Świetlówka to pic na wodę!

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówka to pic na wodę!

Postprzez amisiek » 16 kwietnia 2010, 14:20

Po tym co widziałem w kilku hotelach - nie chcę LEDów. Nie chcę podłej jakości świetlówek! Ra=60-70 to nie dla mnie. Do czytania i normalnej pracy dla mnie ma być >90. Po coś Osram i Philips robią pięciopasmowe świetlówki, po coś mają MH, żarówki i halogeny.

arw napisał(a):Dla fanatyków światła, taki MH w mieszkaniu to niezły bajer

Nie tylko - ludzie się dziwią skąd tak jasno;) a tylko 70W z sieci.

elek napisał(a):[..]Mysle, ze technicznie mozliwe jest wyprodukowanie takich lamp zintegrowanych z zasilaniem.[..]
Tu masz przykład :)
http://www.lamptech.co.uk/Spec%20Sheets ... DMRi25.htm

Tak, to ciekawa lampka, światło lepsze niż większość kompaktów, ale niestety słaba skuteczność 48 lm/W. Restrike po 4 minutach - trochę słabo jak do zastąpienia żarówki. Ale na początek jest bardzo ok. Po usprawnieniu spokojnie może zastąpić świetlówki kompaktowe, nie mam co do tego wątpliwości.
Trwałość jest OK, w tych miejscach, gdzie się świeci długo i rzadko wyłącza (kuchnia, czasami pokój) to jest bdb źródło już teraz. Szkoda tylko, że na 110V i tak drogie jest.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Utilizer » 16 kwietnia 2010, 15:11

Zgadzam się, w dodatku reflektorowy kształt mocno by ograniczył użycie tej lampki w domu.
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez LUMILUXDELUXE » 20 kwietnia 2010, 18:00

qba napisał(a):Możliwe, że każdy inaczej reaguje. jednemu psuje sie wzrok od świetlówki, a innemu nie. Niestety żadna, nawet najlepsza świetlówka nie odwzoruje barwy światła żarówki. ja zawsze do czytania miałem żarówke lub halogen.

Nie do końca jest to prawda. Świetlówki 930 dają światło niemal identyczne jak halogen. Natomiast zgoda, że popularna barwa 825 czy 827 (czyli taka jaką ma większość kompaktówek) jest dużo gorsza niż w klasycznej żarówce.
LUMILUXDELUXE

Zdjęcia: 0

Postprzez LUMILUXDELUXE » 20 kwietnia 2010, 18:26

Patrząc całościowo na tą dyskusję, pojawiło się tu tak dużo emocji, że postaram się problem rozważyć na 'chłodno'. Spójrzmy na fakty.

Pobór mocy

Setki testów laboratoryjnych dowiodły, iż świetlówki kompaktowe poważnych firm (Ge, Osram, philips) pobierają dokładnie tyle prądu ile jest napisane na opakowaniu. Ludzie, którzy twierdzą inaczej, najczęściej popełniają podstawowy błąd, używając do tego typu pomiarów nieodpowiedniego sprzętu, na przykład zwykłego watomierza. Pomiar poboru mocy przez świetlówkę, jako że jest lampą wyładowczą, przeprowadza się w dużo bardziej skomplikowany sposób.
Nieprawdą jest też, iż świetlówka przez minutę czy dwie pobiera więcej prądu. Efekt ten trwa milisekundy i dotyczy także klasycznych żarówek. Oczywiście wszystko to co napisałem nie dotyczy produktów świetlówkopodobnych sprzedawanych za 4 złote w hipermarketach.

Barwa światła

Tu już sprawa nie jest taka różowa. Świetlówki w barwie 827 (czyli 99 procent wszystkich) a nawet nowej 825 mają dużo gorsze widmo niż żarówka. U zarania świetlówek kompaktowych producenci popełnili bowiem poważny błąd. Zdecydowano się na Ra 80-89, zamiast spróbować produkcji świetlówek pięciopasmowych. Świetlówki takie, w barwie 930, dają światło praktycznie nie ustepujące żarówce. Dają jednak mniej światła, i zapewne to zdecydowało. Nie można byłoby tak łatwo przekonać ludzi do używania świetlówek dających 3,5 razy więcej światła tak jak to jest przy świetlówka dających 5 razy więcej światła niż żarówki.

Trwałość

Choć częste zapłony zmniejszają trwałość świetlówek, to nieprawdą jest, jakoby nie opłacało się ich instalować na przykład w WC. Nawet bowiem jeśli trwałość świetlówki spadnie z 8 tysięcy godzin do 4 tysięcy ( a mniej więcej tak to się przedstawia przy 30 zapłonach dziennie) , to w pomieszczeniu gdzie światło świeci się 40-50 minut dziennie, świetlówka taka poświeci wiele lat. Oznacza to ni mniej ni więcej, że w każdym możliwym zastosowaniu świetlówka jest rozwiązaniem lepszym niż żarówka, jeśli spojrzeć na trwałość źródła światła. Problemem może być jedynie utrata trwałości w wyniku użytku w oprawie z kloszem, jeśli świetlówka nie jest do tego przeznaczona. Należy czytać informacje na opakowaniach. Ludzie ich nie często czytają a potem po szybkiej awarii opowiadają wszem i wobec, jakie to nietrwałe są świetlówki.

Zdrowie

Świetlówki zasilane elektronicznie nie wpływają na obniżenie jakości wzroku. A obecnie stanowią 100 % produkowanych zintegrowanych świetlówek kompaktowych. Ich światło tętni z częstotliwością 20 KHz.

Wszystkie te argumenty oczywiście nie oznaczają, że zgadzam się z dyrektywą UE. Według mnie kazdy powinien sam decydować, które źródło światła zastosuje. Niestety, lobbing firm oświetleniowych był silniejszy od zdrowego rozsądku. Ta decyzja nawet zniechęciła część ludzi do świetlówek jeszcze bardziej. Sam używam świetlówek, ale rozumiem tych którym się nie podobają, a zwłaszcza ich światło, bo jest jednak inne niż w żarówce.

Jeśli chodzi o diody LED, ich technologia nie pozwala jeszcze na bycie alternatywą dla żarówek, chyba że macie na myśli diody power LED, ale są zbyt drogie by zachęcić szerszy krąg konsumentów. Sytuacja ta zmieni się jednak na pewno w nadchodzącej dekadzie.
LUMILUXDELUXE

Postprzez MRP200 » 20 kwietnia 2010, 20:19

Małe uściślenie pojęć. Pobór mocy a pobór prądu to nie to samo. Robiłem pomiary mocy na kilku posiadanych świetlówkach kompaktowych. Po zapłonie pobór mocy był niższy i rósł w miarę nagrzewania. Takie zachowanie jest typowe zresztą dla każdego wyładowczego źródła światła. Pomiar robiłem watomierzem analogowym LW-1, więc wyniki są wiarygodne.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez LUMILUXDELUXE » 21 kwietnia 2010, 10:14

MRP200 napisał(a):Małe uściślenie pojęć. Pobór mocy a pobór prądu to nie to samo. Robiłem pomiary mocy na kilku posiadanych świetlówkach kompaktowych. Po zapłonie pobór mocy był niższy i rósł w miarę nagrzewania. Takie zachowanie jest typowe zresztą dla każdego wyładowczego źródła światła. Pomiar robiłem watomierzem analogowym LW-1, więc wyniki są wiarygodne.

