[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez famabud » 13 października 2014, 19:47

O pardon, w pośpiechu nie zauważyłem ... :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety, ale sporo Alban jest niepoprawnie zamontowana, odbłyśnik powinien być ustawiony prostopadle do osi jezdni.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawy duet: Aries i Lampara, dzięki czemu można zauważyć subtelne różnice między tymi oprawami. :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Plac Piłsudskiego i Modullum.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To wszystko.

Warszawskie oświetlenie uliczne nadal robi na mnie niemałe wrażenie. Cieszy mnie ta różnorodność opraw i słupów oraz umiar w podążaniu za modą, a mam na myśli bezkrytyczne zaufanie LEDom. :)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez qba » 14 października 2014, 00:09

Że te 400 watowe strady na niskich WZtach sie jeszcze zachowały w tym miejscu, które nie wymaga wszak tak intensywnego oświetlenia, ale na przełomie lat 80 i 90 wersję OUS 400 ładowano wszędzie, gdzie tylko się dało, nawet w miejsca o niewielkim natężeniu ruchu. Widać, że kwiaty przed teatrem Wielkim mają się wciąż dobrze, mimo, że maja ponad pół wieku. Ciekawe w jakim celu wydłużono im wysięgniki? Po kolei na nich wisiały wegierskie łyżki 2x400W -> OUR 700 -> strady. Nie wiem, czy jeszcze między OURami a stradami nie było kwadratówek.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Edziu » 14 października 2014, 18:01

Post przez qba » 14 października 2014, 00:09
Że te 400 watowe strady na niskich WZtach sie jeszcze zachowały w tym miejscu, które nie wymaga wszak tak intensywnego oświetlenia, ale na przełomie lat 80 i 90 wersję OUS 400 ładowano wszędzie, gdzie tylko się dało, nawet w miejsca o niewielkim natężeniu ruchu. Widać, że kwiaty przed teatrem Wielkim mają się wciąż dobrze, mimo, że maja ponad pół wieku. Ciekawe w jakim celu wydłużono im wysięgniki? Po kolei na nich wisiały wegierskie łyżki 2x400W -> OUR 700 -> strady. Nie wiem, czy jeszcze między OURami a stradami nie było kwadratówek.

Były ;) byłem w 2001 roku w Wawie były trochę zdewastowane i to taka mieszanka stadowo kwadratówkowa, ale jedten pewien ze były kwadratówki a potem byłem w 2007 i zauwazyłem te strady z malowanymi na siwo obudowami choć już miały widoczne ślady zużycia ale kwadratówki były ;)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Paweł » 16 października 2014, 21:32

famabud napisał(a):To wszystko.

Warszawskie oświetlenie uliczne nadal robi na mnie niemałe wrażenie. Cieszy mnie ta różnorodność opraw i słupów oraz umiar w podążaniu za modą, a mam na myśli bezkrytyczne zaufanie LEDom. :)

Super fotorelacja z ułamka stolicy :) Bardzo dziękujemy :) W przyszłym roku te Strady z ul. Królewskiej powinny już wylecieć, będą m.in. pastorały warszawskie. Z pl. Małachowskiego też wraz z SL-100 bo tam będzie modernizacja. Złota na razie zawieszona - aby te strady z betoniakami szybko znikły bo mam ich dość.
Inwestor nowego biurowca przy ul. Przeskok dokończy wymianę oświetlenia ul. Zgoda oraz wymieni oświetlenie ul. Przeskok z SL-100 na słupy Anapurna z oprawami Citea LED.

qba napisał(a):Że te 400 watowe strady na niskich WZtach sie jeszcze zachowały w tym miejscu, które nie wymaga wszak tak intensywnego oświetlenia

To są 250W, chyba tylko jedna to 400. Większość jest na słupach NS z lat 50-tych które były lepszej jakości niż późniejsze. Na szczęście wreszcie będzie wymienione oświetlenie ul. Miodowej w przyszłym roku i staną pastorały warszawskie z białym światłem.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Układ drogowy wokół metra Słodowiec tzw. Serek Bielański - ul. Sacharowa, Żeromskiego - oprawy Modena z MH (CPO-TW140W) i Logo z MH (CDM-T 100W) :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Lampka » 16 października 2014, 23:03

Właśnie wróciłem dziś z Warszawy i widziałem te różne focone oprawy na żywo, także w akcji ;) Starówka całkiem nieźle jest oświetlona tymi MH.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez famabud » 17 października 2014, 10:16

Czyli CPO jest jeszcze stosowane. Fajne są te Logo, naprawdę ładne parkówki. :)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Paweł » 25 października 2014, 16:19

Lampka napisał(a):Starówka całkiem nieźle jest oświetlona tymi MH.

W oprawach typu "Stare Miasto 1956" 95% źródeł to nadal MixF/LRF 250W ;)

__________________________________________________________________________________________________________________
Śródmieście Północne - ul. Świętokrzyska po zmroku:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez mateusz » 25 października 2014, 18:48

Świetne zdjęcia i oświetlenie - widzę, że wprowadzono ograniczenia w ruchu samochodowym... Szkoda, że drzewa rosną tylko w donicach ale to chyba z powodu instalacji podziemnych...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez moog » 26 października 2014, 01:42

W sumie te słupy na Świętokrzyskiej mogły zostać. Pasowały tam, jak mało co i zrosły się z krajobrazem ulicy. Tylko mogli je pomalować i oprawy wymienić.
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez JeD » 26 października 2014, 11:54

Gdyby to było w parku w Nałęczowie, siedziałbym tam godzinami :D Wspaniałe fotki Pawle ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie