[A 20] ORZ-1

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [A 20] ORZ-1

Postprzez neon44 » 10 maja 2010, 21:56

Piękne zdjęcia a co do określenia "wiadro" to bardziej pasuje ono do oprawy ORP
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez cieszyn » 11 maja 2010, 00:12

neon44 napisał(a):Piękne zdjęcia a co do określenia "wiadro" to bardziej pasuje ono do oprawy ORP

Zgadzam się z Nenonem. Tyle lat mówiliśmy tu na forum o ORZ-1 jako fajnej klasycznej oprawie, niemal Królowej Opraw Klasycznych i nikomu to nie przeszkadzało, aż tu nagle mamy epidemię nazwy typu jakieś wiadro. Taki kontrast w nazewnictwie nie jest nam potrzebny, bo albo od początku mówimy na tą oprawę wiadro, albo skoro tak nie mówimy od dawna, to nie mówmy tak nadal. Ja rozumiem, że nikt nie ma nic złego na myśli mówiąc wiadro, ale jednak - przyznajcie sami - to nie jest najlepsza ksywka na tą oprawę i ma dość wyraźny, pejoratywny charakter, trudno temu zaprzeczyć.

Nie mam zamiaru komukolwiek zabraniać nazywać opraw jak tam chce (byle nie hasła typu SYF), jednak bardzo bym apelował, żeby pozostać przy tradycji tego forum, na którym nigdy niemal nie nazywaliśmy oprawy ORZ-1 tym tak trywialnym wyrazem.

Niech więc każdy pisze jak chce, ja tylko gorąco namawiam do nieużywania tego śmiesznego i nie bardzo tej oprawie pasującego słowa "wiadro"

- Wiadro ma z reguły proste ścianki (tak jak ma je ORP), zaś ORZ-1 nie, bo jest zaokrąglona, przypomina bardziej kociołek niż wiadro, w końcu cieszyn na niejednym studenckim rajdzie pichcił żarełko w takim właśnie kociołku. No - to może "Kociołek" jeśli już ma być jakas nowomowa? - tak by było lepiej?
sorry za OT
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez DocBrown » 11 maja 2010, 09:44

Jak dla mnie wiadro, wiaderko to nie była obraźliwa nazwa, ale kocioł, kociołek faktycznie lepiej pasi :mrgreen:

No to troche tego jest:

ORZ3KŁ/ORZ3G - trumna, trumienka, koryto, korytko
ORZ6/ORZ7 - łyżka
ORZ1 - kocioł, kociołek :)
DocBrown

Postprzez Whites86 » 11 maja 2010, 13:39

DocBrown napisał(a):
ORZ3KŁ/ORZ3G - trumna, trumienka, koryto, korytko
ORZ6/ORZ7 - łyżka
ORZ1 - kocioł, kociołek :)
bym dodal jeszcze wiadro ;) jak dla mnie taka nazwa tez moze byc ;) jak by mnial sie przypatrzec kazdej oprawie to zawsze znajdzie sie cos co rowniez niepasuje do rzeczy z ktora sie dana oprawe skojaza ;) ja patrzac bezposrednio z dolu na ORZ1 i gdy widze ja od komory lampowej kojazy mi sie poprostu z wiadrem
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez oskard » 11 maja 2010, 15:29

Popieram Cieszyn, choć ja to traktuje jako pieszczotliwe określenie, zwłaszcza jak się mói o niej "wiaderko", ale to prawda, ostatnio pojawiło się wiele nowych, niepasujących określeń na oprawy rtęciowe, które jeszcze do niedawna mieliśmy ratować, kochaliśmy każdą zachowaną, teraz wiele nazywa się tu złomem itd.
Z nazw które sie pojawiły ostatnio i zupełnie nie pasują, jest np. określenie "paskuda", które ostatnim czasem z SL i innych malagokształtnych przeszło na oprawy OUR125 :roll: ... Tia... a przecież początkowo nazywaliśmy tu tak oprawy brzydkie, nowe, niszczące nam rezerwaty rtęci w naszych miastach ;) :mrgreen:
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez swietlik » 11 maja 2010, 20:09

Świetnie zachowane egzemplarze gornków ;)

PS Najlepszą potoczną nazwą oprawy ORZ-1 jest gornek.
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez leon0785 » 11 maja 2010, 20:44

Bezapelacyjnie mnóstwo jest ORZ-1 w Gdańsku :)
leon0785

Postprzez amisiek » 11 maja 2010, 22:13

Jak będę w Gdańsku to obejrzę. Gornek to rzadkość - i to nie tylko w Warszawie. A jak do tego jeszcze świeci? :D
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez OBp » 12 maja 2010, 14:33

Oskard, dla Ciebie paskudami są SL100 i Malagi, a dla kogoś innego mogą byc OURy :P
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez oskard » 12 maja 2010, 20:00

Wiesz, ale ja to obserwuję ostatnim czasem, wcześniej aż takiej nienawiści nie było. To teraz zrobiło się jakieś agresywne lobby "antyOUR". Rozumiem, że nienawidzi się tego co nowe, bo przyzwyczailiśmy się do starego, ale wnerwiać się tak na coś co w ogromnych ilościach każdego dnia znika :? ... Dziwne to, jak dla mnie :roll:
oskard

Zdjęcia: 29

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze