Linie przesyłowe wysokiego napięcia

Dyskusje na temat linii przesyłowych i dystrybucyjnych oraz stacji transformatorowych

Re: Linie przesyłowe wysokiego napięcia

Postprzez arw » 19 marca 2011, 19:36

Hej. Wklejcie jakies zdjecia linii 400kV ;)

PS. Może ktoś wie, czemu konstrukcje linii NN są fakt, że potężne, ale linie przesyłowe są stosunkowo nisko. Dużo wyższe sa linie 110kV.
arw

Zdjęcia: 0

Postprzez zawistak » 19 marca 2011, 19:52

Witam,
Zamieszczam zdjęcia różnych linii NN i linii WN robionych w rejonie Warszawy, zrobiłem jeszcze zdjęcia EC Siekierki-RPZ Stegny, ale już nie będe zamieszczał, bo będzie za dużo.
Linia WN GPZ Miłosna-RPZ Zakręt:
Obrazek
Linia NN 400kV Elektrownia Kozienice-GPZ Miłosna( dedykacja dla arw ;) ):
25169
25168
25167
25166
Linia NN 220kV Elektrownia Ostrołeka-GPZ Miłosna:
25164
Obrazek
Linia NN GPZ Miłosna-GPZ Narew:
25162
25161
25160
EC Siekierki-RPZ Sielce nad trasą Siekierkowską( takie słupy postawiono podczas budowy tej trasy):
25171
Sory za kiepską jakość zdjęć, były robione z samochodu przy brudnych szybach :(
Mam nadzieję, że nie zaśmiecam nimi forum.
arw napisał(a):PS. Może ktoś wie, czemu konstrukcje linii NN są fakt, że potężne, ale linie przesyłowe są stosunkowo nisko. Dużo wyższe sa linie 110kV.

Podejrzewam, że 110kV są w mieście, trzeba je umieszczać wyżej z powodu sporej liczby obiektów, niektóre o sporych wysokościach( tak żeby zachować odpowiednią odległość drutów od takich obiektów). Linie 110kV mają różną wysokość( przejrzyj poprzednie moje zdjęcia).
Słupy są pewnie tak potężne, ponieważ większy jest ciężar izolatorów i samych przewodów, no i trzeba zachować odpowiednią odległość drutów od słupa.
Pozdrawiam
zawistak

Zdjęcia: 797

Postprzez slaweklampy » 21 marca 2011, 14:14

Linia 110kV i 2x110kV tuż przed miastem Starogard Gdański. Widok z drogi powiatowej do Klonówki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez zawistak » 21 marca 2011, 15:21

Witam,
Z czego szukałem w internecie są to słupy linii 110kV biegnącej od Błoni przez Starogard Gdański, Kościerzynę, Kiełpino aż do Gdańska( taki pierścień jakby).
http://www.woj-pomorskie.pl/downloads/rszp_czesc_V.pdf
Na końcu jest napisane( trzeba poszukać, najpierw jest o oczyszczalniach ścieków, potem cieple, gazie no i energetyce).
Pozdrawiam
zawistak

Postprzez zawistak » 3 kwietnia 2011, 19:55

Witam,
Dzisiaj byłem w Puszczy Kampinowskiej no i było ciekawie...
Najpierw autobusem 110 z metra marymont, po drodze widoki na RPZ Kaliszówka i słup linii biegnącej od Mościsk do tejże stacji:
25514
Potem ul. Estrady i widok na GPZ Mościska( stworze inny wątek do stacji WN), następnie wysiadam na przystanku Widokowa i moim oczom ukazują się takie okazy:
400kV GPZ Miłosna-GPZ Mościska:
Obrazek
Linie przy cmentarzu północnym( nie wykorzystane):
Obrazek
Potem idę szlakiem czarnym i dochodzę do wycinki:
Obrazek
Obrazek
Cały czas linia 400kV GPZ Miłosna-GPZ Mościska
Idą w stronę pokazaną na zdjęciu drugim dochodzę do... słupowego raju i ... MarcPolu :mrgreen: (w środku lasu, CH Treny)
Obrazek
Na zdjęciu pow. największe słupy 400kV GPZ Miłosna-GPZ Mościska, takie Y 220kV GPZ Miłosna-GPZ Mory( jeden tor, jeden ze słupów tej linii nad wisłą jest największy w Polsce), te najmniejsze 110kV RPZ Henryków-RPZ Łomianki.
Potem zrobiłem fotki rozdziału linii od RPZ Henryków do: po lewej do RPZ Łomianki, po prawej do RPZ Kaliszówka( może niewyraźnie widać, ale linia nie biegnie dalej prosto):
Obrazek
Potem szedłem tą wycinką:
Obrazek
Aż doszedłem do szlaku żółtego, potem do zakładu niewidomych w Laskach( były tam 2 cz 3 klasyki jeśli chodzi o oprawy), potem na przystanek na ulicy 3-go maja i powtórka z rozrywki:
Obrazek
220kV GPZ Miłosna-GPZ Mory, 400kV GPZ Miłosna-GPZ Mościska.
Jeszcze zdjęcia 400kV GPZ Miłosna-GPZ Mościska:
25469
Obostrzenie 2 i 3 stopnia:
25468
Odstępnik tłumiący:
25466
Dwa sposoby wieszania przewodów:
25463
220kV GPZ Miłosna-GPZ Mory( linia niska, nie ma potrzeby żeby była większa przy braku jakichkolwiek obiektów):
25474
25478
25508
25509
Tutaj widać łańcuch złożony z dwóch izolatorów połączonych szeregowo( w sumie są dwa łańcuchy):
Obrazek
Obrazek
Nie wiem( na razie ;) ) po co są te metalowe części na izolatorach i po co aż dwa łańcuchy.
Dobra, teraz 110kV RPZ Henryków-RPZ Łomianki:
Obrazek
25524
Obrazek
25528
Linia RPZ Henryków-RPZ Kaliszówka:
Obrazek
Jeszcze kilka uwag:
1 Linia 400kV tworzy jakby pierścień wokół Warszawy( nie całej, tylko na północy), można zobaczyć na mapie, linia biegnie od ul. Asfaltowej( rejon Traktu Brzeskiego), przecina Wisłę i biegnie do stacji przy ul. Estrady( Mościska), omija kompletnie teren Warszawy.
Były plany( i są) zamknięcia pierścienia i dobudowania stacji Ołtarzew( o tym jest tutaj: http://www.pse-operator.pl/uploads/pliki/rozbudowa_warszawskiego_wezla_elektroenergetycznego.pdf). Przy okazji okropnie buczy jak sie pod nią stoi.
2.Linia 220kV przebiega wisłe, do tej linii należy najwyższy słup energetyczny w Polsce, linia ma być skablowana, jakby to kogoś interesowało to przecina ul. Modlińską w rejonie skrzyżowania z ul .Obrazkową.
3. Linie przy cm. północnym stoją już od jakiegoś czasu( w linku poniżej piszą że 10 lat) i nie jest do niczego podłączona, prawdopodobnie były plany wyprowadzenia więcej mocy z Mościsk, ale pewnie pójdzie kablem.
Więcej o Mościskach i nie tylko: http://www.wmh.fora.pl/energetyka,26/projektowane-linie-nn,96.html
Więcej zdjęć w galerii. Link do mapy linii na poprzedniej stronie wątku w moim poście.
Pozdrawiam
zawistak

Postprzez cieszyn » 3 kwietnia 2011, 20:53

No pięknie! :P :o :shock: :P
Miłośnikiem słupów WN nie jestem, ale potrafię zrozumieć pasję tych, którzy się nimi interesują. 8-)

Wielki szacun dla Zawistaka - widać, poświęcił sporo czasu, sprytu i energii w wykonanie tak potężnej porcji zdjęć, to się chwali :mrgreen:

Jakby tak Zawistak razem z Dawidem zaizolowanym się spiknęli, to mielibyśmy duet Wysokiego Napięcia dobrze Zaizolowanego!

=======================================================================================================================

Teraz 3 skromne fotki z Cieszyna - takie niby nic, ale otoczenie przyrody ciekawe, więc nie mogłem się powstrzymać, żeby nie popełnić fotek paru ......

Obrazek

Obrazek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez zawistak » 3 kwietnia 2011, 21:23

Witam,
cieszyn napisał(a):No pięknie!
Miłośnikiem słupów WN nie jestem, ale potrafię zrozumieć pasję tych, którzy się nimi interesują.

Wielki szacun dla Zawistaka - widać, poświęcił sporo czasu, sprytu i energii w wykonanie tak potężnej porcji zdjęć, to się chwali

Dzięki wielkie ;) , akurat jak robie zdjęcia słupom to tak nie odczuwam zmeczenia, to jest wielka przyjemność tak na świeżym powietrzu fotografować słupy i nie tylko( ogólnie elektryke itp).
Postanowiłem, że zrobie zdjęcia wszystkim słupom każdej linii w Warszawie, także wszędzie biore aparat, czasem naprawde można zrobić świetne zdjęcia. Jak zrobie prawo jazdy to będe po Warszawie jeżdził i fotografował słupy, akurat może uda się już niedługo sfocić RPZ Kaliszówka, to tak na razie w planach :mrgreen:
Szczerze powiem to zawsze zastanawiało mnie( jadąc do szkoły mijałem 5 linii Wn) gdzie te wszystkie linie idą( zawsze się to dla mnie gdzieś kończyło i byłem bardzo ciekaw gdzie idą). Narodził się z rok temu pomysł szukania słupów z pomącą zdjęć satelitarnych( program Google Earth).
Po 8 godzin siedzenia przy kompie przez kilka dni skończyło się wyszukaniem kilku stacji( RPZ Sielce, RPZ Gdańska, RPZ Wschodnia) ale zdjęcia satelitarne to było za mało do zrobienia planu linii w Warszawie( marzyłem żeby taki zrobić). Przez przypadek znalazłem taki plan w internecie( link zamieściłem), ale nie był bardzo dokładny, więc postanowiłem z pomocą planu i zdjęć satelitarnych wyszukać tych linii. Teraz np. wiedziałem że trzeba zejść ze szlaku i iść wzdłuż słupów żeby dojść do mijsca gdzie są 3 linie, wiedziałem że koło cm. północnego są 2 linie itp.
Teraz jak gdzieś jadę po Warszawie to zwykle mam w pamięci która linia jest która i poznaję jak jadę samochodem i widzę jakąś linie która to.
cieszyn napisał(a):Jakby tak Zawistak razem z Dawidem zaizolowanym się spiknęli, to mielibyśmy duet Wysokiego Napięcia dobrze Zaizolowanego!

Dobrze powiedziane :mrgreen:
Cieszynju fajne fotki, podoba mi sie najbardziej ten zwis przewodów, fajnie to wygląda przy widoku kilku słupów.
Gdzie zrobiłeś te zdjęcia?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 7 kwietnia 2011, 20:57 przez zawistak, łącznie edytowano 1 raz
zawistak

Postprzez cieszyn » 3 kwietnia 2011, 21:28

Tak jak pisałem:
fotki z Cieszyna
:P ;)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez zawistak » 3 kwietnia 2011, 22:22

Witam,
cieszyn napisał(a):Tak jak pisałem: fotki z Cieszyna

Nie zauważyłem :mrgreen:
Tak szczerze powiem pisząc ten post ze zdjęciami to pomyślałem sobie: "Czy ktoś mi kiedyś pogratulował takich zdjęć?" Odpowiedziałem sobie że nie, ale byłoby mi bardzo miło gdyby ktoś tak zrobił. No i dostałem co chciałem :mrgreen:
Jeszcze raz dzięki Cieszyn i jeśli chodzi o Twoje zdjęcia... to nie zrobiłeś ich przpadkiem w rejonie którejś z ulic: Katowickiej, Wierzbowej, Granicznej, Zamarskiej? Teraz szukając w google earth to masz stacje Wn /Sn przy ulicy Hażlarskiej.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 3 kwietnia 2011, 22:28 przez zawistak, łącznie edytowano 1 raz
zawistak

Postprzez KaszeL » 3 kwietnia 2011, 22:22

Wow, rewelacyjna relacja. Gratulacje i dzięki wielkie :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Linie napowietrzne i kablowe