arw napisał(a):Metalohalogeny sa, że tak to ujmę, konkurentem sody. Idealnie spisuja się w oświetlaniu parkingow i reklam.
To tak, to prawda. Nie zapominaj też, że dużo sklepów ich używa, także w oświetleniu wewnętrznym, gdyż są oszczędniejsze od świetlówek.
arw napisał(a):U siebie w pokoju zainstalowałem rury dla intensywnego i rozproszonego swiatla przy umiarkowanym poborze energii. Toteż szukam dobrej rury, żeby jakościowo nie odbiegało od żarówek.
Bardzo sensowne podejście.
arw napisał(a):I są też magicy, ktorzy instalują MH w mieszkaniach (wybacz amisiek)
Hehehe, miło mi, że ktoś docenia magiczne działanie

Instalacja MH w kuchni została poprzedzona stwierdzeniem faktu, że oświetlenie jest włączone co najmniej 5h dziennie w sezonie zimowym i 2-3h dziennie latem. Skoro sporo czasu spędzamy w kuchni i potrzebujemy sporo dobrego światła, to MH jak najbardziej ma sens - jesli założy się, że po włączeniu, lampa się długo świeci. U mnie akurat tak jest. A gdy dodasz do tego chęć oświetlenia ze źródła, które ma Ra>90 i ok.6000lm ... Albo dwie-trzy rury T8 albo jedna lampka 70W.
Twierdzę też, że świetlówka T8 (Ra >90) na stateczniku elektronicznym to bardzo dobre źródło światła .
arw napisał(a):Choć szczerze przyznam, ze w oswietleniu typowo ulicznym, nie chcialbym widziec MH, tak samo jak na parkingach drażnią mnie sody. Mam takie MH u siebie na osiedlu, jakos nigdy nie moge trafić w moment ich zapłonu
Na dużych ulicach - zgadzam się w 100%. Soda wysokociśnieniowa o lepszym Ra lepiej przebija się przez mgłę od światła czysto białego i nadaje się do arterii komunikacyjnych. Ale na bocznych uliczkach i parkingach zdecydowanie wolę widzieć światło białe. Ale to offtop