Okazało się, że mam fotkę tej latarenki działającej i to nawet dzienną

Nie widać jej wprawdzie zbyt wyraźnie - jest oddalona, fotkę zrobiłem z powodu kamienicy, na osobne uwiecznienie latarenki jakoś wtedy nie wpadłem... Być może z zabiegania w ogóle nie zauważyłem że akurat świeci - odhaczyłem kolejny adres z listy i poszedłem obcykiwać kolejne kamienice. Mam nadzieję że wkrótce wybiorę się i cyknę fotkę w zbliżeniu tylko na latarenkę. Na razie mam tylko to poniższe.
Oto ona - Kickiego 8, rok 2010 - widać ją tuż przy rynnie, ma taki czerwonawy punkcik, jakby coś się żarzyło wewnątrz :

Tu udało mi się trochę powiększyć i wykadrować, ale nie wiem czy coś to pomogło w czytelności fotki:

A oto kolejne numerki - okazało się że mam tego pełno w moim archiwum, nawet nie wiedziałem że tyle fotek zrobiłem z bliska tym latarenkom
Targówek Fabryczny, ul. Klementowicka:
Obie latarenki wg mnie z lat 30-tych. Pierwsza chyba elektryczna.

Tu już inne źródełko - ta jest karbidowa.

Piekiełko:
ulica Liczydło. Tu wprawne oko dostrzeże latarenkę z prawej strony, nad tablicą

Ciężko byłoby ją naprawić...

Modlińska 113 - latarenka karbidowa, zapewne przedwojenna, mimo iż ten odcinek Modlińskiej przed 1939 był już za granicą Warszawy. Z tego wynika, że nie tylko w mieście był nakaz podświetlania numerów, ale i na jego obrzeżach, zakwalifikowanych wówczas jako wsie.

Wolica - dawna wieś na lewym brzegu, obecnie podzielona administracyjnie między dzielnice Wilanów (ul. Orszady) i Ursynów (ul. Kokosowa)
Kokosowa

Jak widać, tylko numer się nie zmienił

Orszady - tu z kolei zmienił się i numer i nazwa ulicy

Ciekawe z których czasów są te latarenki - Wolicę przyłączono do Stolicy dopiero w 1951 roku, więc albo wieś była zelektryfikowana już przed wojną i pojawiły się wtedy takie cuda, albo powieszono je w tym krótkim okresie między 1945 a 1951 rokiem. Od bidy mogli je powiesić tuż po przyłączeniu obszaru w roku 1951 - nie od razu nadano obecne nazwy tych uliczek. Przypuszczam, że aż do lat 60-tych mogły tu być adresy typu: "Warszawa, Wolica 51" Jednak numer wycięty w blasze, sugeruje datę wykonania raczej przed 1939...
Kamionek:
Nowińska 1, widok z ul. Żupniczej, kwiecień 2012 - po prawej stronie domku widać coś małego, kwadratowego.

bliżej:

Na winklu ją widać, między gałęziami

A to już w czerwcu tego samego roku, po zaledwie 2 miesiącach...

Tu gdyby się przyjrzeć, widać ją leżącą w tych zgliszczach po lewej.