[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez Lampka » 29 października 2014, 13:31

Stare oprawy pod jednym z wiaduktów, przy rondzie Stanisława Sedlaczka. Zdjęcia na SV aktualne, gdyż będąc niedawno w Warszawie, odkryłem właśnie owe oprawy i ich stan się nie zmienił ;) oto linki:
https://www.google.pl/maps/myplaces?hl= ... ,,1,-17.54
https://www.google.pl/maps/myplaces?hl= ... ,,2,-41.21
https://www.google.pl/maps/myplaces?hl= ... ,,2,-10.35
Zdaje się, że te oprawy zawierają odbłyśnik i mogą być dość wiekowe. Z resztą rury w nich pewnie także pamiętają zamierzchły PRL. Odnoszę wrażenie, że przed laty tych opraw mogło być tam więcej, gdyż te, co pozostały są dość nierówno rozmieszczone.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Paweł » 30 października 2014, 21:56

Dzielnica Wola, obszar Mirów, ulica Prosta:
- słupy stalowe ocynkowane produkcji Valmont, wysięgniki aluminiowe - wzór Anapurna, przewiązki ozdobne - wzór Vars
- oprawy Citea Midi - źródła metalohalogenkowe HCI-TT Plus 150W +70W
- oprawy Perla - źródła LED 76W
- całość malowana w kolorze RAL 7024

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez amisiek » 30 października 2014, 23:42

Rewelacyjne zdjęcia! Bardzo mi się podobają. Kurcze, aż szkoda, że nie mam kiedy podjechać, by to zobaczyć.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Lampka » 31 października 2014, 00:14

Zdaje się, że byłem tam niedawno, nawet się nie spodziewałem, że te oprawy tak świecą ;) Z kiedy są te zdjęcia?
Lampka

Postprzez Witeku » 4 listopada 2014, 21:56

moog napisał(a):W sumie te słupy na Świętokrzyskiej mogły zostać. Pasowały tam, jak mało co i zrosły się z krajobrazem ulicy. Tylko mogli je pomalować i oprawy wymienić.

Tylko co by oświetlały, jak się zmienił przekrój ulicy? A w dodatku w wielu miejscach były duże wykopy?
Witeku

Postprzez Witeku » 4 listopada 2014, 21:57

Lampka napisał(a):Stare oprawy pod jednym z wiaduktów, przy rondzie Stanisława Sedlaczka. Zdjęcia na SV aktualne, gdyż będąc niedawno w Warszawie, odkryłem właśnie owe oprawy i ich stan się nie zmienił ;) oto linki:
https://www.google.pl/maps/myplaces?hl= ... ,,1,-17.54
https://www.google.pl/maps/myplaces?hl= ... ,,2,-41.21
https://www.google.pl/maps/myplaces?hl= ... ,,2,-10.35
Zdaje się, że te oprawy zawierają odbłyśnik i mogą być dość wiekowe. Z resztą rury w nich pewnie także pamiętają zamierzchły PRL. Odnoszę wrażenie, że przed laty tych opraw mogło być tam więcej, gdyż te, co pozostały są dość nierówno rozmieszczone.

Takie oprawy są (chyba) też pod wiaduktem na Kasprzaka, przy skrzyżowaniu z Wolską. I działają.
Witeku

Postprzez Lampka » 4 listopada 2014, 22:20

Witeku napisał(a):Takie oprawy są (chyba) też pod wiaduktem na Kasprzaka, przy skrzyżowaniu z Wolską. I działają.

Ciekawe :) Ale dobrze, że gdzieś o to dbają. Możliwe, że pod innymi wiaduktami też można uświadczyć te stare oprawy.
Lampka

Postprzez oskard » 6 listopada 2014, 18:23

Nie cały miesiąc temu, na 176 stronie tego wątku (tu link: viewtopic.php?f=36&t=398&start=1750) napisałem dłuuugi tekst, n.t. oświetlenia części Białołęki. Jego końcówka brzmi tak:
[...]
- Dziatwy - po staremu, trumienki. Akurat stał podnośnik pod jedną, gdy przejeżdżałem tuż pod oprawą, świeżo wkręcona lampa rozbłysła :)
- Uczniowska i Żywiczna - po staremu, trumienki i chyba kilka OURów (jak to na Białołęce ;) :) )
- Drogowa (albo Połączona, pewności nie mam) - wyleciały trumny, obecnie wiszą chyba ambary
- Fortel - wyleciały OURy, obecnie soda, ale nie wiem w czym
- Srebrnogórska - po staremu, trumienki, tylko kilka sodowych opraw w rejonie skrzyżowania z Szałwiową
- Sąsiedzka - zdaje się, że chyba nadal rtęciowa (OUR-125), ale nie jestem pewien na 100%
- Rozewska - po staremu, OUR-125
- Samowarowa i Lucynowska - po staremu, OUR-125

Dzisiejsza aktualizacja :arrow: dzisiaj przechodziłem ulicą Kątskiego i zobaczyłem, że ulica zaznaczona w cytacie na czerwono, nie ma już trumienek - wiszą nowiutkie "stodoły", że tak to nazwę, czyli ambary. Nie wiem jak ma się sprawa z jej naturalnym przedłużeniem - ul. Uczniowską. Mam nadzieję że po staremu, ale z lękiem dopuszczam możliwość, że potraktowali to jako jeden ciąg... Oj zmienia się nam Białołęka, zmienia. Nocą staje się taka sama, jak Wawer, Ursus, Włochy, Bemowo, Wilanów...
Kto ma czas i aparat niech cyka, póki nie jest za późno - ja sam kilka fot strzeliłem dzisiaj, ale tego tam jest od groma. Kilka dni potrzeba żeby obcykać, zwłaszcza nocą, kiedy zdjęcia wykonuje się dłużej, przez zumowanie i dostrajanie.
Ja obcykałem dzisiaj po kolei: Fleminga (OUSd), Kątskiego (SGS-203 - wszystko z całą zabudową ulicy niebawem wyleci), Rozewską (OUR-125 - fotka tylko perspektywy ulicy, z Kątskiego na północ), Weteranów (OUR-125 - również cyknięta sama perspektywa), Spedycyjną (nieczynne OUR-125), Płochocińską (łyżki, OUR i kwadratówki - odc. od Spedycyjnej do Modlińskiej) i Żubowiecką (OUR-125 - fotki już działających, akurat się załączyły).

A oto nieaktualny już, pamiątkowy widok Żywicznej, od Kątskiego na północny-zachód - tak było jeszcze dwa tygodnie temu. Źródło - GSV
Obrazek
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez amisiek » 6 listopada 2014, 22:54

Oto jedna z niewielu ulic w Warszawie z TAKIM oświetleniem. Jest to ulica Szwoleżerów. Klasyki mają się całkiem nieźle
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przedłużenie Szwoleżerów oświetlane latarniami gazowymi
Obrazek
Obrazek

Teren budowanej właśnie ambasady oświetlany białym światłem, barwa około 4000K
Obrazek
Na Legii mecz
Obrazek
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Paweł » 16 listopada 2014, 20:50

Lampka napisał(a):Z kiedy są te zdjęcia?

5 października

amisiek napisał(a):Rewelacyjne zdjęcia!

Dzięki :)

Witeku napisał(a): I działają.

Również nad ul. Solec czy też Krasińskiego pod Wisłostradą. Typowe z lat 70-tych.

Praga-Południe: Słupy aluminiowe z oprawami LED wkrótce zastąpią stare oświetlenie na m.in. ulicach:

Kobielska (Wiatraczna - Podskarbińska) > Strada OUS, WZ-9
Michała Paca (Wiatraczna - Siennicka) > ORZ-7, 1 OUR125, WZ-9
Garwolińska > ORZ-7, ORZ-7-2, WZ-9
Józefa Zaliwskiego > OUR-125, WZ-9
Mlądzka > OUR-125, ORZ-3Kł, WZ-6,5
Londyńska > ORZ-7, ORZ7-2, jedna ORZ-3Kł, NS-6,5, WZ-6,5
Kanał Wystawowy > OUSd, WZ-6,5
Budrysów > OUR-125, WZ-6,5 / SGS203, SROś-7
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Poprzednia stronaNastępna strona