Żarówki

Klasyczne i te nieco rzadziej spotykane

Re: Żarówki

Postprzez Lampka » 19 kwietnia 2012, 17:44

To na pewno, 1000h to one ledwo przez niecały rok przeświecą, zwłaszcza, jak się je trzyma włączone więcej niż 3-4 godziny ;) Trzeba przyznać, że to była dobra produkcja. U mojej cioci świecą też nadal takie duże podłużne mleczne żarówy, produkowane jeszcze do niedawna przez Heliosa (dawniej Polam-Katowice) i w ciągu 30 lat, jak tam są, tylko dwie się spaliły (w dodatku dość niedawno). Widziałem też ostatnio żarówkę firmy Razno, nadal sprawną.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez qba » 19 kwietnia 2012, 20:19

Lampka napisał(a):To na pewno, 1000h to one ledwo przez niecały rok przeświecą, zwłaszcza, jak się je trzyma włączone więcej niż 3-4 godziny ;) Trzeba przyznać, że to była dobra produkcja. U mojej cioci świecą też nadal takie duże podłużne mleczne żarówy, produkowane jeszcze do niedawna przez Heliosa (dawniej Polam-Katowice) i w ciągu 30 lat, jak tam są, tylko dwie się spaliły (w dodatku dość niedawno). Widziałem też ostatnio żarówkę firmy Razno, nadal sprawną.

Razno miały trwałość podobną do starych Polampów. U mojego kolegi w piwnicy do dziś działają, zarówno ze zwykłą bańką, jak i grzybkowe. Te podłużne żarówki z mleczna bańką to żar. Fasonowe (OF 71 lub 77). One miały trwałość 2500 - 3000h. Też znam kilka miejsc, gdzie do dziś są, przeważnie są to domy lub mieszkania urządzane jeszcze w latach 70. I nawet niedawno widziałem je świecące. U mojej cioci też są w żyrandolu (8 żarówkowym) odkąd pamiętam tego typu żarówki ( dwa rodzaje - OF 94 i OF 90). I większość do dzisiaj świeci. Żyrandol był kupiony w połowie lat 70 i niewykluczone, że niektóre są w nim od początku.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Lianata » 19 kwietnia 2012, 21:09

Można to gdzieś kupić/dostać?

Moja szkoła zdaje się mieć zapasy starych opraw i źródeł światła. Może jakbym pogadał z kimś wysoko postawionym :? ?
Lianata

Zdjęcia: 6

Postprzez qba » 19 kwietnia 2012, 21:31

Żarówki Fasonowe od dawna nie są produkowane. Jedynie można je niekiedy na Allegro trafić, ale rzadko się zdarzają. Instytucje państwowe często mają w magazynach zapasy różnych rzeczy, m. in żarówek. Kilka lat temu w siedzibie klubu Garnizonowego w Kołobrzegu w żyrandolach pojawiły się żarówki małogabarytowe, kulkowe matowe PILA 25W z 1987r. Było ich tam jakieś kilkaset sztuk, w tym w niedziałających zwisach na korytarzu, gdzie przyszedłem kiedyś i zamieniłem je na zwykłe 60W. Do tej pory jeszcze świecą w sali, gdzie mieści się biblioteka, więc w instytucjach publicznych można znaleźć ciekawe rzeczy. Jak pracowałem w jednostce wojskowej, to elektryk miał w swoim magazynie pełno rtęciówek i sodówek w opakowaniach, ale jakoś wstydziłem się zapytać, czy by mi jakąś dał. Poprzestałem więc na zdechłej sodówce Natrium, którą elektrycy wywalili w trawę, jak wymieniali lampy w Ledach. Wracając do żarówek Fasonowych to ja po raz ostatni widziałem je w sklepie Eldom w Kołobrzegu pod koniec 1997r. Był tam niezwykle duży wybór żarówek, a także opraw i sprzętu AGD. Sklep ten od jakichś 10 lat już nie istnieje, mimo, że z powodzeniem funkcjonował przez ok. 30. Nabyłem tam m. in 100tki Polamp Pabianice matowe i wiele innych ciekawych żarówek, z których części już nie mam, bo raczej wtedy nabywałem je z myślą o użytkowaniu. Chodziłem tam w latach 1997 - 98 dość często kupować żarówki, że sprzedawcy dziwnie się na mnie patrzyli po pewnym czasie.
qba

Postprzez Lampka » 20 kwietnia 2012, 08:42

U mnie w mieście te żarówki widziałem jeszcze ze 2 lata temu, zanim wprowadzili te regulacje do do ich produkcji. Może gdzieś są nadal nawet. One były takie szerokie nad gwintem i zwężały się nieco do góry klosza. Z tego, co wiem, to bywały też w innych kolorach, niedawno znalazłem taką czerwoną.
A co do magazynów, to ludzie mają jeszcze mnóstwo różnych ciekawych, albo zabytkowych lamp i oświetlenia. Często spotykam w recyklingu zupełnie nowiutkie, nieużywane stare Polamy, a nawet Telamy, raz też odratowałem z pół beczki nowych świetlówek Tungsram 20w ;)
Lampka

Postprzez qba » 20 kwietnia 2012, 18:00

O czerwonych fasonach nic nie wiem. Wiem, że były żółte i pomarańczowe, ale w takim delikatnym, pastelowym odcieniu. Możliwe, że gdzieś jeszcze są na magazynach. Te żarówki były dosyć drogie, kosztowały jakoś w przedziale 5 - 12 zł. Ja na razie nie mam ani jednej w kolekcji.
qba

Postprzez Whites86 » 20 kwietnia 2012, 19:40

qba napisał(a):O czerwonych fasonach nic nie wiem. Wiem, że były żółte i pomarańczowe, ale w takim delikatnym, pastelowym odcieniu. Możliwe, że gdzieś jeszcze są na magazynach. Te żarówki były dosyć drogie, kosztowały jakoś w przedziale 5 - 12 zł. Ja na razie nie mam ani jednej w kolekcji.

mi juz tylko OF 100 brakuje :)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Lampka » 20 kwietnia 2012, 20:45

Musiałbym się przejść kiedyś do miejsc, gdzie one były, ale pamiętam, że jeszcze ze 2 lata temu w sklepach ich było dużo, prawie w każdym można je było dostać. Także jak byłem w Wiśle, to widziałem je w małym sklepie elektrycznym, w domu handlowym, w centrum ;) Może też dlatego, że zakład Heliosa, w Katowicach jest niedaleko.
Lampka

Postprzez qba » 21 kwietnia 2012, 08:45

Whites86 napisał(a):
qba napisał(a):O czerwonych fasonach nic nie wiem. Wiem, że były żółte i pomarańczowe, ale w takim delikatnym, pastelowym odcieniu. Możliwe, że gdzieś jeszcze są na magazynach. Te żarówki były dosyć drogie, kosztowały jakoś w przedziale 5 - 12 zł. Ja na razie nie mam ani jednej w kolekcji.

mi juz tylko OF 100 brakuje :)

Tą to chyba najtrudniej będzie dostać. Chociaż parę miesięcy temu widziałem ją u kogoś w żyrandolu, ale nie mogę sobie przypomnieć dokładnie gdzie to było.
qba

Postprzez CDM » 21 kwietnia 2012, 11:31

Lampka napisał(a): jak byłem w Wiśle, to widziałem je w małym sklepie elektrycznym, w domu handlowym, w centrum ;)

Pewnie tu ;)

Obrazek
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe