W sumie to jestem pełen podziwu dla jego pasji, izolki to niby takie niepozorne cóś, oprawy przecie sa bardziej okazałe i widoczne, a jednak to cóś tak go pasjonuje!

Może tym się tłumaczy fakt, że ludków tak pozytywnie "nawiedzonych w izolatorach" mamy zidentyfikowanych tak mało

1-sze pytanie do Dawida jest takie: - Czy wśród izolków wyróżniasz też gatunek zwany Klasykami?

Mam pytanie do kol Dawida - czy interesują Cię też ogólnie i elektrotechnicznie biorąc wszelkie materiały i technologie izolowania od otoczenia różnych przejawów napięcia i natężenia?
Można by myśleć o :
- ceramicznych kawałkach korpusów świec do aut
- silikonowych i jakich tam jeszcze przewodach WN do układów zapłonowych - nie tylko zresztą samochodowych
- wszelkiej maści taśmach izolacyjnych, PS. tu ciekawostka: mam taką taśmę podonbą do zwykłej, tylko że ona jest z czarnej gumy grub. 1 mm, jest nawijana w rolki z przekładką białej taśmy plastikowej - jestem ciekaw, czy Dawid odpisze, do czegóż by taka taśma się nadawała? jak się ją stosuje? jak ona "działa"?
- rodzajach materiałów izolacyjnych stosowanych do kabli wielu kategorii napięciowych
- różnego rodzaju taśm, papierów przekładkowych stosowanych w nawijaniu transformatorów
- innych kategorii których teraz nie wymyślę - powyższe przyszły mi do głowy jak pisałem tego posta
Gdyby kol Dawid wykazywał takie zaianteresowania (albo może kiedyś wykaże

Trochę tu po OFF-TO powałem, to sorry