Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez neon44 » 13 marca 2011, 12:11

Ten pęknięty klosz powinni zdjąć bo zagraża on bezpieczeństwu
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Edziu » 13 marca 2011, 20:29

Nie wiem, czy nie zrobię małego off topu pisząc to, ale nie zastanawialiście się kiedyś, bo póki co Polska wydaje się krajem gdzie bardzo masowo były stosowanie duże kwiaty, w poprzednim ustroju, i nadal mimo wielu modernizacji i obcinania wysięgników dość sporo można ich znaleźć, liczą się także te które teraz sa przerabiana dwie oprawy jak to się dzieje głównie w szczecinie, Koszalinie, trójmieście, czy Olsztynie. Ale zastanawia mnie to czy Polska jest takim jedynym ewenementem na świecie gdzie takie duże kwiaty były tak szeroko stosowane, czy można znależc miasta, w świecie gdzie stosowano podobne do naszych duże kwiaty opraw oświetleniowych, jak myślicie :?: :idea:
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Utilizer » 13 marca 2011, 22:06

W komunistycznej Korei Północnej też jest trochę kwiatów, takie zdjęcie kiedyś wyszperałem

Obrazek
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez OUKS340 » 14 marca 2011, 00:03

A jedna oprawa zamierza spaść. Ciekawe co to za oprawy i jakiej są mocy :?:
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez qba » 14 marca 2011, 17:41

To chyba coś na SOXy. Głowica przypomina nieco te, które występują w Łodzi. Ale to dziwne, że kwiaty są popularne w państwach o ustroju komunistycznym. Były także w Bułgarii i Rumunii, ale nie wiem, czy tyle samo, co w Polsce. Chyba nigdzie indziej nie było np. długiej kilkukilometrowej trasy oświetlonej 10 i 12 ramiennymi kwiatami, a w Polsce takie występowały. Gierek bardzo lubił kwiaty, bo to za jego rządów stawiano ich najwięcej w całym kraju. Duże kwiaty stawiano właściwie do końca komuny. 10 ramienniki przy Palcu Społecznym we Wrocławiu postawiono pod koniec 1987r, a sam plac oddano do użytku w 1989r. Mi jeszcze na początku lat 90 kwiaty wydawały się czymś nowoczesnym i charakterystycznym dla większych miejscowości. Mimo że w 50 tysięcznym Kołobrzegu w oświetleniu miejskim było ponad 60 szt kwiatów.(+ kolejne kilkadziesiąt na terenach przemysłowych).
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Edziu » 14 marca 2011, 19:16

te w korei zaskoczyły mnie, to chyba 10ramienniki, czesto szperam w google earth, ale z korei północnej zbyt dużo zdjęci nie ma, a te kwiaty są w jakimś dużym mieście zapewne jest to fenian, z tego miasta zbyt dużo zdjęć nie ma, ale śliczne kwiatuszki, jeżeli chodzi o Rumunię, póki co nie spotkałem tam takich dużych kwiatów, choć 5 ramienniki niejednoktotnie czy potrójne, choć poszukiwań jeszcze nie zakończyłem, z kolei w miastach rosyjskich czy ukraińskich są często do oświetlania ulic używane takie słupy z 4rema oprawami dwoma na dużych wysięgnikach pod nimi zamontowane dwie znacznie niżej, na krótszych wysięgnikach, służące chyba za doświetlenie, czy można by to zaliczyć do kwiatów? W Berlinie tej części wschodniej także trafiło sie trochę kwiatów, nawet oświetlone ulice w ich długości kwiatami. Ale z kolei muszę wam powiedzieć, że jeżeli chodzi o Bułgarie, i oglądając sofie, można żec wręcz że jest to kwiatowe miasto, kilka skrzyżowań oświetlonych kwiatami 8 ramiennymi, jak też trafiłem tam 2 dośc długie ulice kilkukilometrowe odcinki oświetlone samymi kwiatami, jak i jedną dość długą ulice w całości oświetloną kwiatami 6ramiennymi, jest też w tym mieście dużo 8ramienników, oraz przed dworcem głównym są oponiaki podobne do tych w Częstochowie
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Postprzez qba » 16 marca 2011, 16:05

Kwiaty z PKP w Ciechanowie. Jest ich 8 sztuk. Ale chyba nie świecą, a jeśli to włączane są okazjonalnie i pewnie świecą góra 3 oprawy. Tyle samo identycznych kwiatów jest na PKP w Działdowie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dworzec PKP Warszawa Wschodnia. 42 letnie maszty kwiatowe 4 x OUS 400 Strada. Dawniej 8 x ORZ 6. Jeszcze widać nieużywane wysięgniki.
Obrazek
Obrazek
qba

Postprzez Edziu » 16 marca 2011, 19:53

śliczności, i na ostatnim zdjęciu jeden z najdłuższych bloków nie wiem czy w polsce czy w warszawie, nie lićzac gdańskich falowców, ten warszawski tzw "jamnik" ma 500m długości
A sofijskie kwiaty w dłuższej wolnej chwili powyłapuje i pokażę wam fotki :)
Edziu

Postprzez OUKS340 » 18 marca 2011, 01:11

Z ciekawości: skąd masz tak dokładną informację że te maszty mają 42lata :?:
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez qba » 18 marca 2011, 12:58

OUKS340 napisał(a):Z ciekawości: skąd masz tak dokładną informację że te maszty mają 42lata :?:

Dworzec wschodni oddano do użytku w 1969r i widziałem kiedyś starą pocztówkę jak na tych masztach było po 8 starych łyżek z pierścieniem.
qba

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne