Neony - dawniej i dziś

Wszystko o neonach

Re: Neony - dawniej i dziś

Postprzez cieszyn » 2 maja 2011, 18:26

No chyba nikt tych perełek nie oglądał :cry: - a szkoda!

Teraz najnowsze zdjęcia neonów warszawskich:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Neonów jest sporo w Warszawie, widzę ich dość dużo, niestety, często tylko przelotnie. Więc jest jeszcze na co polować z foto-pstrykiem! :lol:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez DoubleSuper8 » 3 maja 2011, 18:59

Żeby tak jeszcze świeciły to by było coś...
Każdy lampiarz z forum wie
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287

Postprzez cieszyn » 3 maja 2011, 19:58

Ja to mało kiedy chadzam po stolycy nocą, więc na mnie za bardzo na nocne foty nie liczcie, ale wydaje się, patrząc na stan, że ten SOLEC, oraz ATENEUM świecą. Co do Neonu na hotelu ZNP, to gorsza sprawa, jest taki duży, dziś może z oszczędności się go w ogóle nie zapala ? o ile jest aby sprawny ?

Może Paweł kiedyś wieczorkiem by namierzył te neony ? On jest "nocnym Markiem" 8-)
Ostatnio edytowano 5 maja 2011, 21:14 przez cieszyn, łącznie edytowano 1 raz
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez DoubleSuper8 » 5 maja 2011, 20:06

A pamiętacie jedyny neon w Świdnicy który świecił? Parę dni temu jak go zobaczyłem to ręce nogi i cycki mi opadły. Klient powyciągał te niebieskie rury i wsadził tam... węże z białymi LEDami :!: :twisted: Na razie nie mam foto ale jak zrobię to nie omieszkam tu wkleić. Jest to niestety zła wiadomość - w Świdnicy nie świeci już ani jeden neon :cry:
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Postprzez cieszyn » 5 maja 2011, 21:16

No to kicha i zbite gary.

W wielu miastach neony (może już nie tak duże, jak w PRL) przeżywają drugą młodość - mówię jednak raczej o nowych neonach.

Radni Świdnicy nie są uświadomieni, ile straciło miasto na uroku ulic, przez likwidację neonów. Może ich kiedyś oświeci? - i rzucą hasło odnowy neonów? Może wtedy na wyścigi, każdy będzie chciał być pierwszy z taką retro-inicjatywą ? :roll:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez DoubleSuper8 » 6 maja 2011, 16:24

Tylko że ten neon należy do firmy która ma sklep fotograficzny i zakład optyczny. Więc właściciel robi z tym co chce :? Ale inne neony mogliby odrestaurować np. PKO albo te okrągłe. Na razie jakoś nikt nie wpadł na genialny pomysł a głupie to by nie było bo tam są stare kamienice i stylizowane oświetlenie ulic.
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Postprzez cieszyn » 6 maja 2011, 23:26

We Wrocławiu zawiązało się towarzystwo ratowania starych neonów, czy jakoś tak, może mylę nazwę. Zaczęło się od kultowego neonu z lat 50 pt. "Dobry wieczór we Wrocławiu"

Wrocław ma szereg pięknych, starych neonów, wiele z nich pamiętam, będąc w tamtych latach w (lata 60 i 70-te oraz późniejsze) we Wrocku wiele razy

BYł np taki neon:
na wysokości całego budynku, od gór do dołu (jakieś 4 kondygn.) był neon w postaci odkurzacza (elektrolux) z wyciągnętą aż niemal pod dach rurą ze ssawką, a na tym siedzi jakaś Baba Jaga :lol: :lol: :lol: :lol: To była reklama serwisu AGD, który się mieścił na parterze w tym domu (Piotra Skargi 19, tuż obok Wzgórza Sakwowego, tfu, wróć, po nowemu: Wzgórza Partyzantów)
Może znajdę lub zdobędę zdjęćia, to Wam pokażę
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez CDM » 12 maja 2011, 14:38

