Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Postprzez elektryk » 24 lipca 2011, 22:48

OBp napisał(a):
elektryk napisał(a):Bogate to twoje miasto :D Złącza kablowe i linie kablową finansuje miasto czy Enea :?: U was oświetleniem sie zajmuje Eneos czy prywaciarze :?:

No bogate, bogate :mrgreen: Ropę mamy, i gaz mamy :mrgreen:

Złącza i linię kablową finansuje Enea, stara była w stanie poniżej dębnowskiej średniej ;) :mrgreen: A oświetleniem zajmuje się (chyba) Enea.

famabud napisał(a):Źle, że założyli Malagi. :evil: Powinny to być co najmniej SGS 203. :roll:

Powiem szczerze: nie widzę absolutnie żadnej różnicy w rozsyle światła Malagi i SGS'a 203 :roll:

Wiesz mi chodzi zeby oświetlona ulica była nie interesuje mnie rozsył światła, ważne ze oswietlenie jest. U mnie wymieniają oprawy na WSL-8, nawet kasy na malowanie wysiegników nie ma, chodziaz ostatnio widziałem jak malowali wysiegniki zmieniali rurki na linii kablowej (ze słupami ŻN).. Jest szansa ze będą malowac wysiegniki na napowietrznej :)
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Paweł » 24 lipca 2011, 22:49

Dzięki za fotki i informacje :)

Koszt tej inwestycji to 40 851,36 PLN więc niewiele. Malagi dobrze oświetlają pod dwoma warunkami zalecanymi przez producenta czyli zamontowane na odpowiedniej wysokości zawieszenia i rozmieszczeniu słupów, tutaj wygląda na to że zostały one spełnione więc ulica powinna być dobrze oświetlona.
SGS203 w tym przypadku minimalnie lepiej by oświetliły ulicę, w innym mogła by już być większa różnica.

Dyrektywa UE wycofuje wkrótce standardowe lampy sodowe więc zostaną tylko te o podwyższonym strumieniu świetlnym czyli w tych Malagach 150W dają 18000 lm
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Whites86 » 25 lipca 2011, 11:43

OBp napisał(a):
elektryk napisał(a):
famabud napisał(a):Źle, że założyli Malagi. :evil: Powinny to być co najmniej SGS 203. :roll:

Powiem szczerze: nie widzę absolutnie żadnej różnicy w rozsyle światła Malagi i SGS'a 203 :roll:

ja widzę ;) i to na kożysc malagi, na mojej ulicy są zamontowane SGS 203 70W pare metrów obok jest teren szkolny na ktorym jeszcze świeci malaga 70W w dodatku na duzo wyzszym slupie, i wyraznie pod nią jest jaśniej mimo ze ejst duzo wyzej, porównania fotki nocnej nie zrobie bo aparat i tak przeklamie wszystko ale widze obie oprawy z góry z 6 pietra i roznice widac doskonale :)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez OBp » 25 lipca 2011, 12:38

Paweł napisał(a):Dzięki za fotki i informacje :)

Koszt tej inwestycji to 40 851,36 PLN więc niewiele. Malagi dobrze oświetlają pod dwoma warunkami zalecanymi przez producenta czyli zamontowane na odpowiedniej wysokości zawieszenia i rozmieszczeniu słupów, tutaj wygląda na to że zostały one spełnione więc ulica powinna być dobrze oświetlona.
SGS203 w tym przypadku minimalnie lepiej by oświetliły ulicę, w innym mogła by już być większa różnica.

Dyrektywa UE wycofuje wkrótce standardowe lampy sodowe więc zostaną tylko te o podwyższonym strumieniu świetlnym czyli w tych Malagach 150W dają 18000 lm

Wiem że ta inwestycja była tania, tak tylko żartowałem ;)

Mam pytanie do Ciebie Pawle: O ile droższa byłaby ta inwestycja (w przybliżeniu), gdyby zainstalować tam Iridiumy w wersji aluminiowej? I czy ulica byłaby lepiej (jaśniej) oświetlona?

Whites86 napisał(a):ja widzę ;) i to na kożysc malagi, na mojej ulicy są zamontowane SGS 203 70W pare metrów obok jest teren szkolny na ktorym jeszcze świeci malaga 70W w dodatku na duzo wyzszym slupie, i wyraznie pod nią jest jaśniej mimo ze ejst duzo wyzej, porównania fotki nocnej nie zrobie bo aparat i tak przeklamie wszystko ale widze obie oprawy z góry z 6 pietra i roznice widac doskonale :)

Hmmm, to dziwne. A może w SGSach są sodówki 50W :?: ;) Albo w maladze jest siedemdziesiątka o podwyższonym strumieniu :?: ;)
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez Whites86 » 25 lipca 2011, 12:55

OBp napisał(a):
Paweł napisał(a):Dzięki za fotki i informacje :)

Wiem że ta inwestycja była tania, tak tylko żartowałem ;)

Mam pytanie do Ciebie Pawle: O ile droższa byłaby ta inwestycja (w przybliżeniu), gdyby zainstalować tam Iridiumy w wersji aluminiowej? I czy ulica byłaby lepiej (jaśniej) oświetlona?

Whites86 napisał(a):ja widzę ;) i to na kożysc malagi, na mojej ulicy są zamontowane SGS 203 70W pare metrów obok jest teren szkolny na ktorym jeszcze świeci malaga 70W w dodatku na duzo wyzszym slupie, i wyraznie pod nią jest jaśniej mimo ze ejst duzo wyzej, porównania fotki nocnej nie zrobie bo aparat i tak przeklamie wszystko ale widze obie oprawy z góry z 6 pietra i roznice widac doskonale :)

Hmmm, to dziwne. A może w SGSach są sodówki 50W :?: ;) Albo w maladze jest siedemdziesiątka o podwyższonym strumieniu :?: ;)

50W na pewno nie bo to sgsy z 1993r wtedy raczej nie stosowano tej mocy lamp malaga jest nie wiele mlodsza, bo jak dobrze pamietam z 1999r lub 2000, WLSa ma od samego poczatku bo nikt nie dba o to oswietlenie, jest to jedna z ostatnich swiecacych na tym terenie. reszta zdechla kilka lat temu i nieswieci do dzis
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez famabud » 25 lipca 2011, 16:08

Aaa, ja pamiętam to boisko. Gdzieś już je pokazywałeś. :)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Utilizer » 25 lipca 2011, 17:40

Myślę że to z racji że klosze SGS-ów może i nie łapią syfu typu owady jak klasyki (IMHO rtęć przyciąga owady znacznie bardziej), tylko brudzą się z upływem czasu. Dla przypomnienia moje zdjęcie tej oprawy z końca lat 90

Obrazek
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Paweł » 25 lipca 2011, 21:42

OBp, trudno powiedzieć bo to zależy gdzie i ile wykonawca kupił opraw ale można powiedzieć że cenę jednej Malagi trzeba by było pomnożyć x 3. Ulica lepiej by była oświetlona.
Stosując oprawy o najlepszym rozsyle słupy można stawiać w dalszej odległości między sobą zachowując równomierność oświetlenia więc to powoduje potem oszczędności w eksploatacji.

W warszawskiej dzielnicy Wawer ostatnio na kilku ulicach kategorii gminnej podczas budowy nawierzchni gdzie było trzeba przebudować kolidujące oświetlenie na słupach ŻN zdemontowano Malagi SGS101 w bardzo dobrym stanie i na nowych słupach zamontowano aluminiowe Iridium ze szklanym kloszem.
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez Paweł » 17 sierpnia 2011, 11:43

Warszawa, Praga: Modernizacja oświetlenia ul. Targowej z powodu całkowitej przebudowy trasy tramwajowej. Zdemontowano słupy z oprawami Ambasador i OUS po zachodniej stronie wiaduktu kolejowego oraz jedne z najstarszych SGS204 po wschodniej stronie tego wiaduktu. Większość starych opraw była na słupach stojących obok trakcyjnych, nowe oprawy są montowane na słupach trakcyjno-oświetleniowych. Nowe oprawy to świetne i eleganckie Schreder Furyo z lampami metalohalogenkowymi 250W :)

Stare oświetlenie oraz tymczasowo zamontowane SGS204 można zobaczyć na stronie inwestora: http://www.tw.waw.pl/drupal/node/4516

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez amisiek » 17 sierpnia 2011, 19:39

Trzeba będzie zobaczyć jak to świeci. Po tych oprawach spodziewam się bardzo dobrego i równomiernego oświetlenia. 250W to ponad 20 tys lm z jednej sztuki lampy, więc powinno naprawdę dawać radę.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego