Andrzeju,nie wszystkie tokarki mają oświetlenie.Oczywiście są tokarki które mają jakąś tam lampkę,ale sprawa komplikuje się na warsztatach,gdzie jest po naście tokarek,jak sam wiesz,cały warsztat musi być oświetlony.Uwierz,parę dni temu byłem na takim warsztacie i całość była oświetlona jakimiś oprawami podobnymi do OMP300...
Tak po za tym,to jakie będzie oświetlenie w no dajmy na to kuchenkach mikro.,piekarnikach(np.takich,jak macie w domu)albo w lodówkach

.W tych dwóch pierwszych(kuchenka i piekarnik)jest cieplutko,kompakt może się uszkodzić(mikro fale,temp.),LED'owe źródło światła może się stopić.W lodówce kompakt też nie ma sensu,nikt nie będzie czekał,aż się światełko rozgrzeje do porządku,a LED'owe światełko musiało by być małe i mieć duży kont rozsyłu(by oświetlić całą lodówkę,a nie tylko jedno miejsce).Tutaj też żaróweczka spisze się idealnie

Dla przykładu powiem,że żarówki u mnie na gospodarstwie spisują sie idealnie,cyk,i światło już jest.Przez jakiś czas miałem 18W kompakty,ale one nie spisywały się wo gule,zwłaszcza zimą.Tak na dobry rozum,to nie opłaci sie kupować kompakta do gospodarczego,tylko po to,by na karmić wieprzki czy króliki.W przypadku żarówek na gospodarstwach można użyć trafo 230/24,a to do min.zmniejsza ryzyko pożaru,niż w przypadku kompaktów i inst.230V.
No,to chyba taki mały dowód,że energooszczędne źródła nie wszędzie się nadają