Polecam Wam ten oto artykuł i dyskusję. Niestety, dyskusji telefonicznej na antenie nie da się odtworzyć (a też zabrałem głos), ale była żywiołowa i okazuje się,że ludzie o neonach nie zapomnieli http://www.radiomerkury.pl/informacje/p ... ronic.html

p.s. ten neon, którego fragmenty są na zdjęciu, mam w albumie ze zdjęciami (świecący)
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez DoubleSuper8 » 12 maja 2011, 22:46

No ja też uważam że neony mają to "coś". Co po nich pozostało u mnie w mieście to sami widzieliście - albo są w opłakanym stanie albo je pozdejmowali i pocięli na żyletki. Teraz wiele rzeczy robi się aby oszczędzać energię elektryczną - u mnie w mieście jest miejscami ciemno jak w dupie dzisiaj nie zauważyłbym pieszego na pasach wracając z pracy. Więc skoro oszczędzają w taki sposób na energii to co tu mówić o neonach? Jakie są inwestycje u mnie w mieście? Już mówię: cała masa sklepów Biedronka (na jednym osiedlu są dwie na rzut beretem) 2xTesco (też stosunkowo niedaleko) wybudowali Aldi'ka i jeszcze jedna galeria jest w trakcie budowy oraz aquapark którego budowa kosztuje mnóstwo pieniędzy (chyba miasto będzie zadłużone a żeby to się zwróciło każdy mieszkaniec musi tam przyjść cztery razy w roku) a są trzy baseny do których nic się nie dokłada. Inna inwestycja to plac koło katedry - był skalniak ławeczki miejsca do parkowania. Można było jakoś o to zadbać to zrobili granitową pustynię za kupę pieniędzy i teraz trzeba będzie dołożyć na poprawienie tego. Miejsc do parkowania się tam nie uświadczy. Jednego roku ktoś mądry wpadł na pomysł i zamówił wielką granitową pisankę (też za kupę pieniędzy) rzekomo największą w Polsce i to stało w rynku. A jeszcze wcześniej na wieży katedry zamontowali gwiazdę betlejemską z diod LED i kosztowało to 30.000zł bo nikt nie chciał się podjąć montażu tego gówna na takiej wysokości (wieża ma 103m wysokości). Są też i cztery inne rozgrzebane miejsca (paskudne płoty z płyty OSB lub blachy falistej) gdzie miało być pięknie a rosną już drzewa. Wiele dróg jest w fatalnym stanie dziura na dziurze i łata na łacie i z tym jakoś nic się nie robi. Niestety ale o neonach u mnie w mieście można sobie jedynie pomarzyć :(
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Postprzez andrzejlisek » 20 maja 2011, 11:26

Pytanie do Poznaniaków: Pamiętacie Kino Bałtyk i słynny niegdyś neon, w którym pojawiają się i znikają pionowe żółte rurki jakby to była kurtyna, a jak się ta kurtyna rozsunie, to pojawiają się kształty?

Zauważyłem zupełnie przez przypadek, że na stojącym tam panelu LED jest prezentowana ta animacja, jednak nie jestem pewien na 100% czy tak wyglądał oryginał. Pamiętam tylko te żółte pionowe linie, ale tych kształtów w ogóle nie pamiętam, więc nie powiem, czy figury na tej animacji na ekranie są identyczne, jak w tamtym neonie.

Posiadam kamerę HD, taką byle jaką, pomyślałem, że sfilmuję animację i przerobię na sekwencję obrazków wraz z korektą perspektywy, żeby otrzymać filmik taki jak ten neon i oczywiście go udostępnię. Jednak musiałem zrezygnować, bo dość duża część ekranu nie działa, również nie wyświetla tych rysunków w całości, pozostaje poczekać, aż to będzie naprawione i liczyć na to, że po naprawie ekranu ta animacja będzie dalej wyświetlana. A może ktoś z Was posiada dobrą kamerę HD, wtedy efekt końcowy będzie lepszy niż z mojej kamery?
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Neony