Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Postprzez neon44 » 9 października 2009, 08:26

no to może ktoś z Krakowa zrobi pełną fotorelację :mrgreen:
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Edziu » 21 października 2009, 21:16

W Toruniu, pojawio się troch opraw Ledowych w ostatnim roku ;)

Skrzyżowanie ulicy Polnej i Chełmińskiej, oprócz skrzyżowania są nimi oświetlone trzy ulice
3765
3764
3763
3762
3760
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Edziu » 22 października 2009, 16:13

Dzisiaj porobię tym miejscom zdjęcia nocne, to zobaczycie jak to świeci, bo ja już wiem, jutro albo dzisiaj wieczorem je zamieszcze ;)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Postprzez neon44 » 22 października 2009, 18:06

Nie wiem czy tego typu oświetlenie na skrzyżowaniach to dobry pomysł. Może być zdecydowanie za ciemno
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez DocBrown » 22 października 2009, 18:29

neon44 napisał(a):Nie wiem czy tego typu oświetlenie na skrzyżowaniach to dobry pomysł. Może być zdecydowanie za ciemno

Nie możemy z góry zakładać, że będzie ciemno, Michał wspominał że takiego oświetlenia nie robi się "na gębe", tak więc obstawiam że będzie odpowiednio jasno, a ponadto przyjemnie (bo białe światło).
DocBrown

Postprzez lampa123 » 2 listopada 2009, 15:13

Widzę że zmienili te (nieładne) OCP "kula" na tą oprawę - całkiem niezła i te diody(dioda?) świecą/i dość mocno.
lampa123

Zdjęcia: 45

Postprzez Edziu » 2 listopada 2009, 15:24

Swiecą mniej więcej tak jak łyzki z LRF 250W, podejrzewam że zmienią je na tym skrzyzowaniu, bo mogło by być tam jaśniej, mozliwe że na mocniejsze LEDy.
Edziu

Postprzez set » 4 listopada 2009, 17:21

elektryk napisał(a):A mówią że Wschód jest najbiedniejszy. Niby niedawno LED zawitały do kraju a już podbijają mój region. Z Dziennika Wscodniego:

Diody oświetlą Krasnystaw?
13.06.2009.
Krasnystaw wraz z 15 samorządami z terenu województwa lubelskiego zamierza starać się o pieniądze na wymianę oświetlenia ulicznego. Ma być drogie w zakupie, ale tanie w używaniu.

Uchwałę o przystąpieniu miasta Krasnystaw do Związku Partnerskiego jednostek samorządu terytorialnego podjęto podczas ostatniej sesji rady. Nikt nie oponował.

- Na terenie województwa lubelskiego powstała inicjatywa, do której przystąpiło dotychczas 15 samorządów. Jej celem jest napisanie dużego, wspólnego projektu wymiany oświetlenia w mieście na diodowe - tłumaczył podczas sesji Dariusz Turzyniecki, zastępca burmistrza Krasnegostawu.

Turzyniecki wyliczał korzyści z takiej inwestycji: - Oświetlenie diodowe na pewno zużywa mniej energii i będzie tańsze niż to obecne. Pozwoli też na to, by w pewnych godzinach natężenie naświetlenie było większe, a w innych mniejsze. Czy inwestycja powstanie w oparciu o istniejące w mieście lampy? Tego jeszcze nie wiemy, wszystko jest kwestią szczegółowych uzgodnień - mówił.

Według burmistrza inwestycja może kosztować od 5 do 6 mln zł. Miasto zamierza wydać na nowe oświetlenie jednak tylko ok. 1 mln zł. Resztę chce pozyskać z Unii Europejskiej.

(kg)

Włodawa również miała przyłączyć się do tego projektu. Mam nadzieję, że nic z tego nie wyjdzie ;)

Tanie oświetlenie
2009-06-24

Włodawa chce być jednym z tych miast, w których koszty oświetlenia będą co najmniej o połowę mniejsze niż obecnie. Będzie to możliwe dzięki zamianie tradycyjnych sposobów oświetlenia ulicznego i budynków użyteczności publicznej na nowoczesną technologię LED.

Z badań ekspertów wynika, że zastosowanie tej technologii może doprowadzić do około 60 procent oszczędności wszystkich kosztów – w tym budowy, eksploatacji i samej energii. Cała inwestycja ma szanse zwrócić się zaledwie po 2 latach. Z pomysłem pozyskania na ten cel pieniędzy z Unii Europejskiej wystąpiło Miasto Rejowiec Fabryczny, które zaproponowało utworzenie związku partnerskiego. O przystąpieniu do tej organizacji Miasta Włodawa radni będą decydować na sesji jeszcze w tym tygodniu.

źródło: www.elbi.pl
set

Zdjęcia: 101

Postprzez oskard » 4 listopada 2009, 22:07

A właśnie, tak trochę nie na temat spytam, czy wie ktoś jakie jest oświetlenie w Rejowcu? Pisze się tu o nim, i mi sie przypomniało to miasto, nie wiem dlaczego, ale odkąd je znalazłem na mapie, mam nieodparte wrażenie że to miejscowość stricte rtęciowa :roll: Mam nadzieję, że ktoś to potwierdzi ;)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez qba » 10 listopada 2009, 18:25

One świeca ciemniej niż LRF 250. jest duża różnica między Elgo Luna z sodówą 250, a przerobioną na panele diodowe.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne