Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Dyskusja na tematy dowolne

Re: pochwalcie się swoim sprzętem unitra

Postprzez dawidizolator » 14 kwietnia 2011, 05:29

A tak napędza kolumny Ting Space '86:

http://www.youtube.com/watch?v=H_af502w ... t_received

Dobra, ja też oddam link do filmiku z moim WSH:

http://www.youtube.com/watch?v=G9QN-3UM_n4
Kolekcjoner izolatorów i lamp :)
GG: 227575
Pozdrawiam, Dawid.
dawidizolator

Zdjęcia: 577

Postprzez slaweklampy » 14 kwietnia 2011, 11:29

Mój najnowszy nabytek. Kupiony został za cenę złomu.

Obrazek

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez amisiek » 14 kwietnia 2011, 13:48

Wyczyścić, uzupełnić gałkę i pewnie będzie OK. Tam zbyt wiele nie było do psucia się.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez cieszyn » 14 kwietnia 2011, 22:25

amisiek napisał(a):Wyczyścić, uzupełnić gałkę i pewnie będzie OK. Tam zbyt wiele nie było do psucia się.

No nie tak całkiem - potencjometry lubią szumieć albo trzeszczeć, suwaki tracą kontakt, poza tym jest tam kilka dużych elek, może trzeba je wymienić?

na szczęście sa tylko 3 Isostaty, to może są jeszcze dobre ...
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez amisiek » 14 kwietnia 2011, 23:27

Dla mnie wyczyścić oznacza także zakonserwować potencjometry oraz isostaty. Z elkami zgoda, pewnie wyschły na wiór i pojemność straciły.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez DoubleSuper8 » 15 kwietnia 2011, 23:18

Wbrew pozorom te nasze Elwy nie są złe. Jak naprawiałem swojego WSH 110 to przypadkiem znalazłem jedną uwaloną bodajże 2,2 lub 4,7uF. Tak to nic im się nie dzieje jeśli sprzęt działa to bez potrzeby nie wymieniam. Dzisiejsze kondensatory to jest szajs - 2 lata i albo puchną albo wysychają na amen. Widziałem ile mój znajomy z pracy ich powyciągał z przemienników częstotliwości i innych wynalazków a maszyny są nowe mają 2 lata niektóre mniej. Z własnej praktyki też wiem że ruskie elektrolity to totalne dziadostwo. Miałem kiedyś telewizor i on padł tato zaczął naprawiać - na dzień dobry znalazł 20 uwalonych elektrolitów. Jak kilka rozciąłem to zamiast zwijki był kamień :lol:
Każdy lampiarz z forum wie
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe
Każdy lampiarz z forum wie

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287

Postprzez MRP200 » 16 kwietnia 2011, 22:43

Z tymi współczesnymi elektrolitami to racja. U znajomego w warsztacie podczas naprawy telewizora wymieniłem ich dobrą garść, głównie w obszarze przetwornicy oraz odchylania pionowego.
A co do krajowego sprzętu RTV a właściwie ich podzespołów to na pewno złego słowa nie można powiedzieć o polskich transformatorach sieciowych ZATRY. To naprawdę transformatory nie do zajechania. Na biegu luzem są najwyżej letnie, podczas gdy dawniejsze trafka Made in Taiwan nawet na biegu jałowym były gorące. Zresztą kto posiada lutownice transformatorowe LUTOLA może to potwierdzić. Naprawdę bardzo dobre i nie do zajechania lutownice. Sprzedawane obecnie w marketach TOPEKS-y to szajs.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Beton » 16 kwietnia 2011, 22:46

Nasze sprzęty to naprawdę powód do chwalenia się. Audio było doskonałe, telewizory też bardzo dobre. Wymienione wyżej lutownice to majstersztyk, pewnie mnie przeżyje ta lutownica ;). A heliosa będę reperował ile wlezie i nigdy nie wymienię na żadną flegmę czy plazmę ;)
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez MRP200 » 16 kwietnia 2011, 23:40

Ja akurat posiadam ponad 20 lat LUTOL-ę wersji 75/45 W. Czasami od lutowania (oraz rozlutowywania) potrafiła tak się nagrzać, że aż zaczynało czuć lakierem. Od zmian grotów aktualnie jest 3-cia korekta gwintów. Śruba M5. Potem niestety trza będzie skrócić szyny prądowe.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez cieszyn » 16 kwietnia 2011, 23:49

MRP200 napisał(a):Ja akurat posiadam ponad 20 lat LUTOL-ę wersji 75/45 W. Czasami od lutowania (oraz rozlutowywania) potrafiła tak się nagrzać, że aż zaczynało czuć lakierem. Od zmian grotów aktualnie jest 3-cia korekta gwintów. Śruba M5. Potem niestety trza będzie skrócić szyny prądowe.

Niekoniecznie. Ja zastosowałem śrubę z drobnym gwintem, z drugiej strony podkładka i nakrętka (to jest rozwiązanie), końcówki wkładam pod podkładkę, na szczęście koniec szyny prądowej ma taki rowek wzdłuż siebie i tam mi grot lutowniczy z miedzi albo srebrzanki fajnie wchodzi i się trzyma, tzn. nie ucieka mi ruchem obrotowym wokół osi tej śruby

Dodatkowo do otworu, gdzie jest żarówka, wcisnąłem idealnej średnicy soczewkę ze starej latarki, mam fajną plamę światła w miejscu lutowania :D
W niejednym telewizorze, gdy nie miałem latarki to właśnie lutownica pomagała mi obejrzeć wnętrze i znaleźć winowajcę :P
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic