W oczekiwaniu na modernizację, mam kilka pomysłów. Oto, co planuję wykonać podczas pierwszej modernizacji.
1. Wymienić mierniki tablicowe na nowe lumele. Niestety amperomierze które mam teraz troszkę przekłamują pomiary - a żeby zachować spójność wyglądu muszę wymienić także woltomierze. Na fotce poniżej porównanie starego i nowego lumela. Woltomierze jak widać już mam. Czas teraz na amperomierze.

2. Dorobić soft-start do trafa. Będzie to wymagało przerobienia części układu załączania: min. trzeba będzie go rozbudować o kolejny stycznik. Nie wybrałem jeszcze elementu, który będzie robił za bocznik przy załączaniu. Będzie to albo żarówka halogenowa dużej mocy, albo jakiś dławik od świetlówki odpowiedniej mocy. W tej chwili brakuje mi jeszcze czasówki do wykonania tej przeróbki. Szukam czegoś taniego, bo na alledrogo ceny oscylują w granicach 70zł.
3. Dorobić równoległe gniazdo zasilania, oraz gniazdo wyjściowe w postaci gniazd siłowych IEC 230V/32A-6h. Na fotce poniżej możecie zobaczyć jak to wygląda. Od lewej wtyczka przenośna, wtyczka tablicowa, gniazdo tablicowe. Do zestawu brakuje jeszcze gniazda przenośnego (mam też takie) ale w trafo będą użyte tylko wersje tablicowe.

O ile w przypadku wyjścia zasilania sprawa jest w zasadzie oczywista. Po prostu zepnę je równolegle do wyjść regulowanych trafa. To w przypadku wtyczki tablicowej już tak prosto nie będzie. Dlaczego? Otóż jeśli połączę ją równolegle do zasilających gniazd laboratoryjnych, to po podaniu zasilania przez nie - na nie osłoniętych pinach wtyczki będzie dostępne pełne napięcie sieci. Zatem to rozwiązanie odpada ze względów bezpieczeństwa. W tej chwili jeszcze nie wiem jak sobie z tym poradzę.
Na razie wpadłem na taki pomysł. Dołożę kolejny stycznik ze stykami normalnie otwartymi między wtyczką tablicową a gniazdami laboratoryjnymi. Zasilanie cewki stycznika będzie połączone bezpośrednio do wtyczki tablicowej. W ten sposób jeśli zasilanie zostanie podane przez gniazda laboratoryjne, stycznik nie załączy się i napięcia na wtyczce nie będzie. Jeśli natomiast zasilanie podłączę do wtyczki tablicowej, to stycznik automatycznie zostanie załączony i w ten sposób obwód zasilający zostanie zamknięty.
Inne rozwiązanie tego problemu to zastosowanie dwu-biegunowego przełącznika pakietowego. Dzięki niemu mógłbym wybierać wyjście zasilania ręcznie. Problem w tym, że takie pakieciaki są dość drogie a nie ma takiego jak potrzebuję na allegro. Może ktoś z was ma pomysł na jeszcze inne rozwiązanie tego problemu? Najtańsze było by dokupienie zatyczki na wtyczkę, ale to z kolei będzie najmniej eleganckie