Misiumac napisał(a):.... Nie pogardzę również energetyką wiatrową. To chyba tyle jeśli chodzi o mnie

Też trochę tym się interesuję, zaczyna się ta dmuchana energetyka rozwijać,
Niedaleko Skoczowa jest firma, która robi śmigło do tych wiattraków, są Gigantyczne
Widziałem stanowisko testowe, taki za...bisty postument betonowy z wystającymi szpilkami z gwintem. Śmigło mocuje się do tych szpilek tą grubą częścią w dół, czyli stoi ono pionowo.
Potem specjalmny dźwig łąpie za górny koniec śmigła i powoli przegina ku ziemi całe śmigło. JEst określone, ile tego ugięcia ma ono utrzymać, zdaje mi się, że praktycznie wytrzymuje znacznie więcej niż dopuszczona wartość ugięcia
I jeszcze: podobno pracy takiego wiatraka towarzyszą dziwne dźwięki, infradźwięki raczej, czy też specjalne drgania, które są szkodliwe dla otoczenia i dla konstrukcji samej wieży
Inna sprawa, choć to chyba bajka, to taka, że jeśli ptak przeleci obok tych śmigieł w tej strefie, gdzie wytwarza się podciśnienie, to ptakowi grozi wyssanie płuc z gardła na zewnątrz, takie tam jest podciśnienie. Czy to prawda? Nie wiem