Nigdy nie robiłem tego typu testów. Natomiast teorie, iż świetlówki zużywają dużo więcej mocy to czysta fikcja. Chyba że ktoś bierze pod lupę produkty o niskich cenach, w tym wypadku media wielokrotnie donosiły o bzdurach powypisywanych na opakowaniach.
Dla tych którzy nie lubią świetlówek istnieje alternatywa w postaci żarówki halogenowej przystosowanej do użytku zamiast zwyklej. i tak:

18W === 25W
42W === 60W
28W === 40W

Tego typu żarówki na razie nie będą wycofywane, przynajmniej do 2015 r. Dają nawet lepsze światło niż zwykłe (nieco chłodniejsze)
LUMILUXDELUXE

Postprzez andrzejlisek » 21 kwietnia 2010, 14:18

LUMILUXDELUXE napisał(a):Dla tych którzy nie lubią świetlówek istnieje alternatywa w postaci żarówki halogenowej przystosowanej do użytku zamiast zwyklej. i tak:

18W === 25W
42W === 60W
28W === 40W

Tego typu żarówki na razie nie będą wycofywane, przynajmniej do 2015 r. Dają nawet lepsze światło niż zwykłe (nieco chłodniejsze)

Są też żarówki tego typu większych mocy. Dawałem nawet fotki tego typu żarówek w temacie o żarówkach.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez qba » 21 kwietnia 2010, 16:46

andrzejlisek napisał(a):
LUMILUXDELUXE napisał(a):Dla tych którzy nie lubią świetlówek istnieje alternatywa w postaci żarówki halogenowej przystosowanej do użytku zamiast zwyklej. i tak:

18W === 25W
42W === 60W
28W === 40W

Są też żarówki tego typu większych mocy. Dawałem nawet fotki tego typu żarówek w temacie o żarówkach.

tak, są mocy 142W, będące zamiennikami 200tek. Co ciekawe, mają bańkę A55. Szkoda tylko, że nie można dostać ich w matowej bańce, bo lepiej by to wyglądało. jakieś 10 lat temu widziałem halogenowe żarówki z bańką jak Softone, ale one już chyba nie są produkowane. Nie napisałem nigdy, że nie lubię świetlówek, ale ta kretyńska dyrektywa mnie do nich zniechęca, a dobrą świetlówkę ciężko dostać, wszędzie jakieś chińskie ciuciuruby. nawet wybór nie chińskich Phillipsów i Osramów jest w mojej okolicy mocno ograniczony, do bodajże trzech rodzajów, wszystkie w barwie 827. Mam nadzieję, że ktoś zmieni tą idiotyczną dyrektywę.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez amisiek » 21 kwietnia 2010, 17:26

qba napisał(a):[..]dobrą świetlówkę ciężko dostać, wszędzie jakieś chińskie ciuciuruby.

Właśnie w tym problem - sam szukałem świetlówki kompaktowej z normalnym Ra (normalne, czyli >90). Wrzuciłem też wątek w tym dziale.
Sami wiecie jak trudno kupić świetlówkę kompaktową, która DOBRZE świeci. Nawet liniowe 950 nie wszędzie są. Poza tym najwięcej jest chińskiego badziewia za 10 zł - a to są wyrzucone pieniądze. Tanie mięso psy jedzą.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez qba » 21 kwietnia 2010, 17:35

amisiek napisał(a):
qba napisał(a):[..]dobrą świetlówkę ciężko dostać, wszędzie jakieś chińskie ciuciuruby.

Właśnie w tym problem - sam szukałem świetlówki kompaktowej z normalnym Ra (normalne, czyli >90). Wrzuciłem też wątek w tym dziale.
Sami wiecie jak trudno kupić świetlówkę kompaktową, która DOBRZE świeci. Nawet liniowe 950 nie wszędzie są. Poza tym najwięcej jest chińskiego badziewia za 10 zł - a to są wyrzucone pieniądze. Tanie mięso psy jedzą.

W ogóle wszystkie świetlówki z 9 na początku trudno dostać. raz w Szczecinie widziałem liniowe 930, a poza tym to nic. U mnie dominują głównie wszelkie Kanluxy, Zexty i Apollo, oraz chińskie Osramy. ja mam jednego chińskiego Phillipsa, co go kupiłem za kilkanaście złotych i już po krótkim czasie zaczął mieć problemy z zapłonem. Nie wiem czy w wypadku chińskich świetlówek markowych producentów nie płaci się po prostu za to, że ma Phillips lub Osram na opakowaniu, a ich jakość jest zbliżona do tych z Biedronki bądź Lidla.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe