[Warszawa] stare latarnie

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] stare latarnie

Postprzez Paweł » 6 marca 2009, 14:48

cieszyn, świetne znalezisko i zdjęcia :) Oprawy są w całkiem dobrym stanie. Tak jak Michal napisał z pewnością znikną bo są na terenie poprzemysłowym przeznaczonym na zabudowę mieszkaniową bądź usługową.

Podoba mi się też oświetlenie ulicy Obywatelskiej - Selenium na aluminiowych słupach :)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 6 marca 2009, 23:12

Paweł napisał(a):cieszyn, świetne znalezisko i zdjęcia :) Oprawy są w całkiem dobrym stanie. Tak jak Michal napisał z pewnością znikną bo są na terenie poprzemysłowym przeznaczonym na zabudowę mieszkaniową bądź usługową.

Podoba mi się też oświetlenie ulicy Obywatelskiej - Selenium na aluminiowych słupach :)

Dzięki - nietrudno się domyśleć, że mnie z kolei bardziej sie podoba to, co jest już skazane na stracenie- a więc cały rząd OUR700 w tej trawie ;)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Whites86 » 6 marca 2009, 23:14

cieszyn napisał(a):
Paweł napisał(a):cieszyn, świetne znalezisko i zdjęcia :) Oprawy są w całkiem dobrym stanie. Tak jak Michal napisał z pewnością znikną bo są na terenie poprzemysłowym przeznaczonym na zabudowę mieszkaniową bądź usługową.

Dzięki - nietrudno się domyśleć, że mnie z kolei bardziej sie podoba to, co jest już skazane na stracenie- a więc cały rząd OUR700 w tej trawie ;)

no to Ciszynie wnieś petycje zeby zachowali chodz jeden slup z oprawą jako pamiątka ;)
ewentualnie jak nieposkutkuje przywiaz sie lancuchami do slupa jak beda chcieli je likwidować :mrgreen:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez oskard » 7 marca 2009, 01:09

Albo inaczej - pogadaj z kim trzeba, albo ewentualnie sam jak dasz radę spraw sobie parę z nich... Bo jak nie my, to raczej nikt ich nie uratuje, nie ma co czekać na zmianę postrzegania ich, może za 50 lat, ale wg mnie one znikną najpóźniej za pięć lat :( A pytaliście parę stron wcześniej czy są i gdzie są OUSF (sorry, nie wiem czy dobrze symbul żek nopisoł ;) ) - otóż ja znalazłem jedną i to na słupie ŻN! na ul. Izabelli, na opuszczonej działce poprzemysłowej, właśnie myślę jak się ją odkręca... :mrgreen: i czy jest pod napięciem ;) A co do Pogranicznej, to te OUSF przy niej są moim zdaniem dawnym oświetleniem jakiegoś pobliskiego zakładu, który pewno już nie istnieje. Bo skąd by się wzięły takie oprawy, na WZ-ach na małej uliczce w dzielnicy gdzie chyba 80% oświetlenia jest na ŻN? poza tym ulica na mapach pojawiła się dopiero w 2 poł. lat 90-tych
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Whites86 » 7 marca 2009, 10:41

oskard napisał(a):(...)A pytaliście parę stron wcześniej czy są i gdzie są OUSF (sorry, nie wiem czy dobrze symbul żek nopisoł ;) ) - otóż ja znalazłem jedną i to na słupie ŻN! na ul. Izabelli, na opuszczonej działce poprzemysłowej, właśnie myślę jak się ją odkręca... :mrgreen: i czy jest pod napięciem ;) (...)

najlepiej by bylo gdybys dowiedział się do kogo nalezy ten teren lub słup na ktorym jest ta oprawa, zabranie jej z tamtąd bez niczyjej wiedzy i zgody jest kradzieżą :!:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez oskard » 7 marca 2009, 17:41

Tak w sumie, to wiem o tym że to kradzież i Was nie namawiam, ale zanim się dowiem wszystkiego, to albo się rozleci, albo jakiś developer kupi ten teren i wszystko skończone. Poza tym ten teren nie ma już nawet żadnej zabudowy, same krzaki które się już w drzewa przerodziły, a więc właściciela już dawno żadnego tam nie ma. Ale oczywiście wg straży miejskiej nie można ruszyć "nawet psiej kupy" :mrgreen: bo należy do właściciela pieska, dlatego trzeba by to robić około 3.00 żeby wszyscy dookoła spali i nikt nie zadzwonił. A co do kradzieży to trudno powiedzieć, bo zabrać coś komuś, żeby mieć z tego kasę, i nie szanować tego, aby tylko zanieść na złom - to jest kradzież, a tu raczej użyłbym słowa nielegalne, partyzanckie ocalenie ;)
oskard

Postprzez oskard » 10 maja 2009, 00:19

Słuchajcie!!! Jakie odkrycie(a) dzisiaj miałem :!: :P Zmienili trasy tramwajów i 13 ode mnie jeździ teraz Wolską... No to sobie myślę - skorzystam - odwiedzę Odolany, na które dość często się wybieram, ale co tam, może się coś nowego znajdzie. Pojechałem na zwiady, czy takie dwie kamienice na Sowińskiego jeszcze stoją, ile jeszcze ludzi tam mieszka, żeby wiedzieć czy już focić, czy się nie pali. Przypadkowo spojrzałem na pierwszy lepszy, betonowy słup (na który zyrkałem już z 5 razy w życiu) i co widzę :?: :!: : stara, dziurawa OBp :P :o Jak jej mogłem nie widzieć? Idę dalej, sprawdzając teraz każdy słup: 1 - była, 2-nic, 3-nic, 4-nic,... chyba 6-jest :!: następna :!: :P , tym razem na drewnianym, No to przecinam J. Kazimierza i idę dalej... niestety nic :( ale skręcam w Grodziską i co? Znowu :!: :P Jednej nawet urwała się oprawka i dynda na kablu z, moim zdaniem, sprawnym mixem. A sytuacja tej ulicy wygląda tak: jest 5 słupów (betoniaki wymieszane z drewniakami) 1). strada, 2). OBp (ze zwisem :mrgreen: ), 3). OUR 125, 4). OBp(ale bez oprawki :( ), 5)....(????)- cuś podobne do OŻk, ale grubsze i większe i niestety też nieczynne.
A później, po drugiej stronie Wolskiej zauważyłem na terenie zajezdni MZA na Redutowej "przewieszkowe" kwadratówki - patent łódzki ;)
Jak ktoś z Was ma blisko, to może by cyknął te OBp na Sowińskiego, bo to kopalnia klasyków! Są do różnych wątków: do dewastacji, do opraw klas., do ciekawych przypadków. Ja Wam po przyjacielsku daję cynk, tam Możecie zrobić sobie na prawdę piękne zdjęcia, a ja zanim kupię ten aparat... :mrgreen: - to już stał się temat żartów o mnie wśród kolegów i w rodzinie :lol:
oskard

Postprzez Paweł » 10 maja 2009, 22:32

oskard, :mrgreen: No ale ja je nawet dawno temu w niesprzyjających warunkach pogodowo-oświetleniowych sfociłem... To są nieczynne trupy, ta OUR125 też nie świeci. Tylko ta Strada świeci...
Złom OBp są też na Boguszewskiej - boczna od króla Jana Kazimierza.
Na terenie Zajezdni MZA Redutowa są też Strady na przewieszkach.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 10 maja 2009, 22:35

Strada lub kwadratówka wisi na przewieszce nad wejściem do przejścia podziemnego na Jagiellońskiej, zrobię jej fotki
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez oskard » 12 maja 2009, 00:04

No coś Ty :!: :?: :o A mógłbyś podać linka do tych fotek :?: A może ten OUR to nie trup, tylko żarówki nie wkręcają nowej? Klapki ni ma i widać całe wnętrze - ma wszystko w komplecie, ale może faktycznie, coś się rozłączyło, albo co?
A na Boguszewskiej dawno nie byłem, ale pamiętam że jest tam OURW i chyba strada :? :?: ... :idea: A!!! wiem - bo Boguszewska przed wojną i krótko po niej szła prosto, a teraz ją w połówce zgięli, i ten drugi kawałek pewnie zarósł :!: Tak, i tam pewnie się ukryły. A tak coś wieczorem, już po przyjściu z tej odkrywczej wycieczki, patrząc na ortofotomapie na te okolice przyszło mi do łba, że tu w tych krzakach może coś być, w miejscu gdzie była normalna ulica, a teraz ją zapomnieli, mogły i oprawy zostać... A może chodzi Ci o kolejny, dobrze widoczny słup, na istniejącym odcinku, który przeoczyłem :oops: ;) :?:
oskard

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie