[Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Postprzez Paweł » 4 grudnia 2010, 14:49

Leon, piękne zrobiłeś te wieczorno-śnieżne zdjęcia :) Światło lamp sodowych gdy jest śnieg ma swój urok :) Na 4 zdjęciu chyba widzę kilka MH w Albanach.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Whites86 » 4 grudnia 2010, 18:47

Paweł napisał(a):Leon, piękne zrobiłeś te wieczorno-śnieżne zdjęcia :) Światło lamp sodowych gdy jest śnieg ma swój urok :) Na 4 zdjęciu chyba widzę kilka MH w Albanach.

ja natomiast strasznie nienawidze "uroku" swiatla sodowegpo na sniegu... nie dosc ze wszystko pomaranczowe to na dodatek odbija swiatlo w gore ze nawet niebo jest pomarańczowe :evil:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez cieszyn » 4 grudnia 2010, 20:57

Paweł napisał(a):Leon, piękne zrobiłeś te wieczorno-śnieżne zdjęcia :) Światło lamp sodowych gdy jest śnieg ma swój urok :) Na 4 zdjęciu chyba widzę kilka MH w Albanach.

Chciałem się dołączyć do opinii Pawła co do zdjęć Leona
Jakoś sobie nie wyobrażam, że nie będzie tu już Jego zdjęć, Leon musi tu wrócić, i zobaczycie, wierzę, że tak się stanie - sorry za OT
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez koza456 » 30 stycznia 2011, 01:16

W Krakowie stanowczo za dużo sody !!!
Urodziłem się i wychowałem w Nowej Hucie. Pamiętam ulice pełne klasyków. Pomiędzy osiedlami Kościuszki i Albertyńskim (dawniej 20-lecia) cała ulica była oświetlona OUR700, a na samym początku ulicy (ty od strony domu handlowego WANDA wysoki kwiat 6x OUR1000.
Na rondzie Kocmyrzowskim na kwiaty (których niestety już nie ma) 3 razy kwadratówka OUS 400 + 3 razy OURW2250.
A poza ty mnóstwo łyżek. Pod koniec lat 80-tych zaczęły pojawiać się STRADY.
Niestety pod koniec lat 90-tych przyszło kompletne wariactwo tzn. wymienianie wszystkich opraw (łyżek, kwadratówek, Strad, OUR700, OUR1000 bez względu na to czy było sprawne czy nie) na oprawy ES-SYSTEM
SL 100.
No i w tym momencie Nowa Huta straciła swój niepowtarzalny urok.
Wszędzie soda. W nocy jasno jak w dzień. Wszędzie tylko pomarańczowe światło. Oszaleć można

A propos kwiatu z OUR1000 koło NCK.
Mój ojciec pracuje w NCK i mówił mi jakiś czas temu, że są przymiarki do wymiany OUR1000 na coś ekonomiczniej czerpiącego prąd. Spróbuję się czegoś dokładniej dowiedzieć. Może jakby je zmieniali udałoby się chociaż jedną albo dwie oprawy wykombinować.
Kwadratówki rządzą !!!
koza456

Zdjęcia: 133

Postprzez cieszyn » 30 stycznia 2011, 01:25

Mój ojciec pracuje w NCK i mówił mi jakiś czas temu, że są przymiarki do wymiany OUR1000 na coś ekonomiczniej czerpiącego prąd. Spróbuję się czegoś dokładniej dowiedzieć. Może jakby je zmieniali udałoby się chociaż jedną albo dwie oprawy wykombinować.

Jasne, jak mają wyrzucić ?

A w Nowej Hucie jest jeszcze sporo klasyków, większość w rejonie huty Mittal
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez koza456 » 30 stycznia 2011, 09:59

Garstka zdjęć Nowej Huty z oprawami w roli głównej:
Takie oprawy były jako pierwsze na Placu Centralnym w Nowej Hucie:
23397
Potem założyli OZPRy (jak twierdzi ojciec gdzieś ok. 1974 roku) - niestety zdjęć nie mam
Te koszmarne kule założyli około 1996 roku:
23398

I powrót do stylizowanych opraw - chociaż te są ładne to jednak to nie to samo co oryginalne z początków istnienia Nowe Huty:
23399
Najgorsze jest to, że jeszcze pod koniec lat 90-tych przy wejściu głównym szpitala im. Żeromskiego były dwa komplety (po 3 sztuki) opraw jakie były Placu Centralnym w latach 60-tych. Były w 100% sprawne. No i były to ostatnie egzemplarze tych opraw. Jakiś idiota kazał je zdemontować :x , ale jeszcze większy idiota nie zachował chociaż jednej takiej oprawy na wzór :evil: i dlatego nie ma raczej szans by jeszcze kiedyś w Nowej Hucie zaświeciły klasyczne piękne oprawy. :cry:

Kwadratówka (przy placu targowym w Bieńczycach) "obserwująca" zamieszki Nowej Hucie:
23400
ORZ na tle budowy kościoła ARKA
23401
OURW250 na tle kościoła ARKA (ok. 1984 r.)
23402
Kwadratówki rządzą !!!
koza456

Postprzez pudel » 30 stycznia 2011, 18:25

O jak miło spotkać kogoś z NH, też się tu wychowałem. koza456, a pamiętasz Rondo Czyżyńskie przed modernizacją? :twisted:
pudel

Postprzez koza456 » 30 stycznia 2011, 19:15

pudel, oczywiście że pamiętam !!! :) Jak mógłbym zapomnieć czadowe kwiaty 4 x OUS400. Piękna sprawa! :D
A teraz to o ile mnie pamięć nie myli SL-100 tam wiszą (od jakiś 12 lat). No i te fajne kwiaty, że tak powiem przerzedzili, wyglądają teraz jak jakieś pokraki. :evil:
No i były jeszcze te mniejsze kwiaty (potrójne), a na nich OUR700. :)
To było kiedyś na prawdę "okwiecone rondo", z pewnością w Nowej Hucie drugiego takiego nie było.
A to co zrobili na Rondzie Kocmyrzowskim - takie piękne kwiaty tam były (3 x OUS400 + 3xOURW2250 każdy), aż żal patrzeć teraz. Owszem ruch jest teraz usprawniony, ale aktualne oświetlenie, bleee :evil:
Kwadratówki rządzą !!!
koza456

Postprzez amisiek » 30 stycznia 2011, 22:09

koza456 napisał(a):A propos kwiatu z OUR1000 koło NCK.

Panowie, a ten kwiat z OUR1000 to nadal świeci?
Bo jeśli tak, to może warto to sfocić zanim zmodernizują!
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez koza456 » 30 stycznia 2011, 22:26

amisiek napisał(a):
koza456 napisał(a):A propos kwiatu z OUR1000 koło NCK.

Panowie, a ten kwiat z OUR1000 to nadal świeci?
Bo jeśli tak, to może warto to sfocić zanim zmodernizują!

Z tego co wiem to w ostatnich latach świeciły najwyżej 3 lampy, w pozostałych oprawach pewnie nie były zmieniane od wieków. Ale dla wszelkiej pewności dowiem się od ojca.
A propos focenia - popieram. Niestety pewnie nieprędko będę w okolicy NCK, więc może ktoś pudel znajdzie chwilę i uwieczni ten wspaniały kwiat dla nas i dla przyszłych pokoleń.
Kwadratówki rządzą !!!
koza456

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie