elektryk napisał(a):U mnie na jednym obwodzie jest coś podobnego. Od stacji do połowy obwodu linia jest izolowana AsXSn 4x35 + 1x25 przerobiona juz w 2001 r. na słupie odporowym linia izolowana sie kończy i przechodzi w linie gołą AL, wszystko fajnie na przewodzie izolowanym jest 5 odgromników, wiec wygląda że uklad TT. Linia dalej biegnie przewodami gołymi i na krańcowym słupie (z podziałem, kończą sie tam 3 obwody różnych stacji) jest juz 4 odgromniki (na fazach i ośw.) zero bezpośrednio do bednarki... Więc zrobiło sie TN...
... napisał(a):Tak po za tym,co jeden elektryk to inaczej uznaje...parę lat temu padły na główne "S"ki,elektryk wymienił...przy okazji połączył N z PE.Zeszłorocznej wiosny znowu padły s'ki i znowu wizyta...ale tym razem był inny elektryk(...)od razu doczepił się "dlaczego zero i ochronny są połączone"on od razu powiedział że jak bym dał "bezpiecznik przeciwporażeniowy"to będzie bezprzerwy "wybijał",no ma rację...
amisiek napisał(a):MRP- z tego co mnie kiedyś uczyli, to szynę się uziemia lokalnie (czytaj: bednarka, porządny uziom) niezależnie od doprowadzenia N, czy tak też się zaleca dzisiaj? Wtedy do tej szyny łączy się wszystkie PE oraz N, potem są obwody zabezpieczone wyłącznikami różnicowo-prądowymi i nadmiarowymi.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość