[arw] Moje MH

Lampy rtęciowe, sodowe, metalohalogenkowe

Re: [arw] Moje MH

Postprzez arw » 2 kwietnia 2011, 15:04

Wstepnie fotki MH w akcji:

Wydaje się, że jest ciemno, ale to fałszywe wrażenie, z tego powodu, że swiatłomierz ustawił migawkę na 1/60.
Normalnie w ciemne miejsca ustawia na 1/8, ale ale, przy świetle dziennym jest 1/15.
Więc wystarczy poumieszczac oprawy blizej sufitu i mysle, że strumień bedzie podobny do swiatła wpadającego oknem zza dnia ;)
Obrazek Obrazek Obrazek

Musze przyznać, niestety, że PowerBall HCI-Ts swieci subiektywnie słabiej od CDM-T, moze rzeczywiscie muszą sie wygrzać lampy, ale mam wrazenie ze sporo światła traci się poprzez badziewny odbłyśnik moich opraw Rx7s.

PS. Ostatnie zdjecie przedstawia moment rozgrzewania się jakieś 10sek po właczeniu zasilania. Końce zabarwione na niebiesko jest normalnym zjawiskiem?
arw

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 2 kwietnia 2011, 15:11

arw napisał(a):wystarczy poumieszczac oprawy blizej sufitu i mysle, że strumień bedzie podobny do swiatła wpadającego oknem zza dni

Tak też myślę. Jest jasno, może jak nieco inaczej rozmieścisz, to będzie jeszcze lepiej.

arw napisał(a):Musze przyznać, niestety, że PowerBall HCI-Ts swieci subiektywnie słabiej od CDM-T,[..], ale mam wrazenie ze sporo światła traci się poprzez badziewny odbłyśnik moich opraw Rx7s.

Prawdopodobnie z tego powodu, bo generalnie obie lampy (HCI-Ts i CDM-Td) dają tyle samo światła. Poza tym lampy G12 dają bardziej skupiony strumień i to sprawia wrażenie, że świecą jaśniej. Dlatego w sklepach wykorzystuje się zarówno downlighty świecące szeroko, jak i węższe reflektory.
Brawo, nareszcie masz jasno.
A jak wrażenia subiektywne po tych kilku dniach pracy?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez arw » 2 kwietnia 2011, 15:15

amisiek napisał(a):A jak wrażenia subiektywne po tych kilku dniach pracy?

CDM-T codziennie mi służą ;) Świecą praktycznie od 19 do północy.
Kolega sie smieje, że jestem latarnik. Podobno moje okno widać z daleeeeka ;) Że jak bedzie pijany wracał z rynku, to nie bedzie się martwil, że sie zgubi, bo bedzie podążał za światłem :mrgreen:

Muszę jeszcze zoranizowac ich docelowe umieszczenie. Juz sam nie wiem, czy lepiej świecić posrednio tymi Rx7s, czy skupionym CDM-T.
Wydaje mi sie, ze biurko oswietle bardziej rozproszonym Rx7s, zeby uniknąc zbyt wysokiego strumienia, a w sufit beda swiecic CDM-T.

Dla porównania, zdjecie zrobione w taki sposob, w jaki ustawia aparat przy swietle wpadajacym zza okna:
Obrazek
;)

PS. Spojrz na ostatnie dodane zdjecie w moim poprzednim poście.
arw

Postprzez amisiek » 2 kwietnia 2011, 15:59

Już, minęliśmy się w dodawaniu postów. Zjawisko latarnika jest bardzo pozytywne ;) moje okno w kuchni jest najjaśniejszym z całego bloku (a duży jest).
Myślę, że połączenie Rx7s na biuro + G12 na sufit będzie OK. Coś, co mogę polecić przy używanych oprawach, to rozebranie oprawy i porządne wyczyszczenie odbłyśnika oraz szyby. Robiłem to i zawsze trochę pomaga.
Z 4 sztuk po 70W każda masz 24 tys lm, nawet jeśli stracisz połowę strumienia z oświetlenia pośredniego z tych G12 to i tak jest jasno.
Wspomniana niebieska poświata pochodzi stąd, że szkło zewnętrznej bańki pochłania UV generowany przez rtęć z jarznika i świeci.
Tu masz przykład na mniejszej siostrze Twoich lampek - CDM-T Elite 35W /930.
Obrazek
Obrazek
Lampa inna, efekt ten sam. Wszystkie MH, które oglądałem, mają ten efekt, chociaż w ceramikach go bardziej widać.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez arw » 3 kwietnia 2011, 22:16

Aha, CDM-T mam z Belgii, a HCI-Ts są produkcji niemieckiej. Róźni się to czymś zasadniczo?
arw

Postprzez cieszyn » 3 kwietnia 2011, 22:21

No, ciekawe, co na to nasz CDM ? ;)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez amisiek » 4 kwietnia 2011, 07:24

Nie, nie różni, są to bardzo dobre lampki obu czołowych producentów. Jest niestety różnica między MH kwarcowymi większej mocy - lampy produkowane na Słowacji mają większy rozrzut barw i trafiają się egzemplarze świecące sporo zimniejszą barwą niż standardowe /952. Trafiły mi się takie dwie sztuki HQI-T 250W/D, nie jest to przypadek, gdyż to samo zauważył także KaszeL.
W przypadku CDM i HCIm jedyna różnica, którą widzę, to nieco inna barwa lamp Osrama i Philipsa. Pewnie też to zauważyłeś. HCI-Ts u mnie są nieco zimniejsze, CDM-T sa minimalnie cieplejsze z odrobiną różowej poświaty.
Co na to nasz CDM? Tego nie wiemy, niech sam napisze ;)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez arw » 4 kwietnia 2011, 08:11

Zgadzam sie.
HCI przy CDM wpadaja w lekką zieleń, z kolei
CDM przy HCI wpadają w lekki róż. Troche to nie współpracuje razem i bede myślał o zmiani HCI-Ts na CDM-TD.

Jesli chodzi o roznice, to chodzilo mi konkretnie o miejsce produkcji (Belgia/Niemcy)
arw

Postprzez amisiek » 4 kwietnia 2011, 09:03

Mam dwie sztuki nowych CDM-Td 70W /942. Jeśli chcesz, możemy się zamienić. Mi akurat bardziej odpowiada barwa lamp Osram HCI-Ts.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez arw » 4 kwietnia 2011, 09:28

No dobra ;)
Moje wygladaja tak, ze jedna poświeciła max 10h, druga nawet nie byla uruchamiana.
Jakby co, to szczegóły wieczorkiem
arw

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wysokoprężne lampy wyładowcze