neon44 napisał(a):Piękne zdjęcia a co do określenia "wiadro" to bardziej pasuje ono do oprawy ORP
Zgadzam się z Nenonem. Tyle lat mówiliśmy tu na forum o ORZ-1 jako fajnej klasycznej oprawie, niemal Królowej Opraw Klasycznych i nikomu to nie przeszkadzało, aż tu nagle mamy epidemię nazwy typu jakieś wiadro. Taki kontrast w nazewnictwie nie jest nam potrzebny, bo albo od początku mówimy na tą oprawę wiadro, albo skoro tak nie mówimy od dawna, to nie mówmy tak nadal. Ja rozumiem, że nikt nie ma nic złego na myśli mówiąc wiadro, ale jednak - przyznajcie sami - to nie jest najlepsza ksywka na tą oprawę i ma dość wyraźny, pejoratywny charakter, trudno temu zaprzeczyć.
Nie mam zamiaru komukolwiek zabraniać nazywać opraw jak tam chce (byle nie hasła typu SYF), jednak bardzo bym apelował, żeby pozostać przy tradycji tego forum, na którym nigdy niemal nie nazywaliśmy oprawy ORZ-1 tym tak trywialnym wyrazem.
Niech więc każdy pisze jak chce, ja tylko gorąco namawiam do nieużywania tego śmiesznego i nie bardzo tej oprawie pasującego słowa "wiadro"
- Wiadro ma z reguły proste ścianki (tak jak ma je ORP), zaś ORZ-1 nie, bo jest zaokrąglona, przypomina bardziej
kociołek niż wiadro, w końcu cieszyn na niejednym studenckim rajdzie pichcił żarełko w takim właśnie kociołku. No - to może "Kociołek" jeśli już ma być jakas
nowomowa? - tak by było lepiej?
sorry za OT