Oprawa typu OR

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych używanych do oświetlenia wnętrz, których produkcji zaprzestano

Re: Oprawa typu OR

Postprzez Apodemus » 4 czerwca 2011, 21:08

Ohydne Rupiecie w pewnym zrujnowanym budynku w Wolsztynie. Ruina splądrowana dość konkretnie, a tego czegoś nikt nawet ukraść nie chce ;-)

Obrazek
Apodemus

Zdjęcia: 339

Postprzez Beton » 4 czerwca 2011, 21:23

Apodemus, jak wygląda sprawa tego budynku? Mógłbyś mi jednego OR załatwić? :D Chętnie bym sobie zamontował w chałupie ;).
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez Apodemus » 4 czerwca 2011, 21:51

Beton napisał(a):Apodemus, jak wygląda sprawa tego budynku? Mógłbyś mi jednego OR załatwić? :D Chętnie bym sobie zamontował w chałupie ;).

Nie mieszkam w Wolsztynie i raczej nie bywam tu na co dzień ;-) sprawdzę, jeśli będę tamtędy przejeżdżał. Budynek stoi na teoretycznie chronionym terenie, ale jego stan sugeruje znikomą skuteczność ochrony. Może jakiś miejscowy zakręci się w pobliżu ;) Zresztą mam niewytłumaczalne opory co do "załatwiania" rzeczy nie będących moją własnością, nawet, jeśli nie są pilnowane. Dziwny jestem, wiem :-D
Apodemus

Zdjęcia: 339

Postprzez andrzejlisek » 21 lipca 2011, 18:59

http://www.youtube.com/watch?v=JttSPXVL ... re=related

Ciekawie wygląda oprawa wisząca nad nauczycielką. Ciekawe, co jest w niej wkręcone.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez qba » 22 lipca 2011, 17:40

Mi się zdaje, że żarówka bezcieniowa, ze srebrzona kopułą.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez CDM » 23 lipca 2011, 16:25

qba napisał(a):Mi się zdaje, że żarówka bezcieniowa, ze srebrzona kopułą.
Co zresztą jest ewidentnym kretynizmem. No, chyba,że nauczycielka nie lubi tego światła :mrgreen:
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez OBp » 23 lipca 2011, 17:55

CDM napisał(a):
Co zresztą jest ewidentnym kretynizmem. No, chyba,że nauczycielka nie lubi tego światła :mrgreen:

Moim zdaniem ta cała oprawa jest jednym wielkim kretynizmem :roll: Dziwię się, że ktoś tego nie zmodernizował przez tyle lat :roll: Choć z drugiej strony to te żarówki są chyba lepsze niż świetlówki 765 które zapewne by tam świeciły :roll:
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez Whites86 » 23 lipca 2011, 19:47

OBp napisał(a):
CDM napisał(a):

Moim zdaniem ta cała oprawa jest jednym wielkim kretynizmem :roll: Dziwię się, że ktoś tego nie zmodernizował przez tyle lat :roll: Choć z drugiej strony to te żarówki są chyba lepsze niż świetlówki 765 które zapewne by tam świeciły :roll:

swietlowki 765 byly by tam blogoslawienstwem ;) u mnie w szkole zawsze byly takie rury i nikt nigdy nie narzekal na to oswietlenie ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Utilizer » 23 lipca 2011, 20:00

Dokładnie. W szkole światło rur 765 jest w porządku, ponieważ łączy się ze światłem dziennym wpadającym przez okna. Przy zwykłych żarówkach nie szło by wysiedzieć ;)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez CDM » 25 lipca 2011, 22:46

Pomijając względy subiektywne, świetlówki pozwoliły na dużo mniejsze zużycie energii. Co prawda za komuny mało kto liczył się z jej kosztami, mimo wszystko jednak z takiej samej mocy zainstalowanej mozna było uzyskać trzykrotnie więcej światła, niż przy żarówkach, z czasem zaczynało to już mieć znaczenie. Dobrze by było, gdyby zrozumieli to ci wszyscy, którzy na świetlówki dziś plują, nie wiedząc o tym jakie mają zasługi i ile ocaliły np. węgla i o ile więcej było dzięki nim czystszego powietrza.
Tu przykład typowej ignorancji : http://www.radiomerkury.pl/informacje/p ... olach.html
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Klasyczne oprawy oświetleniowe wewnętrzne