[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez Snoop » 24 września 2015, 19:00

Takie same słupy były na Nowym Świecie i części Krakowskiego Przedmieścia (tam , gdzie nie było trakcji trolejbusowej) oraz przy pl. Zamkowym. Pierwotnie były na nich oprawy mdm a pewnie na przełomie lat 50/60 na miodowej zamontowano UOSF-y, które przetrwały do początku lat. 90. Pewnie niedługo wylecą (mnie trochę szkoda). Mam tylko nadzieje, że postawią tam słupy wz. 1907 jakie tam były, bo nagminnie stawia się w Warszawie nie takie słupy jakie historycznie tam były. Chlubnym wyjątkiem jest pl. Trzech Krzyży - oby tak dalej!
Snoop

Zdjęcia: 60

Postprzez moog » 24 września 2015, 19:01

:arrow: trojmiejski: Albany mają wkręcone MH. Wcześniej była w nich soda.
:arrow: oskard: Te betoniaki mają ponad 60 lat, pierwotnie były na nich "oprawy marynarskie" (jak to Cieszyn kiedyś ujął), identyczne był na Nowym Świecie i placu Zamkowym. Na przełomie lat 50. i 60. oprawy z Miodowej usunięto i zamontowano obecne wysięgniki z OUSF.
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez oskard » 25 września 2015, 21:04

Snoop napisał(a):Takie same słupy były na Nowym Świecie i części Krakowskiego Przedmieścia (tam , gdzie nie było trakcji trolejbusowej) oraz przy pl. Zamkowym. Pierwotnie były na nich oprawy mdm a pewnie na przełomie lat 50/60 na miodowej zamontowano UOSF-y, które przetrwały do początku lat. 90. Pewnie niedługo wylecą (mnie trochę szkoda).

moog napisał(a): :arrow: oskard: Te betoniaki mają ponad 60 lat, pierwotnie były na nich "oprawy marynarskie" (jak to Cieszyn kiedyś ujął), identyczne był na Nowym Świecie i placu Zamkowym. Na przełomie lat 50. i 60. oprawy z Miodowej usunięto i zamontowano obecne wysięgniki z OUSF.

Tak przeczuwałem że to jednak o dekadę starsze może być :). A są gdzieś jeszcze w stolicy zachowane słupy tego typu, czy Miodowa posiada je jako ostatnia?
Swoją drogą nie miałem pojęcia, że OUSF-y na Miodowej przetrwały aż tak długo :o . To niemal tyle, co te z przewieszek nad al. Waszyngtona (tu dotrwały podobno do lat 1992-94).
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez trojmiejski » 25 września 2015, 22:03

W niektórych miejscach tak bywało, że soda bezpośrednio zastępowała świetlówki, w sumie obecnie też się zdarza coś podobnego gdy diody zastępują rtęć.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez qba » 25 września 2015, 22:21

trojmiejski napisał(a):W niektórych miejscach tak bywało, że soda bezpośrednio zastępowała świetlówki, w sumie obecnie też się zdarza coś podobnego gdy diody zastępują rtęć.
No ja znam dość sporo takich przypadków z mojego rodzinnego miasta, gdzie na paru ulicach, gdzie zachowały się jakimś cudem do lat 90 UOSFy, zastępowano je od razu stradami OUS 400.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez oskard » 27 września 2015, 00:54

trojmiejski napisał(a):W niektórych miejscach tak bywało, że soda bezpośrednio zastępowała świetlówki, w sumie obecnie też się zdarza coś podobnego gdy diody zastępują rtęć.

Na Sławińskiej nawet jeszcze większy skok cywilizacyjny był - tutaj żarowe OŻk zmieniono na LED... Świeciły wprawdzie z mixami, czyli tak jak rtęć, jednak zasadnicza różnica jest tu nie tyle w kolorze światła, ile właśnie w technologii.

qba napisał(a):
No ja znam dość sporo takich przypadków z mojego rodzinnego miasta, gdzie na paru ulicach, gdzie zachowały się jakimś cudem do lat 90 UOSFy, zastępowano je od razu stradami OUS 400.

