[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez trojmiejski » 2 czerwca 2015, 22:01

W miejscach reprezentatywnych jest dużo MH, lecz jak się zagłębić to kwiatów z klasyką da się znaleźć jeszcze sporo. To jest w dużej mierze kwestia modernizacji oświetlenia według określonych ulic i dlatego Aleje Jerozolimskie są oświetlone metalohalogenami, a Tytusa Chałubińskiego i Aleja Jana Pawła II choć biegną koło Centralnego czyli miejsca reprezentatywnego to nadal są oświetlone sodą. Z wielu innych miejsc mam zdjęcia dzienne które w swoim czasie zaprezentuję lecz na razie dotychczasowe zdjęcia dzienne suplementuję zdjęciami z tych samych miejsc tyle, że z załączonym oświetleniem:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Okolice Placu Starynkiewicza:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Edziu » 6 czerwca 2015, 22:36

Światło białe wraca, widać że to mh, ale tak mi się trochę skojarzyło to z PRLem kiedy rządziło włąśnie białe światło i kwiaty znów świecą białym światłem jak za OUR1000 ;)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez qba » 7 czerwca 2015, 01:02

Światło białe, ale zapewne jego ilość jest mniejsza niż za czasów 12 ramienników, kiedy świeżo postawione miały nowe LRFy. Niestety nie mogę tego pamiętać, bo potem nie za bardzo dbano o te kwiaty i zanim przerobiono je na 6 strad, to świeciła i tak tylko połowa OURów z mocno wydojonymi LRFami.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez trojmiejski » 7 czerwca 2015, 11:04

Wydojone tysiaki przy swojej mocy chyba i tak świeciły w miarę do zaakceptowania? Nie mniej jednak obecnie zaniedbanie takie jak kiedy nie grozi tym kwiatom.
Niech jeszcze białe światło wróci na Chałubińskiego oraz Jana Pawła II i będzie idealnie.

Skrzyżowanie ul. Grójeckiej, ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. oraz ul. Stefana Banacha:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać po jednej stronie skrzyżowania znajdują się kwiaty stradowo-ambasadorowe, a po drugiej są kwiaty z SGS204:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok na ambasadory:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zbliżenie na jeden z kwiatów:
Obrazek

Widok z przeciwnej strony skrzyżowania:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok z ul. Banacha:
Obrazek

Dalszy kwiat to ten z SGS204:
Obrazek

Obrazek

Sama ul. Banacha w oddaleniu od skrzyżowania, te zdjęcia powstały w okolicach pętli tramwajowej:
Obrazek

Obrazek

Przejścia dla pieszych oświetlone są oprawami Iridium:
Obrazek

Obrazek

ul. Ludwika Pasteura:
Obrazek
trojmiejski

Postprzez qba » 7 czerwca 2015, 14:17

Wyglada na to, że te półkwiaty od samego początku były półkwiatami, chyba, że ktoś dobrze zamaskował zaślepione ślady po drugiej połowie wysięgników.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez oskard » 7 czerwca 2015, 17:50

Mam te kwiatki obcykane nocą :!: :)
Jedna fotka tylko trochę nieostra - robiłem praktycznie w biegu, czekając na zielone światło na przejściu. Od roku w planach mam tam wrócić jeszcze, dokończyć fotorelację, również za dnia. Ale na razie, tak na szybko, dam to co mam - jako nocne uzupełnienie zdjęć Trójmiejskiego:

- ten kwiat: http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 91998.jpeg
nocą wygląda tak:
Obrazek
Obrazek

- zaś ten: http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 91994.jpeg
tak:
Obrazek
Obrazek
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez trojmiejski » 7 czerwca 2015, 18:01

Na to wygląda, skoro niektóre półkwiaty w stylu trójmiejskim były fabrycznie takimi, to równie dobrze, półkwiaty w innych stylach mogły być fabrycznie półkwiatami, a nie tylko pełnymi kwiatami później obciętymi, lokalizacja na rogach skrzyżowania sugeruje fabryczność układu ramion tych półkwiatów.

Nocne zdjęcia dobre i pokazują co trzeba. Oczywiście więcej takich fot się przyda tym bardziej, że na forum mam wrażenie jest stosunkowo mało zdjęć z Ambasadorami w akcji.

Co do moich zdjęć to czas na kolejne.

Skrzyżowanie ul. Stefana Banacha z ul. Żwirki i Wigury:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ul. Grójecka przy przystanku tramwajowym Ochota Ratusz:
Obrazek

Obrazek

Skrzyżowanie ul. Grójeckiej z ul. Wawelską
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powrót w okolice Centralnego, ul. Emilii Plater:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdyby nie było zieleni zasłaniającej Centralny to można by zrobić nocny motyw z załączonym oświetleniem i neonem Centralnego w tle:
Obrazek

Obrazek

ul. Poznańska:
Obrazek

Obrazek

Oczywiście to jeszcze nie koniec fotorelacji.
trojmiejski

Postprzez trojmiejski » 9 czerwca 2015, 13:58

Plac Narutowicza, tu można jednocześnie obok siebie zobaczyć zarówno typowe MR ze Stradami oraz nowsze słupy które zamiast gładkich przejść między segmentami mają przejścia jak kwiaty trójmiejskie, a głowica jest fabrycznie na 5 opraw, tutaj Trafficów:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Postprzez oskard » 9 czerwca 2015, 15:12

trojmiejski napisał(a):Nocne zdjęcia dobre i pokazują co trzeba. Oczywiście więcej takich fot się przyda tym bardziej, że na forum mam wrażenie jest stosunkowo mało zdjęć z Ambasadorami w akcji.

Dzięki, a już się bałem, że raczej nie ma co ich pokazywać na forum :)
Więcej fot nocnych klasycznej sody od dawna zamierzam zrobić, szczególnie tam, gdzie występują ambassadory - podobno rzadki w Polsce widok, choć u nas częsty. Samą Grójecką obcykałem przelotnie, w biegu, i głównie są to zdjęcia z tego skrzyżowania. Na kompleksowe obcykanie zbieram się dłuższy czas - teraz mniej sprzyjające warunki, bo długo trzeba czekać na załączenie, poza tym czasu mam mało.
W planach mam też uwiecznienie takich ulic jak Kinowa czy Broniewskiego, tu próbka z tej drugiej: https://www.google.pl/maps/@52.269406,2 ... !2e0?hl=pl
Nie wiem dokładnie, ile sztuk ambassadorów liczy, ale ma ponad 3 km długości, i w całości oświetlona jest tym typem opraw, nie liczących pojedynczych strad... z 50 się tego uzbiera, jeśli nie więcej ;) I to w większości na tych cienkich starych wuzetach stoją, i na łukowatych wysięgnikach - całość zestawu pewnie ustawiona jeszcze w latach 60-tych, dla łyżek pierścieniowych pierwszej generacji.
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez trojmiejski » 9 czerwca 2015, 18:04

Ambassadory są na chwilę obecną dość powszechne, lecz może wkrótce nastać taki czas, że zaczną na dużą skalę znikać więc warto je fotografować póki jeszcze są:

Kolejne charakterystyczne miejsce Warszawy czyli ul. Marszałkowska i Plac Konstytucji:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Plac Zbawiciela i sławna "Tęcza":
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek