Witam,
Dzisiaj byłem w Puszczy Kampinowskiej no i było ciekawie...
Najpierw autobusem 110 z metra marymont, po drodze widoki na RPZ Kaliszówka i słup linii biegnącej od Mościsk do tejże stacji:

Potem ul. Estrady i widok na GPZ Mościska( stworze inny wątek do stacji WN), następnie wysiadam na przystanku Widokowa i moim oczom ukazują się takie okazy:
400kV GPZ Miłosna-GPZ Mościska:

Linie przy cmentarzu północnym( nie wykorzystane):

Potem idę szlakiem czarnym i dochodzę do wycinki:

Cały czas linia 400kV GPZ Miłosna-GPZ Mościska
Idą w stronę pokazaną na zdjęciu drugim dochodzę do... słupowego raju i ... MarcPolu

(w środku lasu, CH Treny)

Na zdjęciu pow. największe słupy 400kV GPZ Miłosna-GPZ Mościska, takie Y 220kV GPZ Miłosna-GPZ Mory( jeden tor, jeden ze słupów tej linii nad wisłą jest największy w Polsce), te najmniejsze 110kV RPZ Henryków-RPZ Łomianki.
Potem zrobiłem fotki rozdziału linii od RPZ Henryków do: po lewej do RPZ Łomianki, po prawej do RPZ Kaliszówka( może niewyraźnie widać, ale linia nie biegnie dalej prosto):

Potem szedłem tą wycinką:

Aż doszedłem do szlaku żółtego, potem do zakładu niewidomych w Laskach( były tam 2 cz 3 klasyki jeśli chodzi o oprawy), potem na przystanek na ulicy 3-go maja i powtórka z rozrywki:

220kV GPZ Miłosna-GPZ Mory, 400kV GPZ Miłosna-GPZ Mościska.
Jeszcze zdjęcia 400kV GPZ Miłosna-GPZ Mościska:

Obostrzenie 2 i 3 stopnia:

Odstępnik tłumiący:

Dwa sposoby wieszania przewodów:

220kV GPZ Miłosna-GPZ Mory( linia niska, nie ma potrzeby żeby była większa przy braku jakichkolwiek obiektów):

Tutaj widać łańcuch złożony z dwóch izolatorów połączonych szeregowo( w sumie są dwa łańcuchy):

Nie wiem( na razie

) po co są te metalowe części na izolatorach i po co aż dwa łańcuchy.
Dobra, teraz 110kV RPZ Henryków-RPZ Łomianki:

Linia RPZ Henryków-RPZ Kaliszówka:

Jeszcze kilka uwag:
1 Linia 400kV tworzy jakby pierścień wokół Warszawy( nie całej, tylko na północy), można zobaczyć na mapie, linia biegnie od ul. Asfaltowej( rejon Traktu Brzeskiego), przecina Wisłę i biegnie do stacji przy ul. Estrady( Mościska), omija kompletnie teren Warszawy.
Były plany( i są) zamknięcia pierścienia i dobudowania stacji Ołtarzew( o tym jest tutaj:
http://www.pse-operator.pl/uploads/pliki/rozbudowa_warszawskiego_wezla_elektroenergetycznego.pdf). Przy okazji okropnie buczy jak sie pod nią stoi.
2.Linia 220kV przebiega wisłe, do tej linii należy najwyższy słup energetyczny w Polsce, linia ma być skablowana, jakby to kogoś interesowało to przecina ul. Modlińską w rejonie skrzyżowania z ul .Obrazkową.
3. Linie przy cm. północnym stoją już od jakiegoś czasu( w linku poniżej piszą że 10 lat) i nie jest do niczego podłączona, prawdopodobnie były plany wyprowadzenia więcej mocy z Mościsk, ale pewnie pójdzie kablem.
Więcej o Mościskach i nie tylko:
http://www.wmh.fora.pl/energetyka,26/projektowane-linie-nn,96.htmlWięcej zdjęć w galerii. Link do mapy linii na poprzedniej stronie wątku w moim poście.
Pozdrawiam