[Lublin] Oświetlenie zewnętrzne

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Lublin] Oświetlenie drogowe

Postprzez neon44 » 2 marca 2009, 18:17

lampawls, elektryk rócie więcej fot z Lublina
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez lampawls » 2 marca 2009, 19:10

jakieś foty mam na kompie ;)
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez famabud » 6 listopada 2009, 19:17

Ja niedaleko miodu i tego kościoła mieszkam tam, gdzie jest Black red white, naprzeciwko ul. Diamentowej. :mrgreen:
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez elektryk » 30 stycznia 2010, 16:37

Nie często mam okazję bywać w Lublinie, byłem wczoraj ale nie zrobiłem fot, ale z tego co widzę to od poprzedniego mojego pobytu przybyło sporo Malag, ale to pozytywna zmiana (w Lublinie nie ma wogóle rtęci), a Malagi 250 zastępują stare Ledy 150 na głównych ulicach (pełno Led założono w latach 90. i to na głównych trasach). Stare Ledy są czyszczone, "brane" na inne małe ulice lub Magistrat oddaje je okolicznym gminom.

A oto parę fot jak wyglądały ulice miejskie w latach 80. Obecnie znaleźć jakąś kwadratówkę to problem, a o łyżkach nie wspominając...
Trasa W-Z (krajowa 12,17 i 19) - obecnie najruchliwsza arteria miasta. Oświetlenie obecnie zostało tam całkowicie zmodernizowane - każda jezdnia ma po obu stronach czarne aluminiowe słupy z Lunami 250 W. Autor z SCC: Ju-ram 51
Obrazek

Skrzyżowanie ulic: 1 Maja, Al. Gomułki (Al. Unii Lubelskiej), Al. Zygmuntowskich i Armii Czerwonej (Fabrycznej). W końcu lat 80. powstało tu rondo Lubelskiego Lipca '80, a rejon zmienił się nie do poznania. Obecnie wszędzie tu są słupy trakcyjne metalowe ze Stradami 400 i kilkoma Malagami założonymi w 2003. Widać początki pracy przy budowie ronda.
Obrazek
Obrazek

Al. Racławickie. Obecnie na całej alei po stronie ulicy Strady, Luny, Traffice, a po stronie chodnika Ledy i Malagi. Tylko tym fragmencie w 2007 r. słupy przestały pełnić rolę jako oświetleniowe i obok nich postawiono aluminiowe słupy z Lunoidami z MH.
Obrazek

Teraz zdjęcia ze strony phototrans.eu - autor: ikarusjelcz
Ul. Armii Czerwonej (ob. Fabryczna) i świeżo postawione słupy z Stradami. W głębi wspomniane wcześniej rondo "na klinie". Obecnie nic się tu nie zmieniło.
Obrazek

Jeszcze raz Al. Racławickie.
Obrazek

Ul. Mełgiewska. Obecnie wiszą tu gołe wysięgniki, a między jezdniami postawiono kwiaty 8 x Strada 400. Dalej jest to dzielnica której "daleko do cywilizacji".
Obrazek

Początek Krakowskiego przedmieścia i Pl. Łokietka. Tu doszczętnie się wszystko zmieniło. Część Krakowskiego jest już deptakiem, postawiono stylowe latarnie. Na wprost Brama Krakowska (na szczycie widać OUS-a na przewieszcze), po lewej Nowy Ratusz.
Obrazek

Ulica Kunickiego i pętla trolejbusowa w słunnych Abramowicach :P Do dziś zmieniły się tu tylko oprawy na Strady i parę Kwadratówek które były już wcześniej. No i nie ma już żadnego tego typu trolejbusu w mieście (pozostał jeden zabytkowy).
Obrazek
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez leon0785 » 30 stycznia 2010, 16:51

Elektryku świetne zdjęcia :P
leon0785

Postprzez famabud » 30 stycznia 2010, 17:20

O kurcze :!: :!: :!: świetne zdjęcia znalazłeś. To w Lublinie było tyle Kwadratówek :?: Kiedyś będę musiał się wybrać i sfocić latarnie w moim mieście.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez neon44 » 30 stycznia 2010, 20:10

Doskonałe archiwalne zdjęcia. Te mega wielkie słupy są niepowtarzalne
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez MRP200 » 30 stycznia 2010, 21:08

Świetne foty. Miałem okazję przejeżdzać przez Lublin w 2008 r., ale z uwagi na długą trasę, wolałem jechać obwodnicą. Szczególnie podobają mi się te z trakcją trolejbusową, bo to rzadkość w Polsce (jeżdzą jeszcze w Gdyni i w Tychach), a trakcja to mój fach. Ten zabytkowy trolejbus, dość popularny w tamtych czasach, to chyba Ziu 9B, zwany popularnie "Ziutkiem" (prod. byłego ZSRR).
Widoczne na drugiej focie znaki drogowskazowe, to jeszcze znaki w wersji podświetlanej. Nie wykluczone, że w tamtych czasach podświetlanie mogło być nawet czynne.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez set » 1 lutego 2010, 14:35

elektryk napisał(a):Nie często mam okazję bywać w Lublinie, byłem wczoraj ale nie zrobiłem fot, ale z tego co widzę to od poprzedniego mojego pobytu przybyło sporo Malag, ale to pozytywna zmiana (w Lublinie nie ma wogóle rtęci), a Malagi 250 zastępują stare Ledy 150 na głównych ulicach (pełno Led założono w latach 90. i to na głównych trasach). Stare Ledy są czyszczone, "brane" na inne małe ulice lub Magistrat oddaje je okolicznym gminom.

Sporo rtęci jest jeszcze na bocznych Turystycznej. Lublin to duże miasto (360 tys. mieszkańców i 150 km2 powierzchni), jakby dobrze poszukać to można byłoby coś tam jeszcze znaleźć rtęciowego ;)

Fotki same w sobie ciekawe. Poza tym przyjemnie zobaczyć co się zmieniło po prawie trzydziestu latach.
set

Zdjęcia: 101

Postprzez elektryk » 1 lutego 2010, 16:24

MRP 200 :arrow: Lublin raczej nie ma jako takiej obwodnicy, taka z prawdziwego zdarzenia ma zacząć się budować w tym roku. Nadal jest bardzo dużo betonowych i walących się słupów trakcyjnych. Co do samej trakcji to ma się rozwijać na całe miasto. Obecnie większość nowych słupów do trakcji to wirowe niczym nie różniące się od takich do linii napowietrznych. Przy skrzyżowaniach trakcji są już słupy metalowe. Przy okazji budowy nowych odcinków trakcji może zostanie wymienione oświetlenie (najlepiej żeby wybrali Philips), bo gdy w 2006 roku oddano do użytku odcinek na Czubach to opraw nie przenieśli i zrobił się "las słupów".

set :arrow: Jak już jestem w Lublinie to raczej nie mam okazji chodzić po bocznych uliczkach, ale ta rtęć co mówisz że jest na Hajdowie to są w oświetleniu ulicznym czy jakiś prywatny teren :?:

Neon44 :arrow: Jeśli ci chodzi o te trakcyjne betoniaki to są one raczej niskie, ale te metalowe okrągłe są rzeczywiście mega wysokie, ale chyba są w każdym mieście z trakcją.
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie