neon44 napisał(a):Nie wiem czy tego typu oświetlenie na skrzyżowaniach to dobry pomysł. Może być zdecydowanie za ciemno
elektryk napisał(a):A mówią że Wschód jest najbiedniejszy. Niby niedawno LED zawitały do kraju a już podbijają mój region. Z Dziennika Wscodniego:
Diody oświetlą Krasnystaw?
13.06.2009.
Krasnystaw wraz z 15 samorządami z terenu województwa lubelskiego zamierza starać się o pieniądze na wymianę oświetlenia ulicznego. Ma być drogie w zakupie, ale tanie w używaniu.
Uchwałę o przystąpieniu miasta Krasnystaw do Związku Partnerskiego jednostek samorządu terytorialnego podjęto podczas ostatniej sesji rady. Nikt nie oponował.
- Na terenie województwa lubelskiego powstała inicjatywa, do której przystąpiło dotychczas 15 samorządów. Jej celem jest napisanie dużego, wspólnego projektu wymiany oświetlenia w mieście na diodowe - tłumaczył podczas sesji Dariusz Turzyniecki, zastępca burmistrza Krasnegostawu.
Turzyniecki wyliczał korzyści z takiej inwestycji: - Oświetlenie diodowe na pewno zużywa mniej energii i będzie tańsze niż to obecne. Pozwoli też na to, by w pewnych godzinach natężenie naświetlenie było większe, a w innych mniejsze. Czy inwestycja powstanie w oparciu o istniejące w mieście lampy? Tego jeszcze nie wiemy, wszystko jest kwestią szczegółowych uzgodnień - mówił.
Według burmistrza inwestycja może kosztować od 5 do 6 mln zł. Miasto zamierza wydać na nowe oświetlenie jednak tylko ok. 1 mln zł. Resztę chce pozyskać z Unii Europejskiej.
(kg)
Tanie oświetlenie
2009-06-24
Włodawa chce być jednym z tych miast, w których koszty oświetlenia będą co najmniej o połowę mniejsze niż obecnie. Będzie to możliwe dzięki zamianie tradycyjnych sposobów oświetlenia ulicznego i budynków użyteczności publicznej na nowoczesną technologię LED.
Z badań ekspertów wynika, że zastosowanie tej technologii może doprowadzić do około 60 procent oszczędności wszystkich kosztów – w tym budowy, eksploatacji i samej energii. Cała inwestycja ma szanse zwrócić się zaledwie po 2 latach. Z pomysłem pozyskania na ten cel pieniędzy z Unii Europejskiej wystąpiło Miasto Rejowiec Fabryczny, które zaproponowało utworzenie związku partnerskiego. O przystąpieniu do tej organizacji Miasta Włodawa radni będą decydować na sesji jeszcze w tym tygodniu.
źródło: www.elbi.pl
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość