Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez toomm40 » 20 lutego 2015, 21:24

coś w tym jest . jak się długo posiedzi przy zdechłych rurach no 665, 765, to można odnieść wrażenie, ze stąd już niedaleko do wyeksploatowanej lampy rtęciowej. ja kilkakrotnie coś takiego zaobserwowałem. przy zmęczeniu organizmu mam wrażenie, ze wszystko jest lekko zzieleniałe ,jak to ma miejsce przy wyjaranej rtęciówce. zwłaszcza jeśli świetlówki mają już kilka tysięcy godzin przehulane i spadek strumienia i pogorszenie jego jakości daje się we znaki
zwłaszcza wstrętnie wyglądają przy takich rurach stare , dawno niemalowane pomieszczenia z brudnymi ścianami, a jeszcze jak od połowy jest olejnica , to już tragedia .kiedyś było tak w szkołach , szpitalach, przychodniach, urzędach....
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez KaszeL » 20 lutego 2015, 21:40

Na całe szczęście nie musimy się czymś takim katować. Dobre świetlówki dostępne są niemal od ręki :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez robert03 » 20 lutego 2015, 21:46

KaszeL napisał(a):Cóż, temperatura barwowa światła to sprawa mocno subiektywna. Jeden lubi mdłe światło z kompaktu 830 a drugi jak mu nogi śmierdzą. Ja osobiście nie wyobrażam sobie teraz w łazience czegoś innego niż Bio Vitale 958, które teraz tam wiszą. A przeszedłem przez wszystkie możliwe temperatury barwowe zaczynając od 827. Robert, wybacz ale nie bardzo rozumiem co chcesz nam przekazać. Zmieniłeś rury 4000K na 5300K i jesteś zdziwiony, że światło jakie otrzymałeś nie jest cieplejsze? Na dodatek dziwisz się, że jest ciemniej znając specyfikację tych rur i wiedząc, że graphica daje mniej światła.

Dzielę się Wami moimi obserwacjami po zastosowaniu rur Graphica i tyle.
Generalnie spodziewałem się że będzie ciemniej i chłodniej ale sugerując się niektórymi opiniami nabrałem przekonania że wysokie Ra mi to zrekompensuje a tak się nie stało.
KaszeL napisał(a):Podstawową zaletą źródeł światła o wysokim odwzorowaniu barw jest to, że nie zmieniają postrzegania kolorów przedmiotów. Jeśli mam ścianę pomalowaną na biało, to chciałbym odbierać ją jako białą.

Ja odniosłem wrażenie że biel w świetle Pily 765 jest bardziej biała niż w świetle Graphiki. Tu miała zabarwienie bardziej niebieskie. Ale nie ma tragedii :-). Może stało się tak dlatego że pily świeciły sporo jaśniej niż Graphica, stąd to wrażenie.
KaszeL napisał(a):Robert być może Ty przyzwyczaiłeś się tak bardzo do tego, jak rury T8 840 zmieniają wygląd Twojego pomieszczenia, że ten faktyczny oświetlany przez Graphice po prostu Ci się nie podoba?

Pewnie tak i pozostanę w tym przyzwyczajeniu bo mi z tym dobrze. W kuchni też Graphica nie zagości, chociaż może je na chwilę obsadzę.
Natomiast czy 840 zmieniają wygląd pomieszczenia to chyba bym polemizował. A może to Graphica zmieniła wygląd pomieszczenia ? Wszystko zależy od punktu odniesienia.
Graphika nie jest rurą dla mnie i mojej rodziny. Pozostanie wspomnieniem :-).
Teraz kusi mnie by spróbować rur 940, ale ponieważ też świecą słabiej niż 840 dam sobie z tym na razie spokój :-). Większe Ra nie ma dla mnie takiego znaczenia czego dowiodła Graphica.
robert03

Postprzez jacekk » 20 lutego 2015, 22:33

robert03 napisał(a):Teraz kusi mnie by spróbować rur 940, ale ponieważ też świecą słabiej niż 840 dam sobie z tym na razie spokój

Raptem 15 lumenów, czyli pomijalna ilość światła.
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez Watt » 20 lutego 2015, 22:42

To chyba rozwieje wszelkie wątpliwości ;)
Graphica 950 + Osram 640:
Obrazek
Graphica 950 + Tungsram 765:
Obrazek
Graphica 950 + Osram 865:
Obrazek
Graphica 950 + Graphica 950 :P
Obrazek
To jutro chyba pędzę do OBI po 840 Osrama, porównam sobie ;)
Watt

Postprzez Utilizer » 20 lutego 2015, 22:43

robert03 napisał(a):Ja odniosłem wrażenie że biel w świetle Pily 765 jest bardziej biała niż w świetle Graphiki. Tu miała zabarwienie bardziej niebieskie. Ale nie ma tragedii :-). Może stało się tak dlatego że pily świeciły sporo jaśniej niż Graphica, stąd to wrażenie.

Graphica 950 ma 950lm, a Piła 765 ma 1000lm. To jest prawie żadna różnica, a z uwagi na Ra to Graphica powinna wydawać się jaśniejsza :roll: Nie wiem czemu masz odwrotne odczucia :roll:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Watt » 20 lutego 2015, 22:44

Graphica jest taka niebieska, prawda ;) Widać to na moich zdjęciach ;)
Edit - mam jeszcze takie, lekko poruszone, ale trudno nie odróżnić, która świetlówka to Graphica, a która 765 ;)
Obrazek
Watt

Postprzez robert03 » 21 lutego 2015, 08:19

Watt napisał(a):Graphica 950 + Tungsram 765:

Na Twoim zdjęciu Graphica i Tungsram wydają się świecić tak samo. U mnie w zestawieniu Pila 765 Grapgica 950 Pila świeciła wyraźnie jaśniej. Przy czym moja Pila ma wyświecone jakieś 300-400 godzin a Twój Tungsram chyba więcej. Szkoda że nie zrobiłem zdjęcia. Nie wiem jak by to wyglądało na fotce.

Utilizer napisał(a):
robert03 napisał(a):Ja odniosłem wrażenie że biel w świetle Pily 765 jest bardziej biała niż w świetle Graphiki. Tu miała zabarwienie bardziej niebieskie. Ale nie ma tragedii :-). Może stało się tak dlatego że pily świeciły sporo jaśniej niż Graphica, stąd to wrażenie.

Graphica 950 ma 950lm, a Piła 765 ma 1000lm. To jest prawie żadna różnica, a z uwagi na Ra to Graphica powinna wydawać się jaśniejsza :roll: Nie wiem czemu masz odwrotne odczucia :roll:

Też nie wiem dlaczego i sam się temu dziwię. Z danych tak wynika. Natomiast patrząc gołym okiem na świetlówki Piła wyraźnie odstawała od Graphiki tak jakby miała nie 1000 a 1100 lub nawet 1200lm.
Jak będę miał czas to porównam to jeszcze raz z czystej ciekawości.
robert03

Postprzez elek » 21 lutego 2015, 12:01

Edit: to też można usunąć bo już nie ma posta do którego się odnosiłem.
Ostatnio edytowano 22 lutego 2015, 17:06 przez elek, łącznie edytowano 1 raz
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez Beton » 21 lutego 2015, 12:27

Robert, a może trafiłeś jakąś "lewą" partię? Bo to, co piszesz, wydaje się mało prawdopodobne, ale ja z kolei kupiłem kompakt philips tornado 32w, który świecił jak bezmarkowy 20w, w dodatku słabszym jakościowo światłem...
Beton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy