Snoop napisał(a):Takie same słupy były na Nowym Świecie i części Krakowskiego Przedmieścia (tam , gdzie nie było trakcji trolejbusowej) oraz przy pl. Zamkowym. Pierwotnie były na nich oprawy mdm a pewnie na przełomie lat 50/60 na miodowej zamontowano UOSF-y, które przetrwały do początku lat. 90. Pewnie niedługo wylecą (mnie trochę szkoda).
moog napisał(a):oskard: Te betoniaki mają ponad 60 lat, pierwotnie były na nich "oprawy marynarskie" (jak to Cieszyn kiedyś ujął), identyczne był na Nowym Świecie i placu Zamkowym. Na przełomie lat 50. i 60. oprawy z Miodowej usunięto i zamontowano obecne wysięgniki z OUSF.
No ja znam dość sporo takich przypadków z mojego rodzinnego miasta, gdzie na paru ulicach, gdzie zachowały się jakimś cudem do lat 90 UOSFy, zastępowano je od razu stradami OUS 400.trojmiejski napisał(a):W niektórych miejscach tak bywało, że soda bezpośrednio zastępowała świetlówki, w sumie obecnie też się zdarza coś podobnego gdy diody zastępują rtęć.
trojmiejski napisał(a):W niektórych miejscach tak bywało, że soda bezpośrednio zastępowała świetlówki, w sumie obecnie też się zdarza coś podobnego gdy diody zastępują rtęć.
qba napisał(a):No ja znam dość sporo takich przypadków z mojego rodzinnego miasta, gdzie na paru ulicach, gdzie zachowały się jakimś cudem do lat 90 UOSFy, zastępowano je od razu stradami OUS 400.trojmiejski napisał(a):W niektórych miejscach tak bywało, że soda bezpośrednio zastępowała świetlówki, w sumie obecnie też się zdarza coś podobnego gdy diody zastępują rtęć.
Remont oświetlenia ul. Szwoleżerów
22 latarnie z ul. Szwoleżerów zostaną zdemontowane i poddane konserwacji.
Ulicę Szwoleżerów oświetlają zabytkowe latarnie - "wzór 1923 r.", tzw. pastorałki warszawskie. Elementy latarni wraz z upływem czasu uległy korozji, niektóre zostały zdekompletowane, część latarni jest odchylona od pionu. Konieczne stało się przeprowadzenie prac instalacyjno-konserwatorskich pod nadzorem konserwatora zabytków. Dlatego też latarnie zostaną zdemontowane, a ich miejsce zajmie oświetlenie zastępcze. Po remoncie wysokość latarni ma być ujednolicona i wyniesie ok. 8 m.
Wykonawcą prac będzie firma Jimmy. Koszt prac to ponad 540 tys. zł. Gwarancja na wykonane prace to 10 lat.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości