszyn » 22 czerwca 2010, 21:12

Kwazor napisał(a):Bliżej niż płot + 4x zoom nie podejde ;) ale jak bede jutro szedł do pracy to jeszcze raz z innego kąta pykne fote ( duzo krzaczorów tam jest i tylko 2 miejsca się nadają )

Będę dźwięczny za pomoc :)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Jorgus » 22 czerwca 2010, 22:08

Whites86 napisał(a):nieznany mi naświetlacz na mixa lub LRFa, nie moglem znalesc tabliczki znamionowej

ten naświetlacz jest na mixy mam takiego ,tyle że mój ma lustro w środku.
Właściwie to mam dwa takie naświetlacze ,niestety nie mają tabliczki znam.
Jorgus

Zdjęcia: 0

Postprzez cieszyn » 22 czerwca 2010, 22:20

Jak pokazywałem ORZ-1 z rastrem, to tam w tle widać było te oto resztki - ??? jakiego ???

Obrazek

Obrazek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze