Wymiana instalacji w mieszkaniu

Dyskusje na temat gniazd, łączników, urządzeń zabezpieczających itp

Re: Wymiana instalacji w mieszkaniu

Postprzez Marek140 » 27 maja 2011, 05:28

Ja bym to zostawił.Ewentualnie skrócić te odstające przewody, i niektóre lepiej ułożyć.
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez amisiek » 27 maja 2011, 06:26

Wszystko zależy od budżetu, którym dysponujesz. Jeśli możesz przeznaczyć na to pieniądze i czas, to ja bym tę instalację poprawił.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez lampawls » 27 maja 2011, 20:23

Dzisiaj częściowo zrobiłem porządek z instalacją na górze :) Dam kilka fotek z moich prac:
puszka kilka minut przed demontażem:
26888
Tutaj chwilę po demontażu:
26889
Tyle zostało z tej puszki przy demontażu :twisted: :lol: :mrgreen: :
26890
Tak zrobiłem "nową" instalację :) :
26892
uchwyty z gwoździ zostały wymienione na flopy:
26893
Partacko zwinęty przewód został usunięty i gniazdko zostało prosto zamontowane:
26894
W miejscu gwoździa został wstawiony flop:
26895
Wrócę na chwilę do tych puszek.Tak wyglądają w środku:
26896-Ja bym się bał cokolwiek łączyć w tych puszkach :twisted:
Pamiętacie tą puszkę??Tak wyglądała wcześniej:
26773
A tak wygląda obecnie:
26898-partacko naciągnięty przewód został ułożony bardzo estetycznie[przynajmniej tak mi się wydaje :roll: ]
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez bartek380V » 27 maja 2011, 22:50

Jesli zyla jest uzyta inaczej niz je przeznaczenie , to powinna byc oznaczona. Czyli jesli powrotny po wylaczniku jest niebieski to przeciez to tak naprawe to faza i musi byc oznaczony brazowa tasma izolacyjna zeby ktos nie pomyslal ze to N. :!: :!:
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Whites86 » 27 maja 2011, 22:52

bartek380V napisał(a):Jesli zyla jest uzyta inaczej niz je przeznaczenie , to powinna byc oznaczona. Czyli jesli powrotny po wylaczniku jest niebieski to przeciez to tak naprawe to faza i musi byc oznaczony brazowa tasma izolacyjna zeby ktos nie pomyslal ze to N. :!: :!:

nie musi :) zmiana barwy wymagana jest przy przewodach zoltozielonych jesli sa wykozystywane w innym celu niz uziemienie :)
w wielu starych instalacjach niebieski jest przewodem fazowym a bialy zerem
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez LukaszO » 27 maja 2011, 23:22

Whites86 napisał(a):nie musi :)

Owszem musi - ale niekoniecznie akurat brązową izolacją - może być np. czarna :)
Whites86 napisał(a):zmiana barwy wymagana jest przy przewodach zoltozielonych jesli sa wykozystywane w innym celu niz uziemienie :)

Nieprawda, przewód żółtozielony niema prawa być wykorzystywany w innym celu. Niebieski (po oznaczeniu) może, ale nie żółtozielony!

A życie jest jakie jest... ;)
LukaszO

Zdjęcia: 41

Postprzez MRP200 » 27 maja 2011, 23:47

W obwodach sygnalizacji świetlnej żyła żółto-zielona wykorzystana jest jako faza do światła zielonego. Dotyczy to oczywiście przewodu pomiędzy sygnalizatorem a listwą zaciskową w słupie sygnalizacyjnym. Przewód ochronny PE jest w tym przypadku niepotrzebny, ponieważ sygnalizatory mają drugą klasę izolacji. A taki sposób połączenia ma pewną niepisaną normalizację połączeń.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez bartek380V » 28 maja 2011, 08:22

W obwodach sygnalizacjii tak , ale w normalnych instalacjach uzywanie przewodow z kolorem zolto zielonym do innych celow niz zyla ochronna lub ochonno neutralna jest zabronione, reszta jak napisalem czyli oznaczanie np izolacja.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Whites86 » 28 maja 2011, 09:29

LukaszO napisał(a):
Whites86 napisał(a):nie musi :)

Owszem musi - ale niekoniecznie akurat brązową izolacją - może być np. czarna :)
Whites86 napisał(a):zmiana barwy wymagana jest przy przewodach zoltozielonych jesli sa wykozystywane w innym celu niz uziemienie :)

Nieprawda, przewód żółtozielony niema prawa być wykorzystywany w innym celu. Niebieski (po oznaczeniu) może, ale nie żółtozielony!

A życie jest jakie jest... ;)

a ja Ci mowie ze moze ;) zreszta nie raz juz tego typu sytuacje widzialem kiedy zoltozielony byl uzyty jako fazowy i oczywiscie odpowiednio oznaczony ;)
malo tego są rowniez przewody 4 żyłowe do instalacji 3 fazowej z ktorymi w moim regionie bardzo często sie spotykam gdzie wlasnie 2 żyly maja kolor czarny 3-cia niebieski a 4 zoltozielony i ten niebieski uzywany jest jako faza a zoltozielony jako PEN ;) (kilkakrotnie spotkalem sie nawet z takim WLZtem w paru budynkach)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez lampawls » 28 maja 2011, 15:48

Na brązowym przewodzie jest faza i N[obie żyły są niebieskie].
I mam takie jedno pytanie:na 1 piętrze są tylko 2 przewody L i N,nie ma przewodu PE[więc wychodzi na to,że na całej górze jest instalacja w układzie TN-C,natomiast na dole prawdopodobnie TN-S(przewody w piwnicy mają kolory:czarny,niebieski,brązowy)] i czy mogę podłączyć przewód N do styku uziemiającego :?:
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne