dziś podczas wracania z Czech przypomniało mi się że jestem bardzo blisko ul.kolejowej(w jastrzębiu)tak więc w ramach chwilowego odpoczynku pozwoliłem sobie tam nadjechać-oczywsta rowerem.Co zobaczyłem...(dworzec PKP Jastrzębie-Moszczenica)

od razu przypomniało mi się że zarząd JSK w zeszłym roku podjął decyzję o "zagospodarowaniu" miejsc z nieczynnej linii ten dworzec...jest w prywatnych rękach
Oczywista nadjechałem też do tego drugiego dworca-ul.dworcowa...

niestety tego trzeciego dworca przy ul.Północnej nie sfociłem,on...niestety też został sprzedany-jeśli pogoda dopisze w wybiorę się zrobić fokę.
Już w tym roku nie jednokrotnie była mowa o przywróceniu ruchu pociągów osobowych na trasie Jastrzębie-Wodzisław Śl. z tego przywrócenia raczej nic nie będzie,nie rozpisuję się tu konkretnie ponieważ tego postu raczej nikt nie przeczyta,tak więc powiem tylko w skrócie,planują przywrócenie linii a nie mają kasy na remont mostu przy ul.kasztanowej.W tym mieście jest dziewięć mostów i wszystkie są własnością JSK... .Niestety wszystkie te mosty nadają się tylko do rozbiórki-są popękane-postaram się o jakieś knonkretne fotky... .Naprawdę kiepsko mi się widzi ta kolej... .Pozostaje mieć nadzieję że jestem w błędzie... .
Macie tutaj trzy przykładowe foty mostów...

natomiast tutaj...no chyba nie muszę mówić czego brakuje...

Tak z lekka nawiasem,podczas robienia tych fot na kolejowej miałem dość fajną przygodę.O tuż podszedł do mnie właściciel tego budynku,w pierwszej kolejności zapytał się mnie,czemu robię foty,oczywiście powiedziałem że starym torą(skłamałem bo zrobiłem tylko temu dworcowi

),gościu zapytał się też,do jakiej gazety to robię,przez chwilę nie wiedziałem co powiedzieć,w ostateczności powiedziałem że to tylko dla pasji.Gościu nic nie powiedział,poprostu sobie poszedł... .Jak bym się interesował oświetleniem to zapytał bym się go o te OUR125,tam są trzy,z kloszami i na dodatek odłączone-widać poucinane przewody,jak by gościowi zależało na kasie na na pewno by je sprzedał-ten starszy Pan wydawał się być miły.
Edit:
znalazłem fotkę na której-po za pewnym szczegółem widać most...który to należało by poprawić,by jednocześnie mogły przejechać dwa auta osobowe.Niestey mrc.sprinter się pod tym mostem nie mieści...widziałem...