Kolejne miejsce, które mi się przypomniało, to Ząbkowska - znalazłem niedawno zdjęcia z lat 1986, 1988, na których widać OUSF-y na betoniakach, na elewacjach i słupach kratowych. A o ile pamiętam, zawsze wisiały tam strady - przynajmniej od początku lat 90-tych. Wątpliwe więc, że w międzyczasie, przez niecałe 5 lat wisiało tam coś rtęciowego - ewidentnie w miejsce OUSF-ów powiesili od razu strady.
Z kolei na Kruczej zdaje się, że OUSF-y na wysięgnikach pozostałych po OŻk wisiały jeszcze w 1988 - tu również zastąpiły je od razu strady.
oskard

Postprzez Snoop » 30 września 2015, 12:20

W zasadzie do lat 90 było mnóstwo świetówek i rtęci. Stradyzacja z początku lat. 90 je dopiero wyparła. Wcześniej soda to głównie kwadratówki poprzemieszane gdzie niegdzie ze stradami czy krótką serią na główniejszych trasach (choć nie tylko). Co do świetlówek to na początku lat 90 najlepiej pamiętam te z ul. Rakowieckiej (mieszkam od zawsze w tamtych okolicach). Były na słupach wz1923 po pastorałach. Wisiały po 2szt. na słup. Na częsci ulicy po jednej stronie były OUSF a po drugiej łyżki. Im bliżej Al. Niepodległośi to po dwóch stronach były OUSF. Przy niektórych skrzyżowaniach były kwadratówki bądź strady. Ok. 1991 roku OUSF i łyżki wymieniono na strady (oszczędzono tylko kwadratówki które zostały do końca). Na części ulicy od Puławskiej do Al. Niepodległości zmieniono wysiegniki na pojedńcze (jakiś czas potem przy wisniowej powiesili kwadratówkę). Co ciekawe OUSF które były przy torach tramwajowych przetrwały czystkę i zostały aż do 1998 roku kiedy zlikwidowano stare oświetlenie i zamontowano nowe (SGS 203 i 204). Mam zdjęcie OUSF z Rakowieckiej tylko muszę znaleść czas i zeskanować.
Snoop

Zdjęcia: 60

Postprzez trojmiejski » 30 września 2015, 14:31

Tak jak masowo montowano Strady wtedy to szkoda, że teraz nie są tak samo masowo wymieniane na coś nowszego, gdyż niestety spora część Strad w Warszawie to padaki.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez oskard » 1 października 2015, 22:20

Snoop :arrow: zeskanuj koniecznie, to już dzisiaj bezcenny dokument :!: :). Możliwe, że oprócz Ciebie nikt tego nie uwiecznił, choć raczej Rakowiecka nie jest odludziem z 2 domkami na krzyż - szansa jakaś istnieje, że ktoś inny również to uchwycił w porę. Ale wszystko jedno - myślę, że takie zdjęcie na pewno jest czymś rzadkim i bezwzględnie wartym pokazania.
Można większej ilości ujęć poszukać na fb - tam są często fanpejdże danych dzielnic, gdzie ludzie wrzucają całą masę fot z archiwów rodzinnych - czasem niezłe białe kruki można natrafić :)
Szacunek w ogóle za to, z jaką szczegółowością zapamiętałeś te różne fragmenty ulicy i różne oprawy na niej :)
oskard

Postprzez Witeku » 21 października 2015, 08:30

Ciekawe, czy to oznacza wymianę opraw też?

Remont oświetlenia ul. Szwoleżerów

22 latarnie z ul. Szwoleżerów zostaną zdemontowane i poddane konserwacji.

Ulicę Szwoleżerów oświetlają zabytkowe latarnie - "wzór 1923 r.", tzw. pastorałki warszawskie. Elementy latarni wraz z upływem czasu uległy korozji, niektóre zostały zdekompletowane, część latarni jest odchylona od pionu. Konieczne stało się przeprowadzenie prac instalacyjno-konserwatorskich pod nadzorem konserwatora zabytków. Dlatego też latarnie zostaną zdemontowane, a ich miejsce zajmie oświetlenie zastępcze. Po remoncie wysokość latarni ma być ujednolicona i wyniesie ok. 8 m.

Wykonawcą prac będzie firma Jimmy. Koszt prac to ponad 540 tys. zł. Gwarancja na wykonane prace to 10 lat.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Witeku

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie