Oświetlenie numerów domów - dawniej i dziś

Dyskusje na temat podświetlania budynków nocą, rodzajach opraw oswietleniowych i źródeł światła przeznaczonych do tego celu

Re: Oświetlenie numerów domów - dawniej i dziś

Postprzez trojmiejski » 8 listopada 2014, 19:07

Gdynia:
Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez slaweklampy » 12 listopada 2014, 08:41

Ciekawe, czy w środku są diody LED.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez jacekk » 13 listopada 2014, 19:58

Na pewno są diody. Coraz popularniejsze takie podświetlenie. Tylko... Niebieskie diody są mniej trwałe co czasem widać po wystawach w sklepach no i taki napis, świecący na niebiesko z daleka jest nieczytelny. Prawie granica zakresu światła widzialnego, nie każde oczy potrafią się zogniskować na tej długości fali.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 14 listopada 2014, 00:28

Klasyka współczesnego podświetlenia ;) PL-S 11W...

Obrazek

Druga nad wejsciem:

Obrazek
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez latarnik » 14 listopada 2014, 19:46

Takie numery to ja rozumiem ;)

Obrazek
latarnik

Zdjęcia: 82

Postprzez Lampka » 14 listopada 2014, 23:52

Klasyka, w dodatku w akcji :)
Lampka

Postprzez Lampka » 16 listopada 2014, 23:50

Ciekawe starocie na elewacjach niektórych budynków w Gliwicach.
Tu przy ul. Dubois - stary, podświetlony napis ulicy, znajdujący się na budynku:
https://www.google.pl/maps/myplaces?hl= ... ,,1,-15.63
Napis się starł, ale takie widziałem też w kilku innych miejscach, np. tutaj:
https://www.google.pl/maps/myplaces?hl= ... ,,1,-10.74
albo tutaj:
https://www.google.pl/maps/myplaces?hl= ... 8,,2,-8.01
https://www.google.pl/maps/myplaces?hl= ... 8,,1,-7.94
Tu widać nawet żarówki:
https://www.google.pl/maps/myplaces?hl= ... ,,2,-16.74

Zastanawiające, ile to może mieć lat... Kiedyś taką oprawkę widziałem jeszcze w jednym miejscu koło ul. Zwycięstwa, ale przy remoncie elewacji w 2006 roku, robotnicy to zdjęli (kojarzę wcześniej, że nie było szyby i nie było tam żarówek wtedy). Szkoda, że tego wtedy nie załatwiłem, ale spóźniłem się zanim to znikło.
Lampka

Postprzez Utilizer » 17 listopada 2014, 00:09

Lampka napisał(a):Szkoda, że tego wtedy nie załatwiłem, ale spóźniłem się zanim to znikło.

To załatw to teraz, póki jeszcze są ;)
Po prostu ktoś w latach 60 zaprojektował podświetlane ładne tablice z nazwami ulic dla miasta ;) Gdyby to było nowsze byłyby już świetlówki ;) A szybki są z plexi czy szklane :?:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Lampka » 17 listopada 2014, 00:21

Ciężko powiedzieć, mogą być szklane, w tej, gdzie widać żarówki z boku jest chyba kawałek tej szybki, rozbitej. Chętnie bym to załatwił, tylko musiałbym się dowiedzieć, do kogo iść się zapytać o nie.
Tamta jedna, którą przegapiłem, znajdowała się tutaj:
https://www.google.pl/maps/myplaces?hl= ... ,,0,-27.71
czyli przy rogu Dolnych Wałów i Zwycięstwa. Było to dawno, bo wiosną 2006 roku lub zimą 2005/2006, gdy to zdjęli (przy remoncie tej elewacji nad sklepem).

Szkoda, że nie wetknęli w to świetlówek - to by było dopiero ciekawe ;) Może te lampki są starsze, niż z lat 60-tych, np. powojenne? W latach 60-tych, a nawet 50-tych, świetlówki 20W już były dostępne, i to wcale nie takie rzadkie.
Lampka

Postprzez oskard » 9 grudnia 2014, 15:08

Całę mnóstwo takich latarenek z blaszanymi numerkami jest na warszawskiej starówce. Byłem tam akurat wczoraj i obcykałem ich trochę. Jednak wgram te fotki dopiero, gdy pojadę jeszcze raz i zrobię duble tych nieudanych, poruszonych. 80% tych latarenek świeci w nocy, tworzą piękny klimat razem z mixami świecącymi w staromiejskich oprawach stylizowanych. Fajnie wygląda perspektywa ulicy z wiszącymi nad nią mixowymi kinkietami i latarenkami z ciepłym światłem żarówki zawieszonymi przy każdym wejściu - a kamienice ze starówki są wąziutkie, więc wejścia są oddalone od siebie często o niecałe 10 metrów - to jest dopiero zagęszczenie numerków :!: :)
Także wrzucę niebawem fotki, tylko dorobię jeszcze kilka w zamian za nieudane, żeby fotorelacja była pełna i zawierała się w jednym poście.

Poza rejonem Starego Miasta czynne latarenki (te klasyczne, z numerkiem na drucikach) udało mi się namierzyć przy Białostockiej 20, Zwycięzców (ale nie pomnę na numer - w każdym razie odc. między Francuską a Poselską) i Kawęczyńskiej 23/25 (szkoła muzyczna) - tu niedawno wkręcili świeżą żarówkę, bo latarenka od dłuższego czasu była nieczynna.
Tak przejrzałem cały wątek, sprawdzając czy te staromiejskie już się pojawiały, i natrafiłem posty o neonówkach - i oświeciło mnie. Na Kickiego 8 wisi na rogu kamienicy latarenka, której światło ciężko dostrzec z oddali - dopiero bliżej widać, że coś czerwonawo-pomarańczowego ledwo tli się w środku. To na bank neonówka jest :!: :) . Muszę ją uwiecznić którejś nocy, być może niedługo, bo wybieram się kompleksowo docykać OURki z Kickiego i łyżki z Paca. Oczywiście jak uwiecznię, to wrzucę fotki do tego wątku.
oskard

Zdjęcia: 29

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Iluminacja architektury i obiektów