Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez MercuryFenix » 17 października 2015, 13:35

Teraz już mnie utwierdziłeś w pewności, że układ jest niestarannie wykonany, i nieprzemyślany. Co za tym idzie niebezpieczny. Poczekaj sobie aż statecznik zacznie się gotować w tej skrzynce z drewna i ją podpali.
Nie rozumiem też dlaczego nie dałeś standardowego gniazda dla zapłonnika. Jakość wykonania tego połączenia, oraz tego przedłużacza z przewodem od 40 letniego żelazka pozostawia wiele do życzenia...
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Odp: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez Farel03 » 17 października 2015, 13:56

@MercuryFenix
Sprzynka ma wentylację jak widać , a świetlówka świeci się czasem nawet 5 godzin bez przerwy od 3 miesięcy ,a pod dławikiem na drewnie ani śladu opalenizny.

Ten kablel , to już nie moje dzieło.

Dzięki za radę. Niestety , ale estetyczność układów ,nie jest moją mocną stroną. Staram się nad tym pracować.

Użyłem zapłonnika z SLa , bo on najszybciej i najlepiej odpala tą świetlówkę i nie świeci się po jej zapłonie.
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Farel03

Postprzez toomm40 » 17 października 2015, 14:01

ale poco rozmontowywać SL-a , skoro jest mnóstwo dedykowanych zapłonników do rur T5 :roll:
pierwszy lepszy Polamp ją odpali ,a to że się tli lekko po zapłonie to nikomu i niczemu nie wadzi

natomiast dławik ne drewnie to chyba nie powinien być problem.czasem mocuje się stateczniki do elementów drewnianych , zwłaszcza w samorobnych oprawach . a jeśli masz wątpliwości, to można w miejscu śrub dać jakieś podkładki wysokie lub tulejki metalowe, aby statecznik nie dotykał całą płaszczyzną deski. wystarczy choćby 2 milimetrowa przerwa .
Ostatnio edytowano 17 października 2015, 14:08 przez toomm40, łącznie edytowano 2 razy
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez KaszeL » 17 października 2015, 14:04

Ja pierdolę, ale druciarnia. Nie wstyd Ci tego pokazywać?

Ja bym się spalił ze wstydu jak bym miał pokazać taką konstrukcję komukolwiek. Ja rozumiem, że można sobie coś tam czasami odpalić na pełnej prowizorni, ale jak budujesz coś co ma służyć dłużej to takie rozwiązania są po prostu niedopuszczalne. Jak byś napisał na forum, to pewnie ktoś dałby Ci taką fabryczną oprawę na świetlówkę. Ja np. takie regularnie wywalam do śmieci, bo małych świetlówek liniowych nie używam już nigdzie. Zrób to ma porządnie, albo przestań używać, bo w takim stanie to grozi porażeniem.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez toomm40 » 17 października 2015, 14:12

KaszeL napisał(a):Ja pierdolę, ale druciarnia. Nie wstyd Ci tego pokazywać?

:mrgreen: :D
Tomek, ale w oprawach samorobnych ,których i tak nikt nie widzi , bo są gdzieś wysoko, nie musimy za wszelką cenę układać kabelków pod kątem prostym itp.
aczkolwiek fakt,że lepiej było by użyć oprawki do zapłonnika i zapłonnika dedykowanego, zamiast wyciągać jakieś stare truchło z SL
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Farel03 » 17 października 2015, 14:16

@KaszeL

Chciałem poznać opinię o tym "czymś" i dowiedzieć się , co mam poprawić. Jak już wspominałem , estetyczność wykonania u mnie kuleje. Nie chcę kupować oprawy czy ką dostać , bo bardzo libię konstuować takie rzeczy , a gdzie lepiej się nauczę estetyki , jak w praktyce. Obiecuję , że zrobię porządek z "druciarnią".
Farel03

Postprzez MercuryFenix » 17 października 2015, 14:19

Poprawić to tu trzeba WSZYSTKO związane z instalacją elektryczną.
Takie coś nie nadaje się w żadnej sposób do użytku (mimo że używasz to 3 miesiące).
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez KaszeL » 17 października 2015, 15:21

Marcury ma niestety rację. Tutaj nie ma co poprawiać, to trzeba zrobić od nowa. Przede wszystkim wszystkie elementy powinny być przymocowane do czegoś. Od biedy może to być deseczka. Jeśli nie masz klasycznych oprawek do świetlówki, to użyj takich gumowych akwarystycznych i bezpośrednio chwyt na świetlówkę. Do tego oprawka do startera, sam normalnie zamknięty starter i koniecznie włącznik po stronie zasilania a nie jak u ciebie za dławikiem. Najlepiej będzie jak wszystko umieścisz na jednej wspólnej "deseczce" razem z dławikiem. Nie martw się temperaturą, drewno ma wyższą temperaturę zapłonu niż temperatura zadziałania wyłączników termicznych w dławiku. Najlepiej jak by całość była zamknięta w obudowie z szybką/pleksi etc. Sam dławik nie może być na wierzchu bo już to samo w sobie jest niebezpieczne, nie masz uziemionych elementów pod napięciem, dlatego jak dławik dostanie przebicia to masz pełne napięcie sieci na jego obudowie. Nie ładnie.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez JeD » 17 października 2015, 17:52

MercuryFenix napisał(a):Poprawić to tu trzeba WSZYSTKO związane z instalacją elektryczną.
Takie coś nie nadaje się w żadnej sposób do użytku (mimo że używasz to 3 miesiące).

Tu po prostu trzeba zainwestować w nową oprawę, to nie są drogie rzeczy. Więcej zapewne zajęło ci czasu nerwów, itp by to zrobić a niżeli wartość oprawy, którą byś kupił. Sam mam oprawy do oświetlania pośredniego OSOm-y. Jak znajdziesz kolegę to ci po 25zł sprzeda taką oprawę.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Farel03 » 17 października 2015, 18:41

Kupić oprawę - łatwo
Ja poprostu lubię konstruować takie rzeczy i chciałbym , aby moje "cosie" wyglądały coraz lepiej i były bezpieczniejsze.

Ps. Wcześniej była tam oprawa 1×18 watt (T8). (Kupiona , nie zrobiona) Dobrze , że ją zdjąłem , bo bym miał już sfajczony pokój.
Podczas rozkładanie łóżka , drgania sprawiały , że kabel ocierał się o obudowę i nacinał izolację. Gdybym w porę nie wymyślił tego "cosia" , to przy kolejnym włączaniu odrzuciło by mnie na podłogę , a spod oprawy poszły by iskry i ogień.

Ps.2
Czy ktoś mógłby mi wysłać zdjęcia oprawy Polam(p) K-800 ?
Farel03

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy