Misiumac napisał(a): Ciekawa sprawa. Jeśli możesz, to napisz coś więcej o tych wstrząsach (kiedy się pojawiają, jak przebiegają, jaką mają siłę itp.)
Te wstrząsy pojawiły się w zeszłym roku,w nocy.Na początku myślałem,że to na terenie pewnej kopalni coś robią(ów teren znajduje się ok.150m.od domu).Jakoś tak się złożyło,że po paru dniach przyszli jacyś panowie z miernikami ,jedni rozmawiali z tatą o tym wstrząsie,drudzy mierzyli dom.Prałem tych Panów za idiotów,bo ze szkoły pamiętam,że u nas nie ma ruchu płyt tektonicznych.Wstrząsy zaczęły pojawiać się dość regularnie-co ok.dwa miesiące.Panowie przychodzili po każdym wstrząsie.Dopiero we wrześniu dotarło do mnie,że oni mają rację-to wstrząsy.Na rozdzielni 6kV zauważyłem sporo pęknięć,potem z komina wentylatora zaczęły kruszyć się cegły-ów teren został natychmiast zamknięty.Wstrząsy były nadal,i co ciekawe,zawsze w nocy.W październiku był już dość mocny wstrząs,w piwnicy oraz garażach pojawiły się pęknięcia.Babcia,która mieszka 10km.od mnie również czuła ten wstrząs,jej dom też popękał.Niewiem jak to możliwe,ale ciotce zapadł się dom o jeden schodek,niby to ok 15cm,ale jednak dużo.Jak przebiegają...wystarczy by się obudzić w nocy,trwa to ok.3-4 sek.Wiem że mi nie wierzycie,bo przydała by się dokumentacja,najlepiej filmik.Gdzieś mam parę fotek(...),jak znajdę trochę czasu,to je pokarzę

Miśku,czyż byś był "fachowcem"geologicznym,czy jakoś tam
cieszyn napisał(a):Może Jorguś mieszka w rejonie ekslpoatacji węgla? tam są czasem tąpnięcia
Chodniki ,które znajdują się w "pod domem" ,są od "X" lat wyłączone z użytku.
cieszyn napisał(a):Ja wszystko rozumiem, ale skąd kol Jorgus przypuszcza, że wstrząsy rozejdą się na cały kraj
Strzeliłem pierwsze lepsze.Z powodzią było podobnie,najmocniej padało na południu,a powódź była w całym kraju.Więc wiesz,z jednego końca na drugi...