[Kraśnik] Oświetlenie zewnętrzne

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Kraśnik] Oświetlenie zewnętrzne

Postprzez elektryk » 9 sierpnia 2009, 16:14

Al. Młodości. Foto z początku lipca. Wczoraj szedłem tą ulicą i nie ujrzałem żadnej łyżki. Zgadnijcie co założyli. W 2005 na co drugi słup założyli SGS 203/150, a niektóre pozostałe łyżki kazano wyciąć z wysięgnikami. A w tym roku znów kazano na te słupy założyć nowe wysięgniki. Jaki w tym sens. Niestety fot z nowymi oprawami na ten sam widok nie mam. Wkrótce dodam zdjęcia z Granicznej, gdzie narazie leżą nowe słupy z wysięgnikami, i chyba te betoniaki z ORZ 6-1 znikną. Ulica już w budowie, tylko ciekawe co założą, oby SGS 203/250 :)
Obrazek
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez neon44 » 9 sierpnia 2009, 20:29

Coś czuję, że założą Seleniumy.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez elektryk » 10 sierpnia 2009, 16:43

Może. A jak ani to ani to to napewno Ledy. A tu na al. Młodości założyli SGS-y.
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez elektryk » 10 sierpnia 2009, 17:55

Dziś fotorelacja z Kraśnika Starego. Na początek tereny magazynów na Osiedlu Stacji Kolejowej w Kraśniku:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

al. Tysiąclecia. Przed grudniem 2008 były tu Kwadratówki. Przenieśli je na Koszarową za łyżki.
Obrazek

Jeden słup oszczędzili, a to dlatego że jest na skrzyżowaniu Tysiąclecia z Lubelską. Fajnie że wszystkie urządzenia elektryczne nie tylko oświetleniowe malują na brązowo :D
Obrazek

ul. Lubelska. Tu już są te same słupy tylko pojedyncze oprawy Strady. Są to pierwsze Strady w Kraśniku i pierwsza linia kablowa w starej dzielnicy.
Obrazek

Na Lubelskiej od "ronda" do Urzędu Miasta po drugiej stronie do 1999 była linia napow. z łyżkami i z jedną serią krótką. Niestety wszystko się zmieniło
Obrazek

Pl. Wolności (rynek) i jedyna oprawa z MH w mieście
Obrazek

Ul. Bagno i stanowczo za duża moc jak na taką uliczkę. Na fabrycznym widziałem taki patent że na takiej uliczce do małej strady wkręcono WLS 400 :shock:
Obrazek
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez elektryk » 10 sierpnia 2009, 17:56

ul. Szewska
Obrazek

Os. Góry w dzielnicy Starej. Nie wiem jak w takie wąskie, zarośnięte, żużlowe i na wielkich pagórach wjeżdżają monterzy podnośnikiem jak jakaś oprawa nie świeci. Ul. Stroma. Jedna sztuka trumny, więc albo ją zostawili, albo zastąpili nią zniszczoną stradę.
Obrazek
Obrazek

Dom handlowy na rynku. :o :o :o
Obrazek

Widać że rtęciowa, a po drugie nie oryginalna klapka
Obrazek

Ul. Szkolna. Po co do takiego leciutkiego przewodu dawać słup jak na ważną linię
Obrazek

Ul. Kościuszki. Linia konsumencka "poszła" w ziemię. Oświetlenie należy do UM, ale niepotrzebnych izolatorów nie zdejmowali, więc może będzie wymiana oświetlenia. Z kolei na Narutowicza niepotrzebne już izolatory zdjęto więc stare słupy zostaną.
Obrazek

Osiedle Koszary w dzielnicy Starej. Charakterystyczną cechą tych blokowisk jest to że większość bloków jest zasilona z linii napowietrznej jeszcze z lat 60.
A tu ul. Koszarowa. Historia oświetlenia ulicy jest taka: Do 1997 same łyżki ORZ 6 z pierścieniem, w 1997 wymiana jednej łyżki na Stradę OUR 250, w 2004 wykręcenie z co drugiej oprawy lampy, 2005 wymiana łyżek wkręconą lampą część na używane Strady OUS 250, a część na nowe OUS-y (tą z 97 przerobiono na sodową). W 2006 do nie świecących łyżek wkręcanie WLSp. W 2008 wymiana oświetlenia na al. Tysiąclecia, a zdemontowane kwadratówki OUS 400 założono w miejsce łyżek. Pozdejmowano w nich klosze i klapki. Jedną łyżkę oszczędzili ale nie ma lampy... I tak do dziś na każdym słupie inna oprawa.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez elektryk » 10 sierpnia 2009, 17:57

W dalszym ciągu ulica Koszarowa:
Obrazek
Obrazek

Widok na ulicę w górę w kierunku al. Tysiąclecia:
Obrazek

I poprawa ujęcia:
Obrazek

Inne ulice z osiedla Koszary: Kraśnik zaczyna podbijać Leda. Te założyli w ostatnim tygodniu na nowym parkingu. Białe oprawki to E27, czarne to E40, bo jakoś nie łapię o co w tych ledach chodzi.
Obrazek

ul. M. Reja
Jedną łyżkę zmienili na kwadratówkę, a inną na nowszą łyżkę. Podoba mi się taka modernizacja :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Inna uliczka osiedlowa. Była jeszcze trumienka, ale ludzie pod nią siedzieli i nie robiłem foty :lol: W nocy jest tam odjazdowo :mrgreen:
Obrazek

A to foto na zachętę. Kraśnickie Przedsiębiorstwo Budowlane. Więcej fot w wątku Oświetlenie terenów otwartych :arrow: KPB
Obrazek
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez Utilizer » 10 sierpnia 2009, 18:02

Dobra fotorelacja. Widzę że w Kraśniku jeszcze sporo klasyków.

Strasznie zdezelowana ta łyżka z pierwszego zdjęcia, nigdy takiej nie widziałem
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez elektryk » 10 sierpnia 2009, 18:07

Utilizer napisał(a):Dobra fotorelacja. Widzę że w Kraśniku jeszcze sporo klasyków.

Strasznie zdezelowana ta łyżka z pierwszego zdjęcia, nigdy takiej nie widziałem

Tak w Kraśniku jeszcze przeważają klasyki, ale statystyka z nówkami się powoli wyrównuje. Takich zdewastowanych łyżek jest pełno ;) Nie wiem jaka jest przyczyna tego.
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez neon44 » 10 sierpnia 2009, 18:42

fajna ta żarówa w łyżce.

Co to za oprawa na poniższej fotce :?:

Proszę podać model i wersję

Obrazek
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44