Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez OBp » 26 lutego 2011, 22:41

Fajne fotki :) Widac kwiaty 4xSellenium :)
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez cieszyn » 26 lutego 2011, 22:42

Kwiaty super.Bardzo podobne do tych w Warszawie np. na Modlińskiej :P
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez neon44 » 27 lutego 2011, 11:45

Wyglada to rewelacyjnie.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez mateusz » 27 lutego 2011, 14:39

Tak...Szczecin to raj dla miłośników starego, dobrego oświetlenia :) 8-) Polskie oprawy dobrze się tam trzymają.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez cieszyn » 27 lutego 2011, 14:44

O ile Gdańsk mamy jako tako spenetrowany, to Szczecin dopiero czeka na eksplorację w kierunku tak bliskich nam klasyków oświetleniowych

Kto pomoże odkryć tamtejsze klasyki?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez qba » 28 lutego 2011, 12:41

Coś mi się zdaje, że Strady i Kwadratówki przy trasie Zamkowej wkrótce zastąpią Sellenium. na niektórych kwiatach świecą po 4 - 5 opraw, ale to chyba nie z oszczędności, a z braku regularnej konserwacji, chociaż jak ostatnio byłem, to we wszystkich były sodówki HG Free, świecące na żółtawy, soxowaty odcień. Kilka lat wcześniej tubularne sodówki mieszały się z eliptycznymi mlecznymi, a wiele już wyświeconych świeciło na różowistofioletowy kolor. W pierwszym 8 ramienniku po stronie zamku, jak się wjeżdża na Trasę od strony miasta jeszcze 2 lata temu jedna eliptyczna sodówka dogorywała. Bardzo długo świeciła jak LRF, by ostatecznie osiągnąć różową barwę. Szkoda, że nie mogę nigdzie dorwać foty kwiatów, jakie były na Estakadzie Pomorskiej. takie wielkie 10 ramienniki z pierścieniem i było ich chyba 60 sztuk, od basenu Górniczego do okolic ul Energetyków. Kwadratówki, gdzieniegdzie pojedyńcze OURW2250. Ależ one miały klimat.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Edziu » 11 marca 2011, 18:59

3miejsckie kwiaty super, to naprawdę prawdziwa kopalnia kwiatów , są na każdym kroku, a kwiatów OURW2250 już bardzo długo czynnych nie widziałem, ostatnio jeszcze jak były na giełdzie towarowej w Toruniu oraz w zakładach drosed , o dziwi świeciły prawie kompletne, a tu naprawdę coś pięknego widzieć świecący kwiat takich klasyków

amisek super ujęcie kwiatów ze szczecina, :) choć widze że i tam modernizacja powoli ale postępuje

Szkoda, że nie mogę nigdzie dorwać foty kwiatów, jakie były na Estakadzie Pomorskiej. takie wielkie 10 ramienniki z pierścieniem i było ich chyba 60 sztuk, od basenu Górniczego do okolic ul Energetyków. Kwadratówki, gdzieniegdzie pojedyńcze OURW2250

qba a wiesz coś może jak obecnie wyglądają te kwiaty , czy zachowały się słupy, bo znajac życie wysięgniki pewnie poobcinane
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez qba » 11 marca 2011, 19:13

Edziu napisał(a):3miejsckie kwiaty super, to naprawdę prawdziwa kopalnia kwiatów , są na każdym kroku, a kwiatów OURW2250 już bardzo długo czynnych nie widziałem, ostatnio jeszcze jak były na giełdzie towarowej w Toruniu oraz w zakładach drosed , o dziwi świeciły prawie kompletne, a tu naprawdę coś pięknego widzieć świecący kwiat takich klasyków

amisek super ujęcie kwiatów ze szczecina, :) choć widze że i tam modernizacja powoli ale postępuje

Szkoda, że nie mogę nigdzie dorwać foty kwiatów, jakie były na Estakadzie Pomorskiej. takie wielkie 10 ramienniki z pierścieniem i było ich chyba 60 sztuk, od basenu Górniczego do okolic ul Energetyków. Kwadratówki, gdzieniegdzie pojedyńcze OURW2250

qba a wiesz coś może jak obecnie wyglądają te kwiaty , czy zachowały się słupy, bo znajac życie wysięgniki pewnie poobcinane

W 1994r obcięli po 8 wysięgników i są teraz w większości na 2 SGSy 306. Przy pętli tramwajowej obok basenu Górniczego pozostały po 3 i 4 wysięgniki, a jeden ma 5 ramion. Jeden z tych kwiatów został usunięty, kiedy nad ulica wybudowano wiadukt. Postawiono w jego miejsce niski słup trakcyjny z dospawanym wysięgnikiem z Ledą. Zdjęcie pochodzi z forum SCC. Ów wiadukt właśnie widać
Obrazek
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Misiumac » 12 marca 2011, 20:10

;)
Obrazek
Misiumac