Dzis postanowilem przerobic ( w utesknieniu na LR ) lampe rteciowa zdobyta w Anglii MBFUDL 125 W na LR 125 W

Sorki ze nie mam fotek. Wywiercilem maly otworek w gwincie, tam uszkodzilem rurke pompowa pod woda w umywalce . Woda zostala zassana do pelna objetosci lampy. Po wyplukaniu wody i osuszeniu wnetrza odpalilem lampe. Wyglada jak LR 125W

i swieci jak zimny MH na moje nawet tak jasno jak LRF 125 W Pytanie do specjalistow czy powietrze w bance nie utleni jarznika do tego stopnia ze wybuchnie, czy bez powloki luminoforu lampa sieje bardziej szkodliwym UV C i B ,pomijam ozon ktory tez jest szkodliwy i podobno zabojczy w duzych ilosciach

Lampe dla bezpieczenstwa na czas doswiadczen przykrylem sloikiem i jest git. Mial byc to tylko eksponat ale ze wzgledu na to ze jakos to swieci mam ochote gdzies pod kloszem ja odpalac czesciej

Niestety nie mam miernika UV a to jest to co mnie najbardziej martwi. Czy LR jest z innego lub grubszego szkla niz LRF ? Panowie specjalisci pomozcie

